Africké fialky zvládne doma pěstovat i začátečník. Stačí dodržovat pár základních pravidel

Africká fialka s fialovými květy v květináči Kosobu / Shutterstock.com

Africká fialka patří k nejoblíbenějším pokojovým rostlinám, které zdobí české domácnosti. Není divu – je nenáročná, a do jejího pěstování se proto může bez obav vrhnout prakticky každý. S trochou vhodné péče se nám fialky odvděčí nádhernými barevnými květy, jimiž bývají obsypány klidně i celý rok.

Přečtěte si také

Céčka byla radostí dětí z 80. let. K čemu původně sloužila a co odstartovalo jejich popularitu?

Historie fialek

Africké fialky jsou známé již od konce 19. století, kdy je objevil jistý baron Walter von Saint Paul-Illaire, podle nějž dostaly své latinské jméno – Saintpaulia. Od té doby bylo vyšlechtěno na dvacet tisíc odrůd nejrůznějších barev.

Nejběžnější jsou fialové nebo růžové, ale setkat se můžete i s květy bílými, červenými nebo různě žíhanými. Jestliže se chcete do pěstování těchto vděčných pokojovek pustit, vězte, že to není žádná věda. Stačí dodržet několik hlavních zásad.

Jak se starat o fialky?

Světlo a teplota

Africké fialky milují světlo. Právě proto patří k oblíbeným ozdobám okenních parapetů. Nesvědčí jim ovšem průvan, dávejte tedy pozor na časté otvírání okna v chladnějších měsících. Pokud jim pomocí umělého osvětlení dopřejete dostatek světla i v zimě, budou vám i tehdy pěkně kvést. Teplota v místnosti by se měla pohybovat zhruba od 18 do 25 °C.

Květináč

Důležité je vybrat fialkám vhodný květináč. Neměl by být ani moc malý, ale rozhodně ani příliš velký. Nejlépe když bude zhruba o třetinu větší než kořenový bal rostlinky.

Růžová africká fialka v květináči Summer 1810 / Shutterstock.com

Substrát

Nezapomeňte ani na správnou volbu substrátu. Ideální je lehký a mírně kyselý. Určitě nepoužívejte hlínu přímo ze zahrádky. Vyrazte raději do květinářství nebo zahradnictví. Tam se dívejte po substrátu určeném přímo pro pokojové rostliny. Jeho základem by měla být pokud možno kvalitní rašelina. Klasický substrát můžete namíchat také s vermikulitem – přídavnou složkou, která pomáhá provzdušňování půdy.

Hnojivo

Aby vám fialky prospívaly, je potřeba je také pravidelně přihnojovat. Nejlépe vám poslouží tekuté hnojivo, které je určené přímo na tyto rostlinky. Aplikuje se jednou za dva týdny a běžně jej seženete na pultech zahradnictví. Chybu ale neuděláte ani s univerzálním hnojivem pro běžné pokojovky.

Jak fialky zalévat?

Pozor si musíte dávat při zalévání. Fialkám totiž nesvědčí přehnané množství vody. S obdobím sucha se dokážou vypořádat snáz než s přelitím. Zalévejte je buď do misky pod květináčem, nebo pod listy. Určitě nelijte vodu přímo na listy, protože ty potom uhnívají.

Jestliže se vám podaří fialku nechtěně přelít, je nejlepší přesadit ji do suché hlíny. Pravidelné přesazování byste koneckonců měli praktikovat tak jako tak – ideálně jednou za půl roku do čerstvého substrátu.

Rosení africké fialky postřikovačem LanKS / Shutterstock.com

Jaký vzduch jim svědčí?

Fialky potřebují vlhčí vzduch, pak vám budou krásně kvést. V mnoha domácnostech však panuje vzduch spíše sušší, a to především během topné sezóny. U některých pokojových rostlin stačí rosit listy. U fialek tuto metodu ale rozhodně nezkoušejte, protože jim škodí. Budete muset využít jiné fígle.

Osvědčily se například odpařovače vzduchu. Naplněné vodou je pověsíte přímo na radiátor a ony už odvedou svoji práci. Můžete vybírat z celé řady designů, takže vám poslouží i jako pěkný doplněk. Dražší, ale o to účinnější jsou potom elektrické zvlhčovače. Vzduch v místnosti je díky nim nejen vhodnější pro rostliny, ale i zdravější pro lidské obyvatele domácnosti.

Zdroj: Dům a zahrada, iReceptář, Kupi