Retro bonbony z dob socialismu: Jaké byly nejoblíbenější?

Bonbony Lipo na talířku Tobik / Shutterstock.com

Nabídka cukrovinek byla za minulého režimu mnohem menší než dnes. Přesto se mezi nimi našly bonbóny, dražé i žvýkačky, které si svou nezaměnitelnou chutí získaly děti i dospělé. K nejoblíbenějším patřily Lipa, Slavie, Atlasky, Fialky nebo žvýkačky Pedro. Některé se v modernější podobě prodávají dodnes, na jiné už můžeme jen s nostalgií vzpomínat.

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Italové zveřejnili nejhrůznější kombinace pizzy. Dali byste si pizzu s toppingem z hadího masa?

Slavia

Velké popularitě se těšily bonbóny spojené s fotbalovými kluby, především Sparty a Slavie. Druhé nich vznikly už v roce 1965 a na pultech obchodů je najdete i v současnosti. Chuť kakaového furé ve spojení s peppermintem se zkrátka neomrzí a velké změny nebyly potřeba ani v designu balení, který dokonale odráží barvy i celkový styl klubu, který jim byl inspirací. Cena samozřejmě vzrostla a 90g balení nyní koupíte za více než 30 Kč.

Fialky

Původní Fialky z doby Rakouska-Uherska se prý skutečně vyráběly z květin, které jim daly název. Novodobé fialové bonbony ve tvaru květů nemají sice s fialkami nic společného, ale jejich vůně i chuť je skutečně připomíná. K dostání jsou i dnes, jen jejich cena se mnohonásobně zvýšila. V době našich babiček a prababiček stály 1 Kčs, zatímco dnes vyjde malé balení o velikosti 80 g na zhruba 23 Kč.

Lipo

Mezi nejstarší retro cukrovinky se řadí bonbóny vyráběné pod značkou Lipo, které mají svůj původ v Janově Dole u Liberce a začaly se vyrábět už v roce 1912. O to větším úspěchem je, že se stále prodávají, jen v aktuální verzi čočkových bonbonů v praktickém sáčku. Od roku 1991 ale nepatří původnímu majiteli, protože je koupila jeho konkurence – firma Nestlé. Za 60gramový pytlík zaplatíte dneska zhruba 12 korun, pokud je v akci.

Bonbony fialky QuinVa Stock / Shutterstock.com

Atlasky

Jen ze vzpomínek a z vyprávění dnes můžete znát Atlasky, které se přestaly vyrábět už před lety. V době své největší slávy je ale milovaly všechny generace, a to díky jejich různorodým barvám a tvarům, a hlavně lahodné náplni z arašídového furé. V dnešní době se pro podobné bonbony jezdí například do Polska, ale originální Atlasky byly jen jedny.

Pedro

Velkou konkurencí bonbónů byly žvýkačky Pedro, které kromě růžové barvy a sladké jahodové příchutě lákaly i na nízkou cenu. Stály totiž pouze 1 Kčs. Pocházejí už z roku 1968 a během několika desítek let si získaly velkou popularitu i v zahraničí. V roce 1994 to ale vypadalo, že jejich éra nadobro skončila. Naštěstí se podařilo jejich značku roku 2012 oživit. A to firmě The Sweet Candy Factory, která je navíc doplnila i o želé bonbóny, lízátka nebo ovocné pendreky.

Které cukrovinky z dob vašeho mládí si vybavíte vy? Dejte nám o tom vědět do komentářů pod článkem.

Zdroj: kupi.cz, medium.seznam.cz, idnes.cz