Luxusní dort se sýrovou náplní: Výborný borůvkový cheesecake zvládne upéct každý

Ukrojený klínek borůvkového cheesecaku, v pozadí borůvkový cheesecake Kupi.cz

Oblíbený cheesecake je ideální volbou pro jakékoliv slavnostní příležitosti. Lahodný dort s náplní z krémového sýra v sušenkové krustě je populární po celém světě. K dokonalosti ho dovedli ve Spojených státech, kde se připravuje legendární New York cheesecake. My si dneska připravíme osvěžující variantu s borůvkami. Nám moc chutná. Tak jdeme péct!

Přečtěte si také

S Remoskou i Pečenkou vařily už naše maminky a věděly proč. Šetří čas, peníze a zvládne (skoro) všechno

Cheesecake je starý víc než tisíc let

Historie cheesecaku sahá až do starověkého Řecka. Koláč ze sýra, medu a pšenice vznikl na řeckém ostrově Samos. Šlo pouze o nepečený dezert, na kterém si pochutnávali už sportovci na prvních starověkých olympijských hrách v roce 776 př. n. l.

Původní řecký koláč zdokonalili Římané, kteří při své expanzi zabrali i řecké území. Do sýrové směsi přidali rozšlehaná vejce, což byl první krok na cestě k modernímu cheesecaku. Od Římanů také pochází historicky první recept na předchůdce cheesecaku, je ze 3. století př. n. l.

Nepečený cheesecake z Nutelly
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Nepečený cheesecake z Nutelly

Milujete Nutellu? Pak musíte tento recept vyzkoušet. Nepečený cheesecake z Nutelly je jednoduchý na přípravu a zcela určitě udělá radost dětem, kterým jeden kousek stačit nebude. Ideální jako dezert ke kávě nebo na pohoštění pro nečekané návštěvy.

Nepečený cheesecake z Nutelly
Cheesecake s meruňkovým šmakounem
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Střední

Cheesecake s meruňkovým šmakounem

Cheesecake s meruňkovým šmakounem neobsahuje mouku, tedy ani lepek. Nemusíte se však bát, že by nedržel pohromadě, jeho základ tvoří sýr cottage a meruňkový šmakoun (tepelně opracovaný chlazený dezert se sladidlem na bázi vaječného bílku s meruňkami), který má pojivé vlastnosti.

Cheesecake s meruňkovým šmakounem

Oblíbený koláč v Evropě i v zámoří

Díky Římanům a jejich expanzi se tvarohový koláč rozšířil na větší území Evropy. Oblíbený byl také v Anglii a odtud se díky anglickým kolonistům dostal do Ameriky.

Právě v Americe prošel cheesecake na začátku 20. století obrovským vývojem. K jeho přípravě se začal používat smetanový sýr. Vznikl ikonický newyorský cheesecake, který tvořila grahamová sušenka a krémová náplň ze smetanového sýra. Američané do svých dortů začali přidávat také různé ovoce.

Americký styl při přípravě cheesecaku byl tak populárním, že se v průběhu 20. století rozšířil i do Evropy.

Příprava cheesecaku – nalévání sýrové náplně do formy NatashaPhoto / Shutterstock.com

Recept na borůvkový cheesecake

Ingredience na 8 porcí:

Korpus:

  • 185 g BeBe sušenek
  • 50 g másla

Krém:

  • 125 g jogurtu
  • 320 g mascarpone
  • hrst borůvek
  • 1 vejce
  • 100 ml medu
  • 1 lžička citronové kůry

Rozvar:

  • 100 g borůvek
  • 50 g cukru krystal

Postup:

  1. Předehřejeme si troubu na 160 °C. Bebe sušenky rozdrtíme v míse (paličkou na maso nebo mojito), přidáme rozpuštěné máslo a zpracujeme do kompaktní hmoty. Tuto směs natlačíme rovnoměrně do koláčové formy a dáme péct asi na 10 minut do trouby.
  2. Připravíme si krém. Jogurt ušleháme společně s mascarpone, vajíčkem, nastrouhanou citronovou kůrou, borůvkami a medem. Vzniklou směs nalijeme na upečený korpus a pečeme dalších cca 75 minut. Po upečení necháme vychladnout.
  3. Jak nám chladne cheesecake, připravíme si borůvkový rozvar. Borůvky opláchneme a vložíme do hrnce společně s cukrem. Směs přivedeme k varu a necháme asi 10 minut vařit na mírném stupni.
  4. Rozvar necháme vychladnout, propasírujeme, poté nalijeme na vychladlý cheesecake a rozetřeme.

Zdroje: Kupi, CNN