Recept na palačinky s krémem z mascarpone a hruškami

Palačinky s javorovým sirupem a plátky hrušek Anna Kolásková

Kdo by nemiloval palačinky? Pokud si na ně většinou mažete marmeládu nebo nutellu, je načase vyzkoušet něco nového. Máme pro vás recept na palačinky plněné krémem z mascarpone s plátky hrušek opečených na másle – vše doslazeno javorovým sirupem. Je to kalorická bomba, ale když už o víkendu hřešit, tak pořádně, co říkáte?

Přečtěte si také

Zázvor a jeho účinky na zdraví: Zmírní bolest v krku a zlepšuje trávení. V jaké formě ho konzumovat?
Zázvor a jeho účinky na zdraví: Zmírní bolest v krku a zlepšuje trávení. V jaké formě ho konzumovat?

Příprava palačinek – základem je nelepivá pánev

Aby se vám palačinky vždycky povedly, potřebujete mít dobrou pánev. Takovou, která rovnoměrně rozvádí teplo a těsto se na ní nelepí. Díky nepřilnavé pánvi si můžete připravit palačinky, lívance nebo jiné sladké dobroty zdravěji – bez použití tuku, nebo jen s jeho minimálním množstvím.

Ideální také je, pokud je pánev dostatečně široká. Pánvičky na palačinky seženete v rozmezí 150–1 700 Kč podle výrobce.

Obracení palačinky na nepřilnavé pánvi H_Ko / Shutterstock.com

Palačinky s krémem z mascarpone a hruškami opečenými na másle

Co potřebujete (na 4 porce)

Na těsto:

  • 400 ml mléka
  • 200 g hladké mouky (můžete použít i špaldovou nebo celozrnnou pšeničnou)
  • 2 vejce
  • špetku soli
  • ghí nebo jiný tuk na smažení

Pozdvihněte smažení na novou úroveň

Na krém z mascarpone:

  • 1 balení mascarpone (250 g)
  • 3 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíci citronové šťávy

Opečené hrušky:

  • 1 hruška
  • malá kostička másla
  • špetka mleté skořice (nemusí být)
Palačinky s javorovým sirupem, plátky hrušek a citronem Anna Kolásková

Příprava palačinek

  1. V misce metličkou nebo šlehačem rozmíchejte mléko s moukou, dvěma vejci a špetkou soli. Nechte chviličku uležet a mezitím si připravte krém z mascarpone.
  2. Ručně nebo elektrickým šlehačem vyšlehejte mascarpone s javorovým sirupem a citronovou šťávou. Pokud se vám krém zdá málo sladký, přidejte víc sirupu. A pokud vám tento sirup nechutná, nahraďte ho medem.
  3. Hrušku umyjte, nakrájejte na tenké plátky a na másle opékejte na mírném plamenu dozlatova.
  4. Mezitím můžete začít smažit palačinky. Na smažení použijte pár kapek ghí nebo tuk zcela vynechejte. Zpracujte všechno těsto.
  5. Každou palačinku namažte bohatě krémem z mascarpone a přidejte plátky hrušek. Posypejte skořicí (nebo ji vynechte, pokud ji nemusíte), zarolujte a je hotovo.
  6. Palačinky lze ještě extra polít javorovým sirupem. Dobrou chuť!

Pohlídejte si javorový sirup v akci

S čím si nejraději dáváte palačinky vy? A máte nějaký super osvědčený rodinný recept? Podělte se o něj s námi.