Kdo vlastní známé značky potravin a drogerií? Budete překvapeni, spousta z nich je z Čech

Dvě ženy nakupují v drogerii VGstockstudio / Shutterstock.com

Určitě vás někdy napadlo položit si otázku, kdo vlastní známé značky, které se u nás prodávají a patří mezi oblíbené pochoutky Čechů. Stejně tak si jistě spousta z vás vytvořilo osobní návyk a chodí jen do jedné, osobně preferované drogerie nebo pro jednu konkrétní značku. Tušíte, odkud známé značky pochází? Některé jsou z České republiky.

Přečtěte si také

Zdravá polévka našich babiček: Zelňačka skvěle chutná a můžete ji servírovat i jako hlavní jídlo

Komu patří známé značky?

Nákupy má rád snad každý z nás a především ženy si vytvoří jisté osobní návyky, například ve formě oblíbeného obchodu nebo výrobku. Položili jste si ale někdy otázku, komu různé značky, které se pravidelně na českém trhu prodávají, ve skutečnosti patří nebo odkud firmy pochází?

Kdo vlastní oblíbené drogerie?

Drogerie dm má domov v Rakousku

Oblíbená síť drogerií dm patří pod německou společnost dm drogerie markt GmbH & Co. KG. Byla založena v roce 1973 Götzem Wernerem v Karlsruhe. Jen o rok později majitel společnosti dm část svého majetku předal rodině Lehmannů. Dm od té doby patří pod dceřinou společnost, která má sídlo v Rakousku.

Drogerii Teta vlastní Češi

Někteří se domnívají, že Teta drogerie není původem z Česka. Ale omyl. Majiteli jsou Martin Moravec, jeden z nejbohatších Čechů, a Radko Graclík, kteří vlastní také síť Top drogerií.

Interiér drogerie Rossmann Alexa_Space / Shutterstock.com

ROSSMANN je doma v Německu

Další oblíbená drogerie mezi Čechy, to je drogerie ROSSMANN. Síť drogerií ROSSMANN byla založena v roce 1972 panem Dirkem Roβmannem a je původem z Německa.

Odkud pochází známé dobroty?

Nestlé se narodilo ve Švýcarku

Společnost Nestlé má v České republice a na Slovensku zakořeněnou dlouhou historii, která sahá až do roku 1890, kdy bylo na území dnešního Česka a Slovenska poprvé zaznamenáno působení této firmy. Samotná společnost vznikla v roce 1866 ve Švýcarsku.

Mondelēz má sídlo v USA

Mondelēz International má hlavní sídlo v USA. Firma se zaměřuje na výrobu a distribuci značkových snacků, sladkostí a pekařských produktů. Tato společnost své výrobky distribuuje do více než 160 zemí po celém světě. Mezi nejznámější značky patří Cadbury, Oreo, Ritz, Tang, Trident, Philadelphia Cream Cheese, Belvita, Sour Patch Kids, Toblerone, Chips Ahoy!, Milka, Tuc a mnoho dalších.

Unilever

Společnost Unilever vznikla sloučením dvou firem: Margarine Unie a Lever Brothers z Velké Británie. Zakladatelem rodinné tradice byl Georg Schicht, který v roce 1848 otevřel výrobu mýdel a svíček. Oficiálně byla společnost Unilever založena 1. ledna 1929, čímž se stala jedním z předních světových výrobců potravinářských produktů a zboží pro osobní a domácí péči. V období let 1930 až 1945 firma působila na území tehdejšího Československa, kam se vrátila v roce 1991. Mezi její nejznámější značky patří Knorr, Hellmann's, Lipton, Dove, Axe, Cif, Míša, Magnum, Rexona, Savo, TRESemmé, Ben&Jerry's.

Dva půllitry kofoly lennystan / Shutterstock.com

Kde jsou doma oblíbené nápoje?

Kofola

Oblébená Kofola je ryze československého původu a vznikla v roce 1960 jako alternativa k tehdy nedostupným konkurenčním nápojům Coca-Cola nebo Pepsi. Nápoj vyrábí česká společnost Kofola Česko-Slovensko a.s. v Krnově.

Mattoni

I společnost Mattoni vznikla v České republice. Firma byla založena v roce 1873 karlovarským rodákem Heinrichem Mattonim. Od devadesátých let minulého století značku vlastní italská podnikatelská rodina Pasquale, sídlo firmy je však stále v Karlových Varech.

Vitamínový dětský nápoj
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Snadný

Vitamínový dětský nápoj

Vitamínový dětský nápoj typu Kubík nemusíte kupovat v obchodě, hravě si jej vyrobíte také doma. Tato vitamínová bomba skvěle chutná, doplní pitný režim a obsahuje řadu tělu prospěšných látek, navíc vyjde výrazně levněji než její kupovaná verze.

Vitamínový dětský nápoj
Mimosa
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Mimosa

Mimosa je jednoduché a přitom geniální spojení perlivého vína a pomerančového džusu. Tento míchaný nápoj ze šumivého vína vás dokonale osvěží a jeho příprava je navíc velmi rychlá a snadná.

Mimosa

Coca-Cola

Světově vyhledávaný nápoj vznikl v roce 1886 ve Spojených státech v Atlantě. Za jejím vznikem stojí doktor John Stith Pemberton. Zajímavostí je, že název a vzhled loga navrhl jeho účetní Frank Robinson.

Pepsi

I Pepsi má své kořeny ve Spojených státech. Značka byla založena v roce 1898 právě tam a v Česku začala působit roku 1993 a stala se opravdovým hitem.

Zdroje: Univelever, Mondelēz international, Rossmann, Kofola, iRozhlas