Je bílá čokoláda skutečně čokoládou, nebo se jedná pouze o klam výrobců?

Žena s hnědými vlasy si přikládám k ústům tabulku bílé čokolády Pixel-Shot / Shutterstock.com

Považujete bílou čokoládu za pravou čokoládu, nebo ji podobně jako spousta lidí odmítáte zařadit do stejné kategorie k mléčné či hořké? Odpověď lze snadno najít v jedné klíčové surovině. Světlá tabulka má řadu specifických vlastností, pro které ji mnozí z nás milují více než tmavé varianty. Ale i v tomto případě se na trhu objevují levné náhražky, které nemají s pravou bílou čokoládou nic společného. Čím se tato sladkost vyznačuje, jaké má složení a jak v obchodech poznat tu dobrou a kvalitní?

Přečtěte si také

Víte, které potraviny byste neměli ohřívat v mikrovlnce? Pozor na vejce i hořlavé chilli

Historie bílé čokolády

Poprvé byla vyrobena ve 30. letech minulého století. Za jejím vznikem stojí tradiční výrobce potravin, švýcarská společnost Nestlé. Původně se ovšem neprodávala jako pamlsek na pultech obchodů, ale používala se ve farmacii. Vznikla totiž jako pokus, jak udělat dětské léky chuťově příjemnější.

Pilulky se do ní namáčely a až později se tato varianta čokolády stala samostatnou cukrovinkou určenou pro zákazníky. A již od svých počátků se potýkala s nejasnou otázkou: Je skutečnou čokoládou, nebo z názvu nejoblíbenější sladkosti na světě pouze těží?

Kousky bílé čokolády na tmavém pozadí Lee Key / Shutterstock.com

Jak se vyrábí bílá čokoláda?

Jejím základem je surovina, díky které můžeme i bílou variantu považovat za produkt vyráběný z kakaových plodů. Tou je kakaové máslo, které se používá i při výrobě mléčné nebo hořké čokolády. A jak se se z kakaových plodů získává? Semena (boby) se lisují podobně jako třeba jádra ořechů. Vylisovaný světlý tuk je již zmíněným máslem, zbylá pevná hmota se praží a mele na kakao.

Bílá čokoláda je dále tvořena cukrem, mléčným tukem a sušinou. Teprve až začátkem 21. století ji úřady oficiálně přijaly za kakaový produkt a zahrnuly mezi definované standardy kvality. Ty jsou ve Spojených státech a v Evropě podobné. Bílá čokoláda by měla obsahovat alespoň 20 % kakaového másla, 3,5 % mléčného tuku a min. 14 % celkové mléčné sušiny (americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv přidává ještě údaj o maximálním množství cukru 55 %).

Čokoládové muffiny
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Snadný

Čokoládové muffiny

Čokoládové muffiny ze špaldové mouky a jogurtu si 100% zamilujete. Jsou krásně vláčné a nadýchané, plné čokoládových peciček, do kterých bude vyloženě radost se zakousnout. Příprava je navíc velmi rychlá a snadná, s klidem do ní tedy můžete zapojit i děti.

Čokoládové muffiny
Horká bílá čokoláda
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Horká bílá čokoláda

Horká bílá čokoláda je přesně to, po čem mnohdy toužíme během dlouhých zimních večerů. Připravit si ji můžeme i doma, stačí jen čtyři suroviny a chvilka času. Pak už se jen zachumlat pod deku a vychutnat si chuť této sladké dobroty.

Horká bílá čokoláda

Jak poznat kvalitní bílou čokoládu?

Vzhledem k tomu, že je kakaové máslo plné antioxidantů vysoce prémiovou surovinou potravinářského (i například kosmetického) průmyslu, tabulka bílé čokolády s převažujícím obsahem této suroviny tak může být mnohem cennější než například tabulka kvalitní mléčné nebo hořké.

  • Kvalitní bílá čokoláda není nikdy sněhobílá, ale spíše krémová až nažloutlá. Dříve se levné výrobky dokonce bělily oxidem titaničitým (barvivo E171), jeho použití ale Evropský úřad pro bezpečnost potravin již zakázal.

Pří nákupu se tedy zaměřte především na obsah kakaového másla, ty nejlepší řemeslné bílé čokolády ho obsahují i 40 až 50 procent a v jejich složení není cukr na prvním místě. Obvykle se v popisu takových výrobků navíc dozvíte, z jaké země dané kakaové máslo pochází a jaký je jeho přesný obsah. Počítejte ale s tím, že si za takovou pochoutku více připlatíte.

Jaké jsou bílé čokolády ze supermarketů?

U běžně dostupných bílých čokolád (např. Milka, Orion, Lindt, Ritter Sport, Figaro i různé privátních značek řetězců) je ve složení cukr vždy na prvním místě, obvykle se pohybuje kolem 59–69 g na 100 g výrobku a je ho mnohem více než v mléčných čokoládách. A pozor, na trhu existuje také spousta levných náhražek, které namísto kakaového másla obsahují například palmový olej nebo jiný rostlinný ztužený tuk a za čokoládu se označovat nesmí.

Kakaové boby, kakao na lžičce a kousky bílé čokolády New Africa / Shutterstock.com

Proč je bílá čokoláda tak oblíbená?

Vlivem absence kakaa a obvyklého nižšího obsahu kakaového másla nemají bílé čokolády žádný pozitivní vliv na zdraví srdce, střevní biom, krevní tlak či kognitivní funkce jako ty s vysokým obsahem kakaa. Pokud obsahují hodně kakaového másla, mohou přispět antioxidačními účinky, vzhledem k vyššímu obsahu cukru je ale za zdravé potraviny považovat nelze.

U mnoha lidí tak vyhrávají hlavně pro svou sladkou chuť a texturu. Díky kakaovému máslu se bílá čokoláda krásně rozplývá na jazyku a je s ní také snazší péct a vařit. Se svou barvou je navíc ideální pro přípravu polev, krémů a náplní, které lze libovolně dobarvit a dochutit.

Zdroj: The Washington Post, U.S. Food & Drug administration