Polské bramborové knedlíčky plněné masem, ve kterých není ani gram mouky

Plněné bramborové knedlíky Sophia Michalčíková

Máte chuť na něco opravdu výjimečného? Polské kartáče, bramborové knedlíky plněné šťavnatým masem, vás zaručeně nadchnou! Tento tradiční recept z Polska je nejen lahodný, ale i originální – ve složení nenajdete ani gram mouky. Připravte si tuto vynikající pochoutku, která je ideální na rodinný oběd, slavnostní večeři nebo jen tak, když chcete překvapit své chuťové buňky. A nebojte, příprava je jednodušší, než by se mohlo zdát. Pojďme na to!

Přečtěte si také

Nejlepší rychlá večeře: Křupavý toast s avokádovo-tuňákovou náplní a volským okem na vrchu

Kartáče, nebo také „cepeliny“, jsou tradičním pokrmem polské kuchyně, který má kořeny v historické oblasti Podlesí. Tento recept je oblíbený nejen v Polsku, ale také v Litvě a Bělorusku, kde se podobné pokrmy připravují pod různými názvy. Kartáče jsou unikátní svou konzistencí – díky použití bramborového škrobu a absence mouky jsou neuvěřitelně jemné a vláčné. Plněné šťavnatým masem, podávané s opečenou slaninou, představují dokonalou kombinaci chutí.

Přestože se jedná o tradiční recept, jeho příprava je dostupná i pro začátečníky. A co je nejlepší? Tento pokrm vás zahřeje na duši i na těle, ideální pro chladnější dny!

Bramborové knedlíčky plněné masem – recept

Počet porcí a délka přípravy

  • Počet porcí: 4–6
  • Délka přípravy: 1,5 hodiny

Ingredience

  • 1,2 kg syrových brambor
  • 120 g vařených brambor
  • 400 g vepřové krkovice
  • 2 cibule
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • sůl a mletý černý pepř podle chuti
  • slanina nebo vepřové sádlo na podávání
Bramborové knedlíky Slawomir Fajer / Shutterstock.com

Postup přípravy

  1. Syrové brambory nastrouhejte na jemném struhadle nad misku vyloženou čistou utěrkou nebo gázou.
  2. Brambory důkladně vyždímejte, aby se odstranila přebytečná voda. Tekutinu z brambor nechte odstát, aby se škrob usadil na dně.
  3. Vepřovou krkovici a jednu cibuli nakrájejte na menší kousky a rozemelte najemno. Přidejte majoránku, sůl a čerstvě mletý pepř. Směs dobře promíchejte, aby se chutě propojily.
  4. Vařené brambory rozmačkejte na jemnou kaši. Smíchejte je se syrovými bramborami, přidejte usazený škrob z misky a trochu soli. Vypracujte hladké a poddajné těsto.
  5. Z masové směsi vytvarujte malé kuličky. Z těsta odebírejte menší porce, které v dlani zploštíte. Do středu každé placky vložte masovou kuličku, zabalte ji do těsta a vytvarujte oválné nebo kulaté knedlíky.
  6. Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Knedlíky opatrně vložte do vroucí vody a lehce nadzvedněte hrnec, aby se nepřichytily ke dnu. Vařte je na mírném ohni přibližně 45 minut.
  7. Mezitím nakrájejte druhou cibuli a slaninu na menší kousky. Na pánvi je osmahněte na troše vepřového sádla, dokud nebudou zlatavé.
  8. Uvařené knedlíky vyjměte děrovanou lžící a podávejte je přelité opečenou slaninou a cibulkou.

Tipy pro vylepšení receptu

  • Pokud chcete chuť ještě více zvýraznit, přidejte do masové náplně trochu česneku.
  • Místo vepřové krkovice můžete použít i mleté hovězí nebo směs obou druhů masa.
  • Pro vegetariánskou variantu zkuste místo masa použít směs hub, cibule a koření.
  • Pokud nemáte gázu nebo utěrku na vyždímání brambor, můžete použít jemné sítko.
  • Knedlíky můžete podávat i s kysaným zelím nebo smetanovým dipem pro ještě bohatší chuťový zážitek.

Zdroj: Sophia Michalčíková pro Kupi.cz