Lego skládáme už 65 let. Tohle jste o nejoblíbenější stavebnici na světě určitě nevěděli

Různě barevné kostičky Lego megerka_megerka / Shutterstock.com

Na každého člověka na planetě připadá necelých devadesát kostiček Lego a každou vteřinou běžného pracovního dne se jich na světě vyrobí více než 1000 kusů. Letos si připomínáme 65. výročí od data, kdy byly v Dánsku patentovány kostky, které dnes miluje celý svět. Přečtěte si, jak vlastně jejich příběh začal, jak vznikl název stavebnice i jaké další zajímavosti jste možná o Legu doposud nevěděli.

Přečtěte si také

Hygienici hlásí v Česku další nebezpečnou kosmetiku. Doma ji můžete mít i vy!

Historie Lega

Zakladatelem značky Lego byl Ole Kirk Kristiansen, který pocházel z Dánska. Co ovšem málo lidí tuší, je, že byl původně truhlářem a mimo jiné vyráběl dětské hračky. Na počátku příběhu plastových kostiček tak stála joja, autíčka, domečky pro panenky nebo dřevěná pojízdná zvířátka, třeba klasické kachny s kolečky a otvíracím zobákem.

Pro nedostatek práce začal později Kristiansen se synem vyrábět také dřevěné kostky a velice je zaujal koncept britských hraček Kiddicraft s přívlastkem „samozapadací stavebnicové kostičky“, které vymyslel výrobce hraček jménem Hilary „Harry“ Fisher Page. Jejich nápad převzali, namísto dřeva začali vyrábět dílky z plastu a v roce 1958 patentovali první kostky Lego.

Jak vznikl název Lego?

Firma The Lego Group se oficiálně zrodila již 10. srpna 1932 (tedy ještě v dobách dřevěných hraček). Traduje se, že při vymýšlení jména vyhlásil Ole Kristiansen mezi svými zaměstnanci soutěž o lahev domácího vína za nejoriginálnější nápad. Nakonec ale dal přednost vlastnímu názvu – Lego. Ten poskládal jako složeninu dvou dánských slov „leg“ a „godt“, kterÁ doslova v překladu znamenají „hrej si dobře“. Až později firma zjistila, že lego se dá také z latiny volně přeložit jako „sestavuji“ (od slovesa legere neboli sbírat a učit se).

Hlavy postaviček Lego s usměvavým obličejem Lewis Tse / Shutterstock.com

Jak vypadaly první Lego figurky?

První žluté minifigurky s pohyblivými končetinami a obličejem tak, jak je známe i dnes, se zrodily v roce 1978. Z počátku jich bylo pouhých dvacet, zahrnovaly zejména základní profese, jako byl lékař a zdravotní sestřička, policista, hasič nebo kosmonaut. A hlavně, všechny postavičky měly stejný výraz: jednoduchého usmívajícího se „smajlíka“ tvořeného dvěma tečkami místo očí a křivkou naznačující úsměv.

Emoce a rysy v obličejích přinesli až piráti

Teprve až o 11 let později přišly na scénu hlavičky s různými výrazy. Odstartovala je sada s piráty. Na obličejích se začínají objevovat různé úšklebky, obočí nebo vousy, stejně tak panáčci dostávají mnohem více kreativních variant oblečení a (oddělitelných) doplňků. A až od roku 2004 se začaly objevovat figurky s jinou než ikonickou žlutou barvou. Jednou z prvních byla například tělová postavička Harryho Pottera.

Které stavebnice Lego mají nejvíc kostiček?

Mezi stavebnice s největším počtem součástek Lego vůbec patří replika vesmírné lodi Millennium Falcon ze série Star Wars (7 541 dílků), architektonický model římského Kolosea (9 036 dílků), obří autentický Titanic (9 090 dílků), který je současně se svou délkou přes 1,3 m prostorově největší, nebo Eiffelova věž (10 001 dílků).

V současné době je nejpočetnější stavebnicí obrovská nástěnná mapa světa z edice Lego Art čítající 11 695 dílků.

Dítě třídí kostky lega podle barev Kostikova Natalia / Shutterstock.com

Další zajímavosti o Legu

  • Ke třem nejdéle vyráběným sériím patří Lego City, Lego Castle a Lego Technic (původně nazývané Technical Sets a Expert Builder).
  • První licencovanou sérií bylo Lego Star Wars. Následovaly další známé značky jako Indiana Jones, Harry Potter, Jurský Svět, Marvel, Disney, Pán Prstenů nebo Minecraft.
  • Za dobu své existence se na trhu objevily kostičky téměř 200 různých barev. Od pastelových, průsvitných, perleťových přes saténové, glitrové až po metalické nebo svítící ve tmě. K nejvzácnějším patří chromové barvy, kterých vyšlo jen pár kousků: černé tělo figurky ze série Star Wars, zelený krystal z roku 1999 a chromová růžová korunka z  10 stavebnic řady Belville.
  • Všechny dílky Lego jsou od vzniku stavebnice navzájem 100% kompatibilní. Pokud byste vzali dnešní kostky a ty z roku 1958, bez problému byste je spojili. V případě, že byste sáhli po šesti základních kostkách 8 × 2, pak dokonce do neuvěřitelných 915 103 765 kombinací.
  • Firma Lego je zároveň považovaná za největšího světového výrobce pneumatik. Sice jde o jejich miniatury, ročně jich ale vyrobí přes 300 milionů.
  • Z Lega se za dobu jeho existence vyrobila již funkční auta a vozítka, obytný dům (postavil ho známý James May ze seriálu Top Gear) i protetická ruka.
  • Lego je také mnohokrát skloňováno v Guinnessově knize rekordů. A některé z nich jsou skutečně bizarní. V roce 2021 například jistý Američan Salacnib „Sonny“ Molina prošel téměř 9kilometrovou cestu z vysypaných Lego kostek. Bosky. Pokud jste někdy stoupli byť jen na jedinou kostku, pak si dokážete představit to utrpení.

Tip: Kde koupit zlevněné stavebnice Lego?

A na závěr jedna dobrá zpráva. Pokud si děláte na Lego zálusk pro své děti nebo pro sebe, pak je právě nyní ta nejlepší doba k nákupu. V období Black Friday a před Vánocemi se u nás stavebnice často objevují ve slevách, a to nejen na oficiálním e-shopu nebo na internetu, ale i v obchodních řetězcích.

Tak například Tesco prodává až do 20. 11. 2023 všechno Lego s 25% slevou (platí pro členy klubu), podobně Globus nabízí ve svém letáku platném do 28. 11. 2023 na vybrané Lego stavebnice slevu 20–25 %.

V prodejnách Albert a Rossmann zase můžete sbírat body z nákupů a vyměnit je za výhodnější ceny na celou řadu Lego stavebnic a setů pro kluky i holky.

Zdroj: museumofbricks.cz, zpravy.aktualne.cz, dnes24.sk