Vynikající české buchty, které září i v pohádkách: Upečte si Honzovy buchty jako od babičky

Pekáč, plný honzových buchet. Vedle sklenice s povidly Ingrid Balabanova / Shutterstock.com

Kynuté buchty patří mezi klasická česká jídla. Mají u nás dlouhou tradici, pečou se už od 17. století! My si dnes uděláme Honzovy buchty, které máme většinou spojené s návštěvou u babičky. Můžeme do nich dát jakoukoliv náplň. My tentokrát zvolili povidlovou. Tak pojďme zadělat těsto!

Přečtěte si také

Amazon sliboval revoluci v nakupování bez pokladen. Ale místo AI nákupy zákazníkům počítala armáda pracovníků z Indie

Honzovy buchty jsou jen naše!

Kynuté buchty jsou pro naši kuchyni symbolické, a dokonce se objevují i v českých pohádkách – kdo by si v této souvislosti nevzpomněl třeba na Princeznu ze mlejna?

Buchty se u nás pečou už od 17. století. Jde skutečně o původní český recept, ovšem podoba buchet byla v minulosti trochu jiná. Dříve se do nich nedávala náplň, jen se polévaly máslem. Místo pečení je původně hospodyně vařily a zajímavé také je, že měly slanou chuť.

Honzovy buchty byly dříve tradičním jídlem na Vánoce a hospodáři je dávali jako odměnu svým pracovníkům. Pekly se ale i kdykoliv během roku. A samozřejmě nesměly chybět ani v ranečku mládenců, kteří šli do světa na zkušenou.

Buchtičky s krémem
Čas přípravy: 3 hod Obtížnost: Střední

Buchtičky s krémem

Dezert jako hlavní chod? V české kuchyni úplně s klidem, protože buchtičky s krémem miluje každý! Mrkněte se, jak si upéct ukázkové dukátové buchtičky a ještě si připravit vanilkový krém se žloutky.

Buchtičky s krémem
Kynuté koláče družbance
Čas přípravy: 2 hod 15 min Obtížnost: Snadný

Kynuté koláče družbance

Kynuté koláče patří mezi klasická česká jídla. Neodmyslitelně k nim patří také náplně – od tvarohové přes ořechovou, makovou, čokoládovou nebo povidlovou. Receptů na tyto koláče je spousta. Zkuste si upéct méně známé koláče družbance, které se tradičně pekly před Velikonocemi, na 4. neděli postní. Chutnají výborně!

Kynuté koláče družbance

Několik tipů pro správně nakynuté těsto

Než se pustíme do samotné přípravy, přinášíme několik dobrých rad úvodem. Držte se jich a pečení buchet pro vás bude hračka. Budete mít těsto nakynuté jedna báseň!

  • Veškeré ingredience, ze kterých zaděláváme těsto, musí mít pokojovou teplotu.
  • Používejte pouze čerstvé kvasnice.
  • Tuk přidejte do těsta až na závěr.
  • Mísu, v níž bude těsto kynout, dopředu nahřejte.
  • Těsto hněťte tak dlouho, až se přestane lepit na stěnu mísy.
  • Během kynutí můžete buchty klidně i 3x promísit – do těsta dostanete vzduch a buchty tak budou kypřejší a vláčnější.
Místa s nakynutým těstem rom_olik / Shutterstock.com

Recept na Honzovy buchty

Těsto už máte krásně nakynuté a můžete se pustit do vlastní přípravy buchet. Nejdřív si zkontrolujte, zda máte vše, co potřebujete. Přinášíme rozpis na 20 porcí.

Ingredience, bez nichž se neobejdete

Jak postupovat?

Všechno máte? Tak už neotálejme a pojďme na to! Na buchtách se pak budete oblizovat až za ušima.

  1. Z mléka, trošky cukru a droždí udělejte kvásek. Mouku dejte do mísy, přidejte špetku soli, citronovou kůru a udělejte důlek. Vlijte vzešlý kvásek, olej, žloutky a umíchejte kompaktní těsto.
  2. Dejte jej kynout na hodinu až hodinu a půl na teplé, nikoli však horké místo. Během kynutí asi 3x promiste, aby se nahnal vzduch do těsta a buchty byly kypřejší a vláčnější.
  3. Když těsto vykyne, lžící vykrajujte stejné dílky, poté je roztáhněte do čtverce a dávejte stejnoměrně povidlovou náplň vzniklou smícháním povidel a rumu.
  4. Dno pekáče vymažte olejem (případně tukem), poté do něj naskládejte buchty a potřete je olejem.
  5. Buchty nechte kynout na pekáči asi 10 minut a poté je pečte na 170–180 °C asi 20 minut. Horké pomašlujte máslem s trochou rumu.

Zdroj: Kupi.cz