Čím nahradit tvaroh při vaření a pečení?

Tvaroh v misce 4_mai / Shutterstock.com

Tvaroh je velmi oblíbený nejen pro přímou konzumaci, ale i jako surovina do slaných a sladkých receptů. Není divu, má lahodnou chuť i bohatý obsah vitamínů, zinku a vápníku. Může se ale stát, že vám nečekaně dojde nebo budete hostit někoho, kdo z různých důvodů nekonzumuje mléčné výrobky. Jaké tedy existují alternativy?

Přečtěte si také

Tajné triky cukrářek, které zajistí, že vaše linecké cukroví nebude mít konkurenci

Tvaroh jako chutný zdroj živin

Tvaroh je skvělý jen tak na chleba, ale i na vaření a pečení. Vyrábí se vysrážením mléčných proteinů pomocí živých kultur, případně enzymů, a proto je velmi prospěšný pro lidské trávení. Kromě toho má vysoký obsah bílkovin. vitamínů B, K a D a také vápníku, draslíku nebo sodíku. Přispívá tedy ke zdraví kostí, svalů i nervů.

Univerzální alternativy

Velmi všestranný je sýr tofu, který navíc pocházejí ze sóji, takže vyhovuje i vegetariánům a veganům. Jen musíte vybrat přírodní variantu, která má velmi jemnou chuť i vůni. Kořeněné nebo uzené tofu je vhodné pouze do některých slaných jídel. A pokud chcete dotáhnout pomazánku nebo náplň do těsta k dokonalosti, přidejte k  tofu tři lžíce mléka a kapku citronové šťávy, pečlivě promíchejte a dochuťte podle potřeby. Cena navíc není o  mnoho vyšší než u tučného tvarohu.

Žena jí tvaroh Nina Buday / Shutterstock.com

Velmi dobrou službu vám udělá i sýr ricotta. Má velmi podobnou strukturu i chuť jako tvaroh, ale jeho konzistence je o něco lehčí, protože se vyrábí ze syrovátkové bílkoviny. Využít ho tedy můžete jak do krémů nebo polev na dezerty, tak do slaných pokrmů. U těch si ale v mnoha případech vystačíte i s klasickou lučinou, která je tvarohu cenově blíž.

Další variantu představuje řecký jogurt, který je na rozdíl od klasického jogurtu třikrát přecezený a obsahuje menší množství syrovátky, Je tedy hustší a má vyšší obsah vápníku a probiotik. Díky tomu nahradí tvaroh i výživově a nejlépe se bude hodit do omáček, dipů a slaných či sladkých koláčů.

Ve slané kuchyni

Pokud se chystáte připravovat salát nebo pomazánku, můžete místo tvarohu použít i méně tradiční alternativy, jako je sýr feta nebo kozí sýr. Jejich slanější chuť v tomto případě není na škodu, právě naopak. Kozí sýr má i podobnou konzistenci, a navíc jídlo příjemně oživí. Méně výraznou fetu stačí smíchat s trochou smetany, abyste dosáhli ideální tvarohové textury.

Tvarohový dort s jahodami Peredniankina / Shutterstock.com

Do sladkých receptů

Pokud vám nevadí vyšší množství tuku, do dezertů můžete místo tvarohu dát sýr mascarpone, který jistě znáte z pravého italského tiramisu. Jeho výhodou je hladká a krémovitá struktura, která se snadno šlehá. Chuť je máslovitější než u tvarohu a skvěle si rozumí nejen s čokoládou a kakaem, ale i s ovocem. Jen cena je až trojnásobná než za stejné množství tvarohu.

A jestli připravujete dezert pro vegany nebo alergiky, zkuste do něj místo tvarohu přidat mandlové mléko. Má jen minimum kalorií a na rozdíl od jiných rostlinných mlék není samo o sobě tak výrazné, a tak se uplatní napříč celou sladkou kuchyní. Nejlépe ale doplní oříškové dorty nebo koláče, protože zvýrazní jejich chuť.

Zdroj: vimcojim.cz, kupi.cz