Čím nahradit tvaroh při vaření a pečení?

Tvaroh v misce 4_mai / Shutterstock.com

Tvaroh je velmi oblíbený nejen pro přímou konzumaci, ale i jako surovina do slaných a sladkých receptů. Není divu, má lahodnou chuť i bohatý obsah vitamínů, zinku a vápníku. Může se ale stát, že vám nečekaně dojde nebo budete hostit někoho, kdo z různých důvodů nekonzumuje mléčné výrobky. Jaké tedy existují alternativy?

Přečtěte si také

Jste „polévkoví“? Uvařte si svěží jarní klasiku i výborné krémy, které dodají energii na celý den

Tvaroh jako chutný zdroj živin

Tvaroh je skvělý jen tak na chleba, ale i na vaření a pečení. Vyrábí se vysrážením mléčných proteinů pomocí živých kultur, případně enzymů, a proto je velmi prospěšný pro lidské trávení. Kromě toho má vysoký obsah bílkovin. vitamínů B, K a D a také vápníku, draslíku nebo sodíku. Přispívá tedy ke zdraví kostí, svalů i nervů.

Univerzální alternativy

Velmi všestranný je sýr tofu, který navíc pocházejí ze sóji, takže vyhovuje i vegetariánům a veganům. Jen musíte vybrat přírodní variantu, která má velmi jemnou chuť i vůni. Kořeněné nebo uzené tofu je vhodné pouze do některých slaných jídel. A pokud chcete dotáhnout pomazánku nebo náplň do těsta k dokonalosti, přidejte k tofu tři lžíce mléka a kapku citronové šťávy, pečlivě promíchejte a dochuťte podle potřeby. Cena navíc není o mnoho vyšší než u tučného tvarohu.

Žena jí tvaroh Nina Buday / Shutterstock.com

Velmi dobrou službu vám udělá i sýr ricotta. Má velmi podobnou strukturu i chuť jako tvaroh, ale jeho konzistence je o něco lehčí, protože se vyrábí ze syrovátkové bílkoviny. Využít ho tedy můžete jak do krémů nebo polev na dezerty, tak do slaných pokrmů. U těch si ale v mnoha případech vystačíte i s klasickou lučinou, která je tvarohu cenově blíž.

Další variantu představuje řecký jogurt, který je na rozdíl od klasického jogurtu třikrát přecezený a obsahuje menší množství syrovátky, Je tedy hustší a má vyšší obsah vápníku a probiotik. Díky tomu nahradí tvaroh i výživově a nejlépe se bude hodit do omáček, dipů a slaných či sladkých koláčů.

Ve slané kuchyni

Pokud se chystáte připravovat salát nebo pomazánku, můžete místo tvarohu použít i méně tradiční alternativy, jako je sýr feta nebo kozí sýr. Jejich slanější chuť v tomto případě není na škodu, právě naopak. Kozí sýr má i podobnou konzistenci, a navíc jídlo příjemně oživí. Méně výraznou fetu stačí smíchat s trochou smetany, abyste dosáhli ideální tvarohové textury.

Tvarohový dort s jahodami Peredniankina / Shutterstock.com

Do sladkých receptů

Pokud vám nevadí vyšší množství tuku, do dezertů můžete místo tvarohu dát sýr mascarpone, který jistě znáte z pravého italského tiramisu. Jeho výhodou je hladká a krémovitá struktura, která se snadno šlehá. Chuť je máslovitější než u tvarohu a skvěle si rozumí nejen s čokoládou a kakaem, ale i s ovocem. Jen cena je až trojnásobná než za stejné množství tvarohu.

A jestli připravujete dezert pro vegany nebo alergiky, zkuste do něj místo tvarohu přidat mandlové mléko. Má jen minimum kalorií a na rozdíl od jiných rostlinných mlék není samo o sobě tak výrazné, a tak se uplatní napříč celou sladkou kuchyní. Nejlépe ale doplní oříškové dorty nebo koláče, protože zvýrazní jejich chuť.

Zdroj: vimcojim.cz, kupi.cz