Máte rádi trdelník? Prozradíme, odkud pochází a jak ho upéct doma

Dvě ruce drží v Praze trdelníky se zmrzlinou Olha Khmil / Shutterstock.com

Trdelník patří k nejoblíbenějším sladkým pochoutkám, které se prodávají na venkovních akcích. Možná vás ale překvapí, že ho snadno připravíte i doma. A nebojte, na ohni to být nemusí. Stačí si pořídit formy a můžete zkoušet různé variace. Jen pozor na to, že trdelník s náplní je opravdovou kalorickou bombou.

Přečtěte si také

Co uvařit o víkendu? 5 českých klasik na sobotní a nedělní oběd

Odkud je trdelník?

Často se používá název staročeský trdelník, ale jde spíše o lákadlo pro turisty. U nás je tento zákusek populární až v posledních letech a nejspíš pochází ze Sedmihradska, oblasti severního Rumunska s velkou maďarskou menšinou. Právě díky té se trdelník dostal do dnešního Maďarska a dále do Evropy. Podobnou sladkou dobrotu dnes seženete i v Německu a Rakousku nebo v pobaltských zemích.

Skočte si pro formu na trdelník v akci

Kolik stojí trdelník?

Pokud se vám doma péct nechce, dejte si trdelník po vzoru turistů v centru Prahy. Nejvíce ho zpopularizovaly vánoční trhy, ale koupit se dá celoročně. Případně zamiřte do Trdlokafe nebo podobné specializované pekárny, které najdete po celé České republice.

Cena se nyní pohybuje od 70 do 100 Kč podle zvolených příchutí a náplní. Kromě zmiňované zmrzliny je velmi oblíbená čokoláda, šlehačka nebo třeba nutella. Samotné těsto se skořicí a cukrem má zhruba 1600 kalorií na 100 g, dále už záleží na tom, čím ho naplníte nebo ozdobíte.

Trdelník na prkénku na stole a kolem ingredience k jeho přípravě rom_olik / Shutterstock.com

Jak doma vyrobit trdelník?

Venku se trdelník tradičně připravoval na dřevěných válcích, které dnes nahradily válce kovové. Stejně dobře ale může chutnat i jeho domácí varianta z plechu. Pokud plánujete dělat trdelníky často, vyplatí se vám investovat do forem, v opačném případě stačí těsto namotat na váleček obalený v alobalu.

Recept na trdelník

Budete potřebovat:

(Na těsto)

(Na obalení)

Postup výroby trdelníku:

Nejprve si připravte kvásek. A to tak, že do misky nasypete droždí a přidáte lžičku cukru, trochu mouky a mléka. Promíchejte a nechte na teplém místě vzejít.

Do mísy pak dejte mouku, cukr, žloutky, sůl, mléko a rum a v robotu vypracujte těsto. Počítejte se zhruba 15 minutami. A výsledkem by mělo být polotuhé nepříliš lepivé těsto, které nechte kynout přibližně 45 minut.

Půlku těsta rozválejte na délku okolo 45 cm a šířku asi 3 cm. Zbytek těsta zatím dejte do lednice.

Připravené těsto namotejte na válečky v alobalu potřené máslem. Myslete na to, že by se těsto mělo částečně překrývat. Na malé trdelníky bude stačit jeden pruh, na velké bude nutné těsto delší nebo spojené ze 2 až 3 pruhů.

Najděte si do receptu mouku v akci

Namotaná trdla ještě potřete rozšlehanými bílky a posypejte směsí ořechů či mandlí a cukru.

Položte váleček do pekáče nebo do formy na chlebíček tak, aby se těsto neopíralo o dno ani strany pekáče. Nechte ještě zhruba 15 minut nakynout a mezitím rozehřejte troubu na 180–200 stupňů.

Trdelníky vložte do trouby, pečte asi 15–17 minut a v polovině přípravy pootočte (těsto má sklon dole mírně povolit nebo se rozlepovat, klidně odchlíplý cíp přilepte zpátky).

Po upečení těsto znovu pomašlujte máslem, obalte v cukru s oříšky a trdelník jemně sklepněte (na jeden váleček můžete namotat dva menší trdelníky nebo jeden velký).

Zopakujte se zbylým těstem nebo si ho nechte na druhý den – čerstvě upečený trdelník je ale nejlepší.

Rozesmátá žena jí trdelník na trhu Alliance Images / Shutterstock.com

Recept na jednoduchý trdelník na plech

My jsme zvolili recept na trdelník tradičních tvarů, ale zjednodušenou domácí verzi zvládnete i na plechu. Jen myslete na to, že válcovitý tvar je ideální pro nejrůznější náplně a zdobení. Suroviny můžete použít stejné a příprava těsta je také velmi podobná. Jen ho nakonec celé vylejte na plech a potřete bílky a nasekanými ořechy. Pak dejte péct a teprve hotový trdelník posypte cukrem. Krájejte až po vychladnutí.