Kdo by odolal lahodné kombinaci čokolády, karamelu a arašídů? Připravte si legendární Snickers tyčinku v pohodlí domova. Nepotřebujete žádné speciální vybavení, jen mísu, mrazák a trochu trpělivosti. Výsledek předčí originál a navíc budete přesně vědět, co jíte. Zvládne to i začátečník v kuchyni!
Trocha Snickers historie
Věděli jste, že oblíbená čokoládová tyčinka Snickers je s námi už od roku 1930? Tehdy ji v Chicagu začala vyrábět společnost Mars Inc. Její jméno má překvapivý původ – byla pojmenována po oblíbeném koni zakladatele společnosti Franka Marse a jeho manželky Ethel. Když se tyčinka poprvé objevila na pultech, stála pouhých 5 centů.
Díky obrovskému úspěchu v USA se Frank Mars rozhodl rozšířit svůj sladký poklad do celého světa. V Británii však narazil na kuriózní problém – slovo „Snickers“ tam bylo slangem pro spodní prádlo! Proto se tam mezi lety 1967 a 1990 prodávala pod názvem Marathon Bar.
Skutečný globální fenomén se ze Snickers stal v roce 2010, kdy během amerického Super Bowlu zazněla reklamní hláška, která se stala okamžitě virální: „Když máš hlad, nejsi to ty." Tento brilantní marketingový tah katapultoval prodeje tyčinky do závratných výšin a upevnil její pozici mezi nejoblíbenějšími sladkostmi světa.
Ekaterina_Minaeva / Shutterstock.com
Užitečné tipy pro domácí Snickers tyčinky – karamelu se nebojte
- Pro přípravu karamelu používejte vždy klasický bílý cukr, ne třtinový – ten se velmi rychle připaluje a znehodnotil by vám karamel.
- Pokud nemáte s přípravou karamelu příliš velké zkušenosti, doporučujeme cukr v pánvi pokropit vodou – cukr se lépe rozpustí.
- Příliš často cukr nemíchejte, pokud v karamelu nechcete mít hrudky. Stačí zamíchat jednou za pár minut.
- Cukr karamelizujte do té doby, až bude mít rezavou barvu nebo začne hnědnout – takový karamel má nejlepší chuť. Moc tmavý karamel je už nahořklý a příliš světlý má naopak nevýraznou chuť.
- Jakmile dosáhne váš karamel požadované barvy, stáhněte ho z plotny a vmíchejte do něj máslo – zastavíte tím proces karamelizace. Pořádně míchejte, bude chvíli trvat, než se karamelizovaný cukr a máslo spojí.
- Při přidávání másla, smetany nebo kondenzovaného mléka karamel pěkně prská – proto ho doporučujeme dělat ve vyšší pánvi nebo v hrnci.
Karynf / Shutterstock.com
Domácí Snickers tyčinka – recept
Ingredience:
Nugát:
- 60 g kondenzovaného mléka
- 60 g másla
- 150 g třtinového cukru
- 70 g 100% arašídového másla
- 150 g pražených solených arašídů
Karamel:
- 100 g cukru krupice
- 24 g másla
- 200 g kondenzovaného mléka
Poleva:
Postup:
- 2 středně velké zapékací formy vyložte pečicím papírem. Ve vodní lázni rozpusťte 200 g čokolády a nalijte ji na pečicí papír do zapékací formy. Dejte ztuhnout do mrazáku. Bude to první vrstva na vaše tyčinky.
- Nyní si připravte nugát. V pánvi rozehřejte máslo s cukrem. Až se cukr rozpustí, přidejte do směsi kondenzované mléko, arašídové máslo a nasekané arašídy. Vyndejte z mrazáku formy se ztuhlou čokoládou a rozetřete na ni nugát a opět dejte do mrazáku.
- Teď udělejte karamel. Na pánev dejte rozehřát cukr, a když začne karamelizovat, přidejte k němu do pánve na kostičky nakrájené máslo a kondenzované mléko. Vše prohřejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Jakmile je karamel hotový, vyndejte z mrazáku formu a karamel naneste jako další vrstvu na nugát. Opět dejte do mrazáku.
- Ve vodní lázni rozpusťte zbylých 200 g mléčné čokolády, naneste ji na karamelovou vrstvu a dejte ještě na 15 minut do mrazáku. Po 15 minutách přeneste formy do lednice a nechte další hodinu tuhnout.
- Po uplynutí hodiny můžete začít krájet tyčinky. Domácí Snickers uchovávejte v lednici.
Zdroje: Kupi.cz, New York Post