14 druhů ovoce bohatého na bílkoviny aneb Když se každý gram proteinů v jídelníčku počítá

Žena s centimetrem kolem krku drží jablko ViDI Studio / Shutterstock.com

Hlídáte si příjem makroživin, nebo dokonce zapisujete do nejrůznějších kalorických kalkulaček a tabulek? Pokud vám často dělá problém splnit kolonku bílkovin nebo se vám v jídelníčku hodí každý gram, pak zařaďte i některé druhy ovoce, které tolik potřebné bílkoviny oproti jiným obsahují. Které to jsou a kolik proteinů obsahují?

Přečtěte si také

Víte, které potraviny byste neměli ohřívat v mikrovlnce? Pozor na vejce i hořlavé chilli

Ovoce a bílkoviny?

Ovoce vždy zůstane primárně zásobárnou vlákniny, sacharidů a vitamínů, antioxidantů a minerálů. Nicméně i přesto může v mnoha případech poskytnout skvělý doplňkový přísun proteinů. Pokud tedy s jejich množstvím bojujete, nebo je navyšujete kvůli cvičení a nabírání svalové hmoty, ke svačinám a snídaním vyhledávejte a upřednostňujte takové druhy ovoce, které do celkového denního příjmu „přihodí“ nějaký ten gram bílkovin.

Výhodou je, že takový seznam zahrnuje celou řadu druhů, které využijete jak pro mixování smoothies, tak pro přípravu a ozdobu kaší, müsli, jogurtů i zdravých dezertů a lahůdek. Najdete mezi nimi ovoce, které je v našich supermarketech a hypermarketech běžně dostupné. Na to exotické někdy narazíte v obchodech, jindy zkuste online supermarkety a e-shopy (Rohlík, Košík, Sklizeno, prodejny nabízející zahraniční a africké plody z dovozu apod.)

Kompozice ovoce na prkénku rom_olik / Shutterstock.com

Ovoce s nejvyšším obsahem proteinů

1. Guava

  • 2,6 g bílkovin ve 100 g
  • v porci/šálku cca 4,2 g bílkovin

2. Avokádo

  • 2 g bílkovin ve 100 g
  • v porci/šálku cca 3 g bílkovin

3. Jackfruit

  • 1,4 g bílkovin ve 100 g
  • v porci/šálku cca 2,8 g bílkovin

4. Sušené meruňky

  • 1,4 g bílkovin ve 100 g (sušené meruňky mají proteinů více než čerstvé)
  • v porci/šálku cca 2,2 g bílkovin

5. Ostružiny

  • 1,4 g bílkovin ve 100 g
  • v porci/šálku cca 2 g bílkovin

6. Maliny

  • 1,2 g bílkovin ve 100 g
  • v porci/šálku cca 1,5 g bílkovin

7. Kiwi

  • 1,1 g bílkovin ve 100 g
  • v porci/šálku cca 2,1 g bílkovin
Žena ve cvičebním jí ovoce Studio Romantic / Shutterstock.com

8. Banány

  • 1,1 g bílkovin ve 100 g
  • v porci/šálku cca 1,6 g bílkovin

9. Grep

  • 0,9 g bílkovin ve 100 g
  • v porci/šálku až 2 g bílkovin

10. Pomeranče

  • 0,9 g bílkovin ve 100 g
  • v porci/šálku cca 1,7 g bílkovin

11. Broskve

  • 0,9 g bílkovin ve 100 g
  • v porci/šálku cca 1,4 g bílkovin

12. Žlutý meloun kantalupe

  • 0,8 g bílkovin ve 100 g
  • v porci/šálku cca 1,5 g bílkovin

13. Fíky

  • 0,8 g bílkovin ve 100 g
  • v porci/šálku cca 1,6 g bílkovin

14. Jahody

  • 0,8 g bílkovin ve 100 g (lesní jahody jich mohou mít o něco více)
  • v porci/šálku až 1,5 g bílkovin
Zapečená ovesná kaše s jahodami
Čas přípravy: 25 min Obtížnost: Snadný

Zapečená ovesná kaše s jahodami

Zapečená ovesná kaše s jahodami bude skvělou snídaní pro dokonalý start dne. Jestliže si svá rána bez pořádné kaše nedovedete představit, ale zároveň nechcete, aby vás snídaně nudila, vyzkoušejte si kaši zapéct podle našeho receptu.

Zapečená ovesná kaše s jahodami

Kolik proteinů máme denně sníst?

Řídit se můžete podle jednoduchého výpočtu: pro zdravého dospělého jedince je to od 0,8 do 1 gramů na 1 kg tělesné váhy, u lidí snažících se zhubnout se může příjem vyšplhat až na 1,5 gramů na kilogram hmotnosti a u sportovců bývá doporučená denní dávka (DDD) ještě vyšší.

Pro běžnou populaci se tak příjem bílkovin z ovoce může denně pohybovat kolem 2 až 4 % DDD.

Zdroje: rehabilitace.info, realsimple.com