Věnečky, Vlnky nebo Lucie. Retro sušenky, které jsme milovali

Sušenky Esíčka na talíři vedle kávy Tereza Koudelkova / Shutterstock.com

Vzpomenete si, jak chutnaly sušenky Lucie nebo Vlnky? Tyto sladkosti, oblíbené hlavně před revolucí, ochutnalo tehdy snad každé dítě. Dnes už se nevyrábí, ale v obchodech pořád najdete řadu dalších sušenek, na kterých si pochutnávalo už několik generací.

Přečtěte si také

Vynikající Cordon bleu od mistra šéfkuchaře: Tuhle dobrotu připravíte do 30 minut

Sušenky v Česku frčí

Česká republika patří ke světovým velmocím, co se týče výroby sušenek a oplatek. Řada z nich se dnes vyváží do nejrůznějších koutů světa. I když historie prvních sušenek u nás sahá až do 19. století, největší oblibě se těšily pravděpodobně za socialismu, kdy je doma našlo téměř každé dítě.

Mezi nejznámější sušenky v tehdejším Československu patří Koka, Esíčka, Spekulky, Věnečky, Kávenky, Vlnky, Disko nebo Lucie. Některé z nich už dnes v obchodech nenajdete, na většině si ale můžete ještě pořád pochutnat.

Kokosové sušenky
Čas přípravy: 35 min Obtížnost: Střední

Kokosové sušenky

Kokosové sušenky jsou super tip na rychlé a jednoduché mlsání k čaji i kávě. O co snazší je jejich příprava, o to jsou chutnější. Recept můžete využít celoročně, případně si je upéct jako jeden z druhů cukroví na Vánoce.

Kokosové sušenky
Cookies s čokoládou
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Cookies s čokoládou

Cookies s čokoládou jsou lahodné křehké sušenky původem z Ameriky. Jejich příprava je tak jednoduchá, že je zvládnete připravit i se svými dětmi.

Cookies s čokoládou

Opava jako centrum sladkostí

Jedním z největších výrobců sušenek a oplatek u nás je společnost Opavia, která stojí za legendárními produkty – Esíčka, Koka, Derby, Spekulky, Disko, Věnečky, Club a Polomáčené. Tyto sušenky se prodávají dodnes. Všechno začalo už v roce 1840, kdy Kašpar Melichar Baltazar Fiedor a jeho žena Amálie společně založili v Opavě rodinný podnik na pečení oplatek.

Jako první výrobky nabízeli kulaté oplatky pečené na otevřeném ohni. Až do roku 1945 se o firmu starala rodina Fiedorů. Na konci druhé světové války ale byla na podnik Fiedor uvalena národní správa a zbylá rodina byla deportována do Německa.

Kam zmizely Vlnky a Lucie?

Mezi lety 1968 až 1980 proběhla v Opavii rozsáhlá modernizace, díky které se výroba automatizovala. Právě v této době se staly ikonické i oplatky Vlnky. Vlnky byly k dispozici ve čtyřech variantách – mléčné, citronové, čokoládové a griliášové, poslední zmíněné byly nejoblíbenější.

Jednalo se o dva plátky oplatky spojené vrstvou krému. Oplatky šlo relativně snadno oddělit, díky tomu je řada lidí jedla tak, že oddělili jednotlivé vrstvy a dostali se rovnou ke krému uvnitř. I přes svoji velkou popularitu se v roce 2011 přestaly vyrábět.

Dalšími sušenkami, které dnes už neseženete, jsou ty s názvem Lucie. Za socialismu byly velmi populární a díky svému vzhledu, který připomínal tvar květů, byly v mnoha domácnostech určené hlavně pro návštěvy. Existovaly dvě varianty, světlé – vanilkové s červeným terčem uprostřed, a tmavé – kakaové s bílým terčem. Byly zabalené v krabici a naskládané v několika řadách na sobě.

Významným výrobcem sušenek je i Sedita

Kromě Opavie vyrábí už řadu let sušenky také slovenská Sedita. Příběh tohoto podniku začal v padesátých letech minulého století. Na dnešním Slovensku se výrobě oplatek, perníku a sušenek věnovalo mnoho malých podniků, ale nedařilo se jim tak, jak by si představovaly. Proto se začaly menší výrobny sdružovat a potravinářský průmysl se mohl rozvíjet. Takto vznikly v roce 1953 i Slovenské pečivárne v Seredi.

Ikonickým výrobkem od Sedity jsou například Kávenky, které se objevily v roce 1961 a patří k nejstarším produktům Pekáren Sereď. Dva oplatkové řezy, plněné kávovou náplní, byly původně balené vedle sebe v hliníkové zlaté fólii. Kávenky se následně v roce 1982 prodávaly namísto v hliníkové fólii v transparentním obalu. Jedny Kávenky se daly za komunismu koupit za 1 Kčs.

Sušenkový dezert
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Střední

Sušenkový dezert

Rychlý sušenkový nepečený dezert, který hravě připravíte i tehdy, když váš trápí nedostatek času. Lahodný a jemný dezert ke kávě potěší všechny, kdo mají rádi sladké.

Sušenkový dezert
Celozrnné sušenky s kousky čokolády
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Celozrnné sušenky s kousky čokolády

Celozrnné sušenky jsou zdravé a velmi jednoduché na přípravu. Můžete si je připravit do zásoby, dát do uzavíratelné nádoby a otevřít při chuti na něco sladkého nebo při nečekané návštěvě.

Celozrnné sušenky s kousky čokolády

A co Věnečky?

Opavii i Seditu spojuje fakt, že obě firmy dodnes vyrábí Věnečky, slovensky Venčeky. Právě Sedita začala s jejich výrobou v roce 1984, ale brzo narazili. Problémem byl tvar sušenek, kvůli kterému Venčeky při balení zapadaly do sebe, a nešlo tak dodržet stejnou váhu u každého balení.

Každé balení se muselo převážit a výroba se následně pozastavila. Po třech letech už s názvem Venčeky vaječné a Venčeky kakaové se začaly vyrábět znovu, jenom s lehce jiným tvarem, ale s původní recepturou, která zůstala bez změny doteď.

Zdroje: Opavia, Retro muzeum Brno