Připravte si poctivou domácí majonézu. Stačí vám na to 1 minuta a ingredience, které máte určitě doma

Domácí majonéza FotosDo / Shutterstock.com

Došla vám doma majonéza a teď ji potřebujete? Udělat si vlastní je jednodušší a rychlejší, než pro ni chodit do obchodu. Proč tedy dělat věci složitě, když to jde jednoduše? Poradíme, jak udělat domácí majonézu. Potřebujete na to doslova jen pár ingrediencí a ponorný mixér.

Přečtěte si také

Které přírodní spalovače tuků skutečně fungují a jsou nejúčinnější?

Domácí majonézu zvládne úplně každý

Pokrmy s majonézou či tatarkou jsou skoro vždycky lepší. Někdo nedá dopustit na Hellmann’s či Heinz, jiný zase na Vitanu, další na Poličanku anebo privátní značky řetězců. A někdo zase nemůže zapomenout na tradiční modrou Brněnku v kelímku.

Ať tak či onak, domácí majonéze se nic nevyrovná! A přitom ji zvládne doma úplně každý.

Co je potřeba na domácí majonézu?

Nic, co byste neměli běžně doma. Potřebujete olej, vejce, hořčici, citronovou šťávu, sůl a koření dle libosti. Samozřejmě, že se dá majonéza vyšlehat ručně, ale doma určitě máte i ponorný mixér, který jako kouzelná hůlka promění tyto suroviny zázrakem během pár sekund v opravdovou lahůdku.

Pokud byste chtěli vyrobit domácí majonézu ručně metličkou, existuje vysoká pravděpodobnost, že se vám na první pokus nepodaří. Naopak s ponorným mixérem je úspěch zaručen téměř vždy.

Příprava domácí majonézy Jana Albrechtová / Kupi.cz

Který olej použít?

Olej propůjčuje majonéze chuť a není jedno, který použijete. Sami si tedy budete muset vyzkoušet, ze kterého oleje vám chutná nejvíce. Velice výrazný je olivový olej, kterého je potřeba přidat více než například řepkového nebo slunečnicového. Majonéza z olivového oleje je také mnohem hustší a chuť olivového oleje je v ní silně patrná.

I řepkový olej v majonéze možná ucítíte, někomu se ale může zdát být více hořký, zatímco slunečnicový je jemný a chuťově neutrálnější. Neutrální je také hroznový olej, jeho cena ale bývá spíše vyšší. Pokud byste chtěli naopak vytvořit chuťově výraznou majonézu, dobře poslouží výše zmiňovaný olivový olej anebo sezamový.

Každému ovšem vyhovuje něco jiného, proto je potřeba najít si na vlastní domácí majonézu takový vhodný olej, se kterým bude váš výtvor chutnat vám i vaší rodině.

Tatarská omáčka
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Tatarská omáčka

Domácí tatarská omáčka je rychlá na přípravu a skládá se z majonézy, nakládané zeleniny, kapar, koření a dalších přísad. Na přípravu tohoto lahodného receptu budete potřebovat tyčový mixér.

Tatarská omáčka

Recept

Ingredience:

  • 300 ml řepkového oleje
  • 3 žloutky
  • 1 polévkovou lžíci hořčice (nemusí být nutně dijonská, postačí obyčejná plnotučná)
  • citronovou šťávu
  • bílé víno (suché nebo polosuché) – není nutné, v majonéze je ale také velice dobré
  • pepř a sůl
Příprava domácí majonézy Jana Albrechtová / Kupi.cz

Jak na to?

  1. Najděte si doma vysokou nádobu, do které hlava tyčového mixéru tak akorát zapadne.
  2. Do nádoby nalijte 300 ml oleje, rozklepněte vejce a oddělte žloutky od bílků. Do oleje přidejte tři žloutky. Pokud máte doma pepř celý, vhoďte pár kuliček k ostatním surovinám, ať je ponorný mixér rozseká.
  3. Ponořte hlavu tyčového mixéru na samé dno nádoby a zmáčkněte tlačítko.
  4. Jediné, co v tuto chvíli musíte udělat, je pomalu a plynule táhnout tyčový mixér zpátky nahoru. A majonéza je hotová!

Voilà! A máte hotovo

Teď už je jen na vás, jak si svoji majonézu dochutíte. Pokud se vám zdá příliš hutná, přidejte citronovou šťávu či bílé víno, případně klidně obojí. Solte ale opatrně, protože hořčice samotná může být dost slaná. Čerstvé bylinky budou v domácí majonéze také skvělé a třeba taková kurkuma ji pěkně obarví.

Majonézu v tuto chvíli podávejte, případně ji přikryjte nádobu potravinářskou fólií a umístěte do lednice pro pozdější použití. Spotřebovat byste ji ale měli co možná nejdříve, domácí majonéza totiž neobsahuje konzervanty a jsou v ní syrová vejce.

Zdroj: kupi.cz