H&M a Inditex čelí dalšímu skandálu. Šijí oblečení z Better Cotton, která je spojená s odlesňováním

Náhled na názvy obchodů Arsenie Krasnevsky / Shutterstock.com

Problematika likvidačního pěstování bavlny používané v textilním průmyslu hýbe světem a některé velké módní značky přechází na udržitelnější zdroje. Nebo si to alespoň myslí. Jak totiž nedávno odhalila britská nevládní organizace Earthsight, dodavatelé módních gigantů H&M a Inditex používají bavlnu označenou jako „Better Cotton“ spojenou s odlesňováním. Co na to říkají sami výrobci?

Přečtěte si také

Zdravá a sytá polévka z Východu: Ochutnejte pravý boršč podle receptu známého šéfkuchaře

Neetická bavlna z Brazílie

Před pěti lety oznámila skupina Inditex, že v rámci ochrany životního prostředí změní svou výrobní strategii a bude pro své značky využívat udržitelné materiály, respektive dodavatelé (obvykle firmy z Asie) je pro ně budou nakupovat a šít z nich. Spolu s výrobcem H&M tak mimo jiné začala prodávat oděvy a bytové textilie opatřené certifikací Better Cotton, která se tváří jako etická a udržitelnější alternativa.

Jak se však nyní ukázalo, tuto bavlnu pravděpodobně dodávají dvě velké brazilské firmy Horita Group a SLC Agrícola, které mají na kontě řadu korupčních skandálů a opakované pokuty za nelegální odlesňování a jiné způsoby ničení životního prostředí.

Osoba nese tašku z H&M Sara Sette / Shutterstock.com

Ne tak skvělá Better Cotton

Značka H&M například na svých stránkách prezentuje Better Cotton jako jednu z udržitelných variant. „Zavázali jsme se zlepšit postupy pěstování bavlny po celém světě, a proto využíváme také Better Cotton – bavlnu z programu, který učí pěstitele bavlny efektivně využívat vodu, starat se o přírodu, omezovat škodlivé chemikálie a respektovat práva pracovníků.“

Nevládní organizace Earthsight však vysledovala skutečný původ této bavlny v rámci své roční studie až na (často nelegální) plantáže, které pro zpracování používají nadměrné množství vody a zamořují životní prostředí pesticidy. Nehledě na související odlesňování okolní krajiny a nucené vystěhovávání místních obyvatel. Jen za poslední rok vzrostla podle Earthsight deforestace v Brazílii o 43 %.

„Bavlna, kterou jsme spojili s porušováním zákonů na ochranu půdy a životního prostředí, měla certifikát Better Cotton,“ uvádí Earthsight. Ve studii je dále uvedeno, že téměř milión tun problematické bavlny putovalo do čínských továren, které mimo jiné šijí oblečení pro největší světové módní společnosti H&M a Inditex. Právě ty mají být největšími odběrateli Better Cotton vůbec.

Výrobci mají příliš volné ruce

Problém podle Earthsight pak spočívá hlavně v tom, že má tato certifikace velmi benevolentní parametry a v Brazílii ji uděluje sdružení výrobců bavlny, což nezisková organizace označila za možný střet zájmů. V tomto případě na zahraničním trhu neexistuje příslušná legislativa obsahující závazně vymahatelné standardy, které by obrovské výrobce přinutily hrát podle přísnějších a ekologičtějších pravidel.

„Tyto firmy (H&M a Inditex, pozn.) hovoří o uvědomělé praxi a sociální odpovědnosti, ohání se certifikacemi a tvrdí, že investují do udržitelnosti, nyní se tomu ale dá jen těžko věřit,“ uvedl Sam Lawson, ředitel organizace Earthsight.

Pole a lesy z leteckého pohledu PARALAXIS / Shutterstock.com

V H&M ani Zaře o problémech nevěděli

Oba zmínění výrobci poté v tiskových vyjádřeních uváděli, že o neekologickém původu certifikované bavlny neměli tušení a jsou ihned připraveni podniknout potřebné kroky.

„Závěry zprávy od Earthsight jsou velmi znepokojivé a bereme je velmi vážně. Selhali jsme, o tom není pochyb,“ citují švédská média Marcuse Hartmanna, manažera udržitelnosti H&M. Podobně se k situaci vyjádřila i španělská firma Inditex. Obě společnosti pak apelují jak na dodavatele, tak na instituci vydávající ověření Better Cotton, aby situaci prošetřila a napravila. Ta již prý zahájila interní audit a pracuje na posílení kontroly výrobců bavlny.

Zdroje: Earthsight, Aktuell Hållbarhet, H&M