Sváteční hostina: Víkendový guláš s bezlepkovým knedlíkem, po kterém vám nebude těžko

Guláš s knedlíkem na talíři stockfoto / Shutterstock.com

Přemýšlíte, co servírovat ke slavnostnímu obědu? Co takhle sázka na jistotu – hovězí guláš doplněný bezlepkovým knedlíkem. Tato klasika české kuchyně v podobě bezlepkové varianty potěší nejen ty, kteří se lepku vyhýbají. Podle našeho receptu, který kombinuje tradiční postupy s moderními prvky, zvládne přípravu opravdu každý. Pusťte se s námi do přípravy tohoto lahodného pokrmu, jenž zaboduje u celé rodiny a stane se stálicí na vašem svátečním stole.

Přečtěte si také

Adventní kalendáře nyní koupíte výhodněji. Co za zlevněním stojí vás už ale nepotěší

Jídlo původem z Maďarska

Guláš je jedním z pokrmů, které si vydobyly své místo v srdci české kuchyně. Původem z Maďarska, kde byl tradičním pokrmem pastevců, se guláš postupně rozšířil po celé střední Evropě. Jeho kouzlo spočívá v jednoduchosti surovin, jež v kombinaci se správným kořením vytvářejí harmonickou směs chutí.

V dnešním receptu se zaměříme na přípravu guláše s bezlepkovým knedlíkem, což je ideální volba pro ty, kteří musí či chtějí vyřadit lepek ze své stravy. S naším receptem si můžete vychutnat oblíbenou pochoutku v lehce inovované podobě, aniž byste přišli o tradiční chuťový zážitek.

Víkendový guláš s bezlepkovým knedlíkem

  • Počet porcí: 4
  • Délka přípravy: až 3 hodiny

Ingredience

  • 1 kg hovězí kližky
  • sůl a pepř dle chuti
  • 6 velkých cibulí
  • 3 lžíce sádla
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 15 g pálivé mleté papriky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 15 g majoránky
  • 1 červená cibule
  • 15 g sušeného tymiánu
  • 5 g rýžové mouky

Na knedlíky

  • 500 g bezlepkové mouky
  • 30 g rýžových burizonů
  • sůl
  • 1 vejce
  • 1 polévková lžíce cukru krupice
  • 21 g čerstvého droždí
  • 450 ml vlažné vody
Guláš s knedlíkem Ahanov Michael / Shutterstock.com

Postup přípravy

  1. Maso zbavte blan, okořeňte solí a pepřem a nakrájejte na menší kostky.
  2. V hlubším hrnci s rozehřátou lžící sádla maso prudce osmažte, aby se zatáhlo.
  3. Poté ho vyndejte a odložte stranou.
  4. Na výpeku osmahněte najemno pokrájenou cibuli, dokud nezezlátne.
  5. Přidejte papriku, krátce opražte a poté vmíchejte protlak, rozmačkaný česnek, kmín, majoránku a tymián.
  6. Do hrnce vraťte maso a zalijte vodou tak, aby bylo ponořené.
  7. Pomalým vařením pod poklicí ho duste asi 2,5 hodiny, dokud nezměkne.

Příprava knedlíků

  1. V míse smíchejte mouku s burisony a solí.
  2. Uprostřed směsi vytvořte důlek a vložte do něj vejce, cukr a droždí.
  3. Přilijte vlažnou vodu postupně ve dvou dávkách, druhou dávku přidávejte podle potřeby.
  4. Potom ručně nebo pomocí hnětacího háku v robotu vypracujte lepivé a řidší těsto, které se kynutím zpevní.
  5. Mísu zakryjte potravinovou fólií a nechte těsto kynout asi 30 minut.
  6. Když těsto nakyne, přilijte do něj olej a důkladně jej zapracujte, až vznikne hladký bochánek. Ten jemně poválejte na pomoučněné ploše a rozdělte na čtyři části.
  7. Z každé části vytvarujte šišku dlouhou přibližně 15 cm a nechte ji pět minut odpočívat.
  8. Knedlíky vkládejte do širokého hrnce s osolenou vodou, která je těsně pod bodem varu, a vařte 15 až 20 minut.
  9. Jakmile jsou knedlíky uvařené, okamžitě je vyjměte z hrnce a každou šišku několikrát propíchněte špejlí, aby unikla pára a knedlíky se nesrazily. Na prkénku je pak pomocí nitě překrojte a nakrájejte na plátky.

Guláš podávejte s knedlíky, ozdobený kolečky červené a žluté cibule.

Gulášová polévka
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Gulášová polévka

Gulášová polévka plná hovězího masa zachutná i potěší. Zužitkujete v ní třeba hovězí nudličky – provoníte celý domov a nasytíte celou rodinu.

Gulášová polévka
Segedínský guláš podle Zdeňka Pohlreicha
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Snadný

Segedínský guláš podle Zdeňka Pohlreicha

Segedínský guláš patří mezi oblíbená česká jídla. Skvělou chuť mu dodává především kysané zelí a zakysaná smetana. Tahle původem maďarská dobrota byla vytvořená ze zbytků v jedné budapešťské restauraci, což potvrzuje pravidlo, že vynikající jídla často vznikají úplnou náhodou. My si segedínský guláš uvaříme podle receptu známého šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha.

Segedínský guláš podle Zdeňka Pohlreicha

Tipy z redakce

  • Nakupujte maso od ověřených dodavatelů, aby bylo čerstvé a kvalitní.
  • Při vaření guláše si dejte záležet na dlouhém pomalém dušení, které zaručí jemnost masa.
  • Bezlepkové směsi na knedlíky se liší kvalitou, proto doporučujeme vyzkoušet více druhů a najít tu, která vám nejvíce vyhovuje.

Zdroj: Kupi