Microgreens jsou hitem posledních let. Jak si je snadno vypěstovat a proč jsou tak superzdravé?

Zeleninové výhonky na kuchyňské lince, v plastové misce a v dřevěné misce Maslova Valentina / Shutterstock.com

Microgreens se aktuálně těší zájmu nejen milovníků zdravé výživy. Jsou bohatým zdrojem živin a množství prospěšných látek je až pětkrát vyšší než u jejich vzrostlé verze. Výhodou tedy nejsou jen jejich zdravotní benefity, ale také možnost pěstovat je doma, nehledě na roční období. Co to tedy microgreens jsou a jak se můžeme doma těšit z jejich úrody?

Přečtěte si také

Tesco rozšiřuje speciální slevy pro studenty na nákup potravin. Jak ušetřit 10 % při nákupu?

Co je microgreens nebo také mikrozelenina?

Microgreens jsou mladé výhonky zeleniny, které jsou sklizené těsně po propuknutí prvních lístků. Pěstují se většinou ze semínek listové, košťálové nebo kořenové zeleniny (hořčice, brokolice, hrách, pak choi, ředkvičky, apod.).

Jejich chuť je daleko výraznější než u ostatní zeleniny a obsah vitamínů a minerálů ji zdaleka převyšuje. Proto jsou microgreens skvělou volbou především v zimě, kdy je zeleniny nedostatek, případně je její kvalita nízká.

Devět druhů microgreens v plastových mističkách, ruce jednu z nich zvedají Varavin88 / Shutterstock.com

Proč pěstovat microgreens?

Mladé výhonky jsou bohaté především na vitamín C, antioxidanty jako tokoferol (vitamín E) i vitamíny A a K. Pro jejich správné vstřebávání je ideální microgreens servírovat s potravinou, která obsahuje tuk (chléb s máslem, sýr, vejce).

Z minerálů jsou bohaté na draslík, železo, zinek, hořčík a měď. Podporují správnou funkci očí, bojují proti stárnutí buněk a proti volným radikálům. Jejich konzumace posiluje imunitní systém a přispívá ke zdraví pokožky, vlasů i nehtů. To je dost na tak malou rostlinku, nemyslíte?

Trhaný salát s kozím sýrem
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Trhaný salát s kozím sýrem

Trhaný salát s kozím sýrem, fíky, ořechy a pomerančovým dresinkem jistě mile překvapí svou dokonale vyváženou chutí, která vám utkví v paměti a budete si ho chtít dopřávat častěji. Na přípravu je velmi rychlý a jednoduchý, takže ho s jistotou zvládne připravit každý.

Trhaný salát s kozím sýrem

Jak si je vypěstovat doma?

Není to nic složitého a pěstování zvládne každý. Pořiďte si kvalitní osivo, substrát nebo tkaninu na klíčení (např. jutové podložky) a misky. Důležitým aspektem pro pěstování je denní světlo, misky tedy nejlépe postavte na parapet, kde je světla dostatek.

Rostlinky nevyžadují žádné hnojivo, ale potřebují vlhkost. Tkaninu dobře navlhčete, substrát pokropte a semínka přikryjte. Stačí je dvakrát denně orosit rozprašovačem a ponechat je svému osudu. Požadovaného vzrůstu dosáhnou přibližně za týden, a když budou mít výšku zhruba 5 cm, sklízení může začít.

Člověk rosí výhonky rozprašovačem Pixel-Shot / Shutterstock.com

Sklizeň a co pak?

Sklizené výhonky uchovávejte v lednici v suchu a před vložením do ní je neomývejte. Vydrží vám tam i 14 dní. Nejlepší je ovšem jíst výhonky čerstvě sklizené, ostříhané zhruba 1 cm nad kořínky. Dobrou chuť!

Zdroje: webmd.com, healthline.com, kupi.cz