Jak zachránit sražený krém? S těmito tipy se vám dorty a cukroví vždy povedou na jedničku

Osoba v kuchyni šlehá cukrářský krém ručním mixérem SENCOR

Čas od času se to stane i těm nejlepším. Šleháte, šleháte a najednou zjistíte, že máte krém z másla sražený a plný hrudek. Nebo se vám vysráží přes noc v ledničce či po přidání dalších surovin, jako je třeba pudink. Na vině přitom většinou nejsou vaše ruce ani nedostačující pekařské schopnosti, ale kvalita surovin nebo jejich rozdílná teplota. Máme pro vás pár tipů, jak sražený krém účinně napravit.

Přečtěte si také

Pampelišky už kvetou! Vyrobte si výborný a zdravý pampeliškový med

Co může za srážení?

Za většinu pokažených krémů může z velké části voda obsažená v máslech. Ta se snadno vysráží, zejména pokud mají jednotlivé suroviny rozdílné teploty (tedy zašleháte-li například do teplého rozpuštěného másla studený pudink).

Bez vody se však máslo bohužel neobejde. Podle české legislativy musí obsahovat minimálně 80 % máselného (mléčného) tuku (nejvíce ovšem 90 %) a maximálně 16 % vody. Másla zahraničních výrobců se nicméně českou legislativou řídit nemusí, a proto v nich může být vody více – pro výrobu krémů vždy sáhněte raději po másle českého výrobce.

  • Tip: S kuchyňským robotem Catler KM 8020 bude pečení i příprava krémů na vánoční cukroví hračka. Tento pomocník má v těle unikátní plnicí otvor, díky kterému jej nemusíte zastavovat při doplňování ingrediencí. Pořídíte ho například v prodejnách PLANEO elektro za 10 190 Kč.
Kuchyňský robot Catler

Jak vybrat máslo do krému?

Pokud byste v obchodech chtěli vybrat to nejlepší máslo, na obalu najdete pouze informaci o množství tuku (čím více ho je, tím samozřejmě lépe). Obsah vody se uvádět nemusí a ve složení jej proto nenajdete. Pro zajímavost vám ale uvedeme jedny z nejkvalitnějších másel podle nezávislého testu roku 2017, které obsahují nejvíce tuku, a naopak nejméně vody (dokonce pod patnáct procent):

  • Billa České máslo 84 % tuku (obsah vody 13,9 %), výrobce Mlékárna Hlinsko, a.s.
  • Tatra farmářské máslo 84 % tuku (obsah vody 14 %), výrobce Mlékárna Hlinsko, a.s.
  • Milko Čerstvé máslo 82 % tuku (skutečný zjištěný obsah tuku byl ovšem vyšší: 83,7 %; obsah vody 14,6 %), výrobce Mlékárna Čejetičky, spol. s.r.o.
Zjistěte, kde mají máslo v akci

Jak sražení krému předejít?

Hlavní zásadou je, že by všechny suroviny měly mít stejnou, ideálně pokojovou teplotu. Rozpuštěné máslo nechte proto vždy zchladnout, a pokud jej šleháte rovnou nakrájené na kostky, i ty by měly mít pokojovou teplotu.

Vždy je také lepší nejprve vyšlehat máslo s cukrem a až poté po troškách postupně přidávat další suroviny jako např. pudink, kondenzované mléko, čokoládu, alkohol apod. Pokud byste mixovali vše zaráz, krém by se vám snadno srazil.

  • Tip: Ruční šlehač SENCOR SHM 9000WH AKU vás zaujme především tím, že funguje zcela bez napájecí šňůry. Je totiž opatřen výkonnou baterií Li-Ion s dlouhou životností. Fungovat dokáže na nízkou, střední i vysokou rychlost, přesně podle potřeb vašeho receptu. Součástí balenÍ jsou dva chromové šlehací nástavce a velká šlehací metla. Nástavce vám skvěle poslouží, budete-li připravovat hustější těsto, omáčku či kaši. Naopak velká metla se vám bude hodit při vytváření domácí majonézy, lehkých krémů, vaječného bílku nebo třeba čerstvé šlehačky (PLANEO elektro, 1 499 Kč).
AKU šlehač SENCOR na kuchyňské lince s dezertem SENCOR

Předejít se dá snadno i hrudkám v máslovém krému s pudinkem. Po uvaření nenechávejte pudink „jen tak“. Nejlepší je počkat, než trochu zchladne, a poté jej šlehat (ručně, v robotu nebo v mixéru), dokud nebude mít pokojovou teplotu. Stane se z něj hladká kašička, která se v másle nesrazí. I zde platí, že pudink musíte přidávat do krému během šlehání postupně, po lžičkách. Někdo také nedá dopustit na obrácený postup, tedy že vyšlehané máslo přidává po troškách do pudinku.

4 způsoby, jak zachránit sražený krém?

  • Do sraženého krému postupně a po malých dávkách zašlehejte kousek rozpuštěného másla, podle množství krému lžíci nebo dvě. Opět je důležité, aby měl přidaný tuk pokojovou teplotu, ale byl tekutý. Krém se díky tomu krásně spojí.
  • Sražený krém přešlehejte ve vodní lázni. Stačí zahřát jen trochu, dokud nebude opět hladký.
  • Krém dejte na pár sekund do mikrovlnky, dokud se nezačne oddělovat od stěn misky – poté jej přešlehejte. Doporučujeme nechat ho v mikrovlnce raději méně času než více a v případě potřeby postup opakovat.
  • Pokud máte sražený krém kakaový, můžete do něj vmíchat trochu rozpuštěné zchladlé čokolády a vyšlehat (jedná se o obměnu prvního způsobu, jen místo másla použijete čokoládu).