Máte chuť na něco opravdu výjimečného? Polské kartáče, bramborové knedlíky plněné šťavnatým masem, vás zaručeně nadchnou! Tento tradiční recept z Polska je nejen lahodný, ale i originální – ve složení nenajdete ani gram mouky. Připravte si tuto vynikající pochoutku, která je ideální na rodinný oběd, slavnostní večeři nebo jen tak, když chcete překvapit své chuťové buňky. A nebojte, příprava je jednodušší, než by se mohlo zdát. Pojďme na to!
Kartáče, nebo také „cepeliny“, jsou tradičním pokrmem polské kuchyně, který má kořeny v historické oblasti Podlesí. Tento recept je oblíbený nejen v Polsku, ale také v Litvě a Bělorusku, kde se podobné pokrmy připravují pod různými názvy. Kartáče jsou unikátní svou konzistencí – díky použití bramborového škrobu a absence mouky jsou neuvěřitelně jemné a vláčné. Plněné šťavnatým masem, podávané s opečenou slaninou, představují dokonalou kombinaci chutí.
Přestože se jedná o tradiční recept, jeho příprava je dostupná i pro začátečníky. A co je nejlepší? Tento pokrm vás zahřeje na duši i na těle, ideální pro chladnější dny!
Bramborové knedlíčky plněné masem – recept
Počet porcí a délka přípravy
- Počet porcí: 4–6
- Délka přípravy: 1,5 hodiny
Ingredience
- 1,2 kg syrových brambor
- 120 g vařených brambor
- 400 g vepřové krkovice
- 2 cibule
- 1 lžíce sušené majoránky
- sůl a mletý černý pepř podle chuti
- slanina nebo vepřové sádlo na podávání
Slawomir Fajer / Shutterstock.com
Postup přípravy
- Syrové brambory nastrouhejte na jemném struhadle nad misku vyloženou čistou utěrkou nebo gázou.
- Brambory důkladně vyždímejte, aby se odstranila přebytečná voda. Tekutinu z brambor nechte odstát, aby se škrob usadil na dně.
- Vepřovou krkovici a jednu cibuli nakrájejte na menší kousky a rozemelte najemno. Přidejte majoránku, sůl a čerstvě mletý pepř. Směs dobře promíchejte, aby se chutě propojily.
- Vařené brambory rozmačkejte na jemnou kaši. Smíchejte je se syrovými bramborami, přidejte usazený škrob z misky a trochu soli. Vypracujte hladké a poddajné těsto.
- Z masové směsi vytvarujte malé kuličky. Z těsta odebírejte menší porce, které v dlani zploštíte. Do středu každé placky vložte masovou kuličku, zabalte ji do těsta a vytvarujte oválné nebo kulaté knedlíky.
- Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Knedlíky opatrně vložte do vroucí vody a lehce nadzvedněte hrnec, aby se nepřichytily ke dnu. Vařte je na mírném ohni přibližně 45 minut.
- Mezitím nakrájejte druhou cibuli a slaninu na menší kousky. Na pánvi je osmahněte na troše vepřového sádla, dokud nebudou zlatavé.
- Uvařené knedlíky vyjměte děrovanou lžící a podávejte je přelité opečenou slaninou a cibulkou.
Tipy pro vylepšení receptu
- Pokud chcete chuť ještě více zvýraznit, přidejte do masové náplně trochu česneku.
- Místo vepřové krkovice můžete použít i mleté hovězí nebo směs obou druhů masa.
- Pro vegetariánskou variantu zkuste místo masa použít směs hub, cibule a koření.
- Pokud nemáte gázu nebo utěrku na vyždímání brambor, můžete použít jemné sítko.
- Knedlíky můžete podávat i s kysaným zelím nebo smetanovým dipem pro ještě bohatší chuťový zážitek.
Zdroj: Sophia Michalčíková pro Kupi.cz