Ovoce a zelenina se dováží ze Španělska nebo Latinské Ameriky. Během své cesty dozrává v kamionech a chladicích boxech

Oddělení ovoce a zeleniny v supermarketu Sorbis / Shutterstock.com

Není žádným tajemstvím, že většina ovoce a zeleniny na našem trhu se do České republiky dováží z jiných států. Pokud bychom takový export neměli k dispozici, některé druhy ovoce bychom nikdy v naší zemi neochutnali. Odkud se k nám pravidelně dováží a co se děje s ovocem a zeleninou během cesty do republiky? Některé procesy vás možná překvapí.

Přečtěte si také

Amazon sliboval revoluci v nakupování bez pokladen. Ale místo AI nákupy zákazníkům počítala armáda pracovníků z Indie

Proč se ovoce a zelenina dováží?

Některé druhy ovoce a zeleniny se do České republiky musí dovážet, ať chceme nebo nechceme. Je to způsobeno především klimatickými podmínkami, ve kterých se Česká republika nachází. V naší zemi nejsou tak dobré podmínky na pěstování některých druhů jako v jiných destinacích.

Vyšší ceny dováženého zboží

Přesto se zelenina nebo ovoce často dováží zbytečně, a to jen proto, že u nás některé druhy nechce nikdo pěstovat. A spolu s dovozem se následně pojí i vyšší cena těchto produktů, do které jsou následně zahrnuty veškeré náklady na pěstování, dopravu a samotné skladování v dozrávacích boxech.

Ovoce a zelenina dozrává v kamionech

Velký problém je zřejmě samotný dovoz. Cesta mnohdy trvá několik hodin, ale během ní už ovoce a zelenina někdy dozrají do takového stádia, že je následně není možno prodávat. Proto se některé druhy ovoce různě zamrazují, aby se udržela jejich čerstvost a kvalita po co nejdelší dobu.

Další dozrávání přímo na místě

Samotný transport v sobě zahrnuje velmi náročný proces. To ale není vše a poté, co dorazí na cílové místo, musí ještě nějakou dobu dozrávat. Samotné dozrávání probíhá v takzvaných dozrávacích boxech, kde některé druhy ovoce nebo zeleniny čekají i několik dnů. Až poté se ovoce nebo zelenina dostane na naše prodejní pulty, kde je připravena pro potencionální prodej a následnou spotřebu.

Také jablka a jahody nejsou domácí

Ovoce, které v našich obchodech nalezneme celoročně a které si můžeme vypěstovat i na svých vlastních zahradách, se velmi často do naší země dováží z okolních států. Například některé druhy jablek se do České republiky dováží z Polska, Itálie, ale také ze sousedního Slovenska. Stejně tak se do naší země dostanou jablka z Rakouska, Německa či Maďarska.

Důvody jsou prosté, a to od nemožnosti vypěstovat kvalitní ovoce v Česku, nebo nedostatek místních zemědělců, kteří by se na pěstování a prodeji chtěli podílet. Jedná se totiž o velmi náročný proces, který vyžaduje mnoho času a úsilí.

Sladké ovoce z Polska nebo ze Španělska

Sladké ovoce, které miluje každý z nás. Krásně červené jahody se v našich obchodech objevují celoročně, nejvíce však v letních měsících, kdy bývají nejkvalitnější. Nejčastěji se k nám dováží z Polska a ze Španělska. I tak se někteří domácí pěstitelé snaží vyprodukovat své vlastní domácí jahody, které však většinou neprodají a využijí je pro své soukromé účely. Pro jahody není v Česku správné klima ani vhodná půda na pěstování.

Exotické ovoce ze všech kontinentů

Kiwi je další známé a oblíbené ovoce, které se k nám dováží až z dalekého Nového Zélandu. Už samotná cesta napovídá o tom, že se musí sklízet velmi brzy, aby celou cestu toto ovoce zvládlo bez újmy. To není vše. Pro snadnější dovoz a lepší kvalitu se do České republiky dováží kiwi vypěstované v Itálii, které je levnější, ale také dobře dostupné a snadno skladovatelné.

Pomerančová limonáda
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Pomerančová limonáda

Pomerančová limonáda se zázvorem, limetkami a mátou vás v letních parných dnech příjemně osvěží, dodá ztracenou energii a potřebné vitamíny. Její chuť si určitě zamilujete.

Pomerančová limonáda

Pomeranče pocházejí z Asie

Další oblíbený druh ovoce, který se na našich pultech velmi často objevuje. Nejčastěji se k nám pomeranče dováží z Brazílie, Španělska nebo Řecka, kde se nachází celé lány těchto exotických kousků. První dochované zmínky o pomerančích pochází z Číny a Vietnamu, kde se začaly pěstovat v subtropických hraničních oblastí těchto států.

Ovoce v supermarketu Adisa / Shutterstock

Češi milují banány

Asi nejznámější druh ovoce, který se řadí do skupiny exotického ovoce. Banány patří mezi nejčastěji konzumované ovoce v naší zemi. Pravidelně se k nám dováží z dalekého Ekvádoru, Kolumbie nebo Kostariky, kde se banány sklízí převážně ručně.

K samotnému transportu se využívají speciální chlazené lodě, protože se banány sklízí velmi brzy. Samotný transport trvá několik týdnů. Poté, co se z lodě přemístí do rozvozových kamionů, bývají velmi často zmrazeny, aby déle vydržely a byly při prodeji stále čerstvé.

Ani zelenina nebývá z domácích zdrojů

Pokud si místní lidé nebo farmáři okurky a rajčata nevypěstují sami, velmi často musí v obchodech tuto zeleninu objednávat z jiných států. Nejčastěji se k nám dováží z Nizozemska nebo Německa, kde se pěstují na velkých a chráněných farmách. Jak jsme na tom s dovozem této zeleniny v procentech?

Většina okurek, konkrétně 83 %, je dovážena z ciziny. Podobně je na tom i cibule, která se ze 60 % dováží, a to samé mrkev. Té se do České republiky dováží přibližně 61 %. Zde je tedy názorně zobrazeno, jak důležitý je export této zeleniny ze zahraničních států.

Český česnek představuje kvalitu

To ale není vše a do našich obchodů se velmi často dováží i cibule a česnek. Evropská unie česnek dováží zejména z Číny a Argentiny, ale podle místního průzkumu je český česnek stále řazen mezi kvalitnější a aromatičtější. Ačkoliv jsou v České republice pro pěstování cibule ideální podmínky, velmi často se volí snadnější cesta, kterou je dovoz. Více než polovina cibule se k nám dováží z Nizozemska, Slovenska, Německa, ale třeba i z Egypta nebo Nového Zélandu.

Zdroje: kupi, czso, zemedelec, europa