Chia semínka je před konzumací vždy důležité namáčet! Zapíjení nasucho může mít katastrofální dopady

Žena namáčí chia semínka ve sklenici s vodou Pixel-Shot / Shutterstock.com

Chia semínka jsou populární superpotravinou, která díky vysokému obsahu antioxidantů, bílkovin a vlákniny pomáhá jak s udržováním celkového zdraví organismu, tak hubnutím. Pro usnadnění a urychlení jejich konzumace se někdy doporučuje je prostě nasucho zapít sklenicí vody. Odborníci před touto metodou ovšem varují, mohou nám totiž přinést více problémů než užitku. Jak chia užívat, proč je raději nikdy nejíst v suchém stavu a jaké je vhodné denní množství, aby nám nezpůsobila zažívací nebo jiné potíže?

Přečtěte si také

Tesco rozšiřuje speciální slevy pro studenty na nákup potravin. Jak ušetřit 10 % při nákupu?

Proč je dobré chia semínka namáčet?

Kromě gelové konzistence samotné, díky které si můžete doma připravit řadu zdravých pudinků, kaší, dezertů či smoothie, má namáčení plno dalších pozitiv. Působení vody zajistí lepší uvolňování kyseliny alfa-linolenové neboli omega-3 mastných kyselin.

Ty jsou mimo jiné klíčové pro podporu správného fungování kardiovaskulárního, imunitního, trávicího i nervového systému, pomáhají snižovat tlak a cholesterol a přispívají k lepšímu vstřebávání vitamínů a antioxidantů rozpustných v tucích (například vitamínu A nebo lykopenu). Namočení jednoduše udělá semínka stravitelnějšími a umožní tělu lépe využít všech jejich živin a schopností.

Žena drží chia pudink Tijana Moraca / Shutterstock.com

Co se stane, když sníme semínka suchá?

U zdravých jedinců se nejedná o žádná velká rizika, nicméně i tak mohou potrápit. Obecně se doporučuje sníst 1 až 3 malé lžičky chia semínek denně, při větším množství mohou kvůli nadbytku vlákniny způsobit zažívací potíže.

Problém tedy nastává spíše v případě, kdy toto množství překročíme a hlavně sníme v suchém stavu. Pak je totiž těžké odhadnout, jak moc chia semínka nabobtnají až uvnitř našeho těla. Pro zajímavost, je to zhruba 20–27krát. Rozpínání pak může vést k bolestem břicha, k plynatosti, zácpě, problémům s vylučováním a podobně.

Mandlový pudink s chia semínky
Čas přípravy: 5 min Obtížnost: Snadný

Mandlový pudink s chia semínky

Bezlaktózový mandlový pudink s chia semínky je na přípravu velmi rychlý a vhodný pro celiaky i pro lidi s intolerancí nebo alergií na laktózu. Pochutnají si na něm i vitariáni, protože se nevaří a neobsahuje vejce.

Mandlový pudink s chia semínky

Pozor na onemocnění jícnu a dýchací soustavy

Americký odborný časopis American Journal of Gastroenterology dokonce varuje před mnohem vážnějšími následky. U osob trpících onemocněním jícnu nebo dýchací soustavy (např. astmatem) může mít konzumace nenamočených chia semínek katastrofální dopad.

V případové studii uvedené v roce 2014 popsaly lékařky Rebecca Rawl a Lauren Browne působící v oboru gastroenterologie na klinice v Severní Karolíně případ astmatického pacienta, u něhož došlo po pozření jediné lžičky semínek k dýchacím obtížím. Drobná chia zrníčka mu totiž uvízla v krku (respektive se nalepila na stěny jícnu), kde začala bobtnat, což způsobovalo dušení.

„V žaludku tento proces přispívá k pocitu sytosti. U našeho pacienta však vedlo vlhké prostředí jícnu k vytvoření hydrogelu v tomto místě, což způsobilo úplnou obstrukci jícnu,“ vysvětlila v článku Rawl a Browne s tím, že se jednalo spíše o ojedinělý případ, ten nicméně poukázal na skrytá rizika této superpotraviny.

Žena sype chia semínka z dřevěné misky do dlaně New Africa / Shutterstock.com

Jak správně chia semínka jíst?

Pro svůj vysoký obsah vitamínů, omega-3, vlákniny a bílkovin jsou určitě velmi ceněnou složkou zdravého nebo hubnoucího jídelníčku. Z hlediska bezpečnosti užívání je ovšem vždy dobré dodržovat denní přiměřený příjem. Z počátku začínat na jedné lžičce a postupně navyšovat, maximálně na cca 28 g, doporučuje web Healthline.

A určitě semínka předem namočit do vody, případě je rozmíchat v jogurtu, tvarohu, mléce, smoothie nebo jiném nápoji, nechat chvíli odstát a až poté zkonzumovat. Ideální poměr s tekutinou je 1:10. Odstát by se měla nechat alespoň 30–60 minut, aby vytvořila požadovanou gelovou strukturu, stala se stravitelnějšími a uvolnila důležité látky a živiny.

Zdroje: journals.lww.com, healthline.com, health.com