Banány a jejich vliv na lidské zdraví. 10 důvodů, proč si je dopřát každý den

Banány na proutěném povrchu Brent Hofacker / Shutterstock.com

Banány patří k nejoblíbenějšímu exotickému ovoci na světě. Pod žlutou slupkou se skrývá sladká bílá dužina, která dodá tělu energii a báječně chutná. Pokud se banánům vyhýbáte, protože jsou plné cukru, věřte, že děláte velkou chybu. Jaký vliv má konzumace banánu na zdraví člověka a proč bychom si ho měli dopřát každý den?

Přečtěte si také

Křupavé bedly plněné masem a sýrem. Voňavá večeře, co nadchne i ty, kteří běžně houby nevyhledávají

Jaké účinky na zdraví má banán?

  1. Obsahuje mangan, což je prvek důležitý pro zdravou funkci nervového systému.
  2. Banány patří mezi přírodní zdroje glukózy, která vašemu tělu dodá rychlou energii pro svaly.
  3. Obsahuje důležité vitamíny B1, B2 a B6.
  4. Banány obsahují vysoký obsah železa, což ocení každý, kdo bojuje s chudokrevností.
  5. Dužina je plná vlákniny, která napomáhá trávicímu systému.
  6. I přesto, že banán není kyselý, obsahuje vitamín C.
  7. Je zdrojem draslíku, který pomáhá v prevenci vysokého tlaku, srdečních a mozkových příhod.
  8. Funguje jako vynikající náhrada za sladkosti.
  9. Banány jsou také zdrojem pektinu, který pročišťuje krev.
  10. Při detoxikační kúře byste neměli zapomenout na konzumaci banánů, ty totiž odvádí z těla toxické látky a odvodňují.

Jak vybírat banány v obchodě?

Zelené banány vás díky vysokému obsahu rezistentního škrobu, který působí jako vláknina, zasytí na dlouhou dobu. Oproti žlutým (zralejším) mají tu výhodu, že obsahují méně cukru, což ocení zejména dietáři.

Člověk krájí banán na kolečka james benjamin / Shutterstock.com

Žluté banány končí v nákupních košících zákazníků supermarketů nejčastěji. Jsou sladké, a právě v tomto stadiu obsahují nejvíce antioxidantů, které bojují s volnými radikály v těle člověka.

Přezrálé, hnědé banány většina lidí vyhazuje, je to však chyba! Přestože v tomto stavu už neobsahují téměř žádnou vlákninu, i tak jsou stále plné zdraví prospěšných minerálů. Skvěle se hodí do mléčných koktejlů nebo na zmrzlinu.

Zdroj: Health.com, Healthline.com, Webmd.com