Vláda zdražuje cigarety. Odhodlají se kuřáci konečně ke změně?

3 ženy se chystají kouřit New Africa / Shutterstock.com

V souladu s konsolidačním balíčkem vlády došlo k očekávanému zvýšení cen cigaret. Od března se cena krabičky na českém trhu zvýšila průměrně o pět korun. Toto zdražení je dalším krokem v dlouhodobém trendu zvyšování spotřební daně z tabákových výrobků, který má za cíl nejen reflektovat škodlivost kouření, ale i pokrývat náklady spojené s jeho zdravotními důsledky. Zároveň tento trend stimuluje přechod kuřáků na méně rizikové alternativy.

Přečtěte si také

Které přírodní spalovače tuků skutečně fungují a jsou nejúčinnější?

Elektronické cigarety i nikotinové sáčky zdražily méně

Zvyšování cen tabákových výrobků skrze spotřební daň není v České republice ničím novým. Stát tímto způsobem reaguje na škodlivost kouření a snaží se kompenzovat vysoké zdravotní náklady spojené s léčbou nemocí způsobených kouřením. Letos se však zvýšila daň i u alternativ, jako jsou zahřívané tabákové výrobky, elektronické cigarety a nikotinové sáčky, které jsou však stále zdaňovány méně než tradiční cigarety.

Cesta k nižším rizikům i lepší cena

Podle Tomáše Tesaře z Britist American Tobacco (BAT) je nižší cena alternativních produktů klíčovou motivací pro kuřáky, aby dali přednost méně rizikovým produktům, jako je například zahřívaný tabák. Přechod na tyto alternativy může kuřákům ušetřit nemalé finanční prostředky, v některých případech až deset tisíc korun za rok.

Ruce, které vytahují cigaretu z krabičky africa_pink / Shutterstock.com

Odborníci a vláda na společné vlně

Tento trend nižšího zdanění méně rizikových produktů vítají nejen výrobci, ale i odborníci v oblasti adiktologie a harm reduction. Petr Šebek, ředitel oddělení vnějších vztahů z Philip Morris ČR, poukazuje na to, že vládní daňová politika, která upřednostňuje méně rizikové alternativy, je krokem správným směrem. Výrobci i spotřebitelé jsou tak motivováni k přechodu od klasických cigaret k méně škodlivým alternativám.

„Ceny tabákových výrobků jsou významně ovlivněny výší spotřební daně. Proto vítáme daňovou politiku vlády, která méně rizikové alternativy zdaňuje nižší sazbou daně než tabákové výrobky ke kouření. Sazby daně jsou nastaveny úměrně riziku jednotlivých výrobků i při dalších již schválených zvyšováních sazeb daně v letech 2025 až 2027. To se i nadále bude projevovat ve vyšší dostupnosti méně rizikových výrobků a motivovat spotřebitele i výrobce k přechodu od cigaret k alternativám,“ uvádí Šebek. Dodává, že ještě do konce dubna se mohou doprodávat staré zásoby a vyšší daň se tak na trhu bude projevovat postupně.

Odradí kuřáky vyšší ceny?

Motivace kuřáků přecházet na méně rizikové produkty se zdá být vysoká. Umožňuje jim to nejen šetřit peníze, ale také snížit zdravotní rizika spojená s kouřením. Vládní strategie zvyšování spotřební daně a tím i cen tabákových výrobků se tak zdá být účinným prostředkem v boji proti kouření a jeho negativním dopadům na zdraví populace.

Zdroj: iDnes, ČTK, Kupi