Test odhalil, že více než polovina kloubních výživ klame spotřebitele

v popředí jsou potravinové doplňky, v pozadí sedící žena Milan Ilic Photographer / Shutterstock.com

Při nákupu doplňků stravy na podporu kloubů pro své blízké nebo pro sebe byste měli věnovat zvýšenou pozornost výběru značky. Nedávné testování Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) odhalilo, že z 12 testovaných produktů určených na kloubní výživu nevyhověla polovina kvůli nesrovnalostem v deklarovaném složení. Výrobky klamaly o množství obsažených účinných látek, uvádějíce vyšší hodnoty, než reálně obsahovaly. Je tedy důležité pečlivě vybírat a nevěřit slepě všemu, co je napsáno na obalu.

Přečtěte si také

Výborné křupavé jídlo z brambor: Plní se kysaným zelím, uzeným masem a je z jižních Čech

Ve výběru doplňků hraje roli složení, ale i reklama

Výběr správných doplňků stravy, zejména těch určených k posílení kloubů a zlepšení funkce pohybového aparátu, je klíčový. Trh je zaplaven množstvím produktů, avšak historie ukázala, že někteří výrobci nehráli fér a svým produktům přisuzovali nepravdivé množství účinných látek, což má přímý vliv na klouby a pojivovou tkáň. To může vést k zavádění spotřebitelů, kteří se spoléhají na informace uvedené na obalech při svém rozhodování.

Dostupné doplňky stravy se liší nejen svým složením, ale také formou, způsobem podávání a cenou. Spotřebitelé obvykle volí produkty na základě uváděných složek a očekávaných přínosů pro zdraví. Důležitou roli při tomto výběru hraje také cílená reklama, jak podotýká mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Pavel Kopřiva ve svém prohlášení k testování těchto produktů. Tento přístup zdůrazňuje význam pečlivého výběru a informovanosti spotřebitelů při nákupu doplňků stravy.

Žena se drží za zápěstí Doucefleur / Shutterstock.com

Kontrola doplňků stravy odhalila, že polovina z testovaných výrobků neodpovídala svým deklarovaným složením. Během inspekce bylo vybráno 12 vzorků, které následně prošly důkladným laboratorním hodnocením. Zjištění ukázala, že šest z těchto produktů neplnilo kritéria stanovená právními normami. Důvodem byl nižší obsah klíčových složek, jako jsou chondroitin sulfát, glukosamin sulfát, kolagen a vitamíny, než bylo uvedeno na etiketě.

Které kloubní výživy nevyhověly?

Některé doplňky stravy určené pro podporu zdraví kloubů neodpovídaly údajům uvedeným na jejich obalech v kontrole kvality. Níže jsou uvedeny konkrétní případy, kdy bylo zjištěno, že reálný obsah účinných látek byl nižší než deklarovaný:

  • U tablet ORTHO HELP Complete od výrobce MedicProgress byl zjištěn nižší obsah chondroitin sulfátu, než bylo deklarováno.
  • Tablety ARTHROCANN KOLAGEN FORTE VITAMIN KOMPLEX+ od Annabis obsahovaly méně vitamínu D, než bylo uvedeno.
  • Tekutý doplněk stravy RIVA-FLEX od Roxia Pharma měl nižší obsah glukosamin sulfátu, než bylo uvedeno na obalu.
  • U ATLET ProDRINK tekutého doplňku stravy od firmy Bioveta byl zjištěn nižší obsah vitamínu C (kyseliny askorbové), než bylo deklarováno.
  • Tablety Flextor klouby od ADVANCE nutraceutics obsahovaly podstatně méně chondroitin sulfátu, než deklaroval výrobce.
  • Kapsle KLOUBIN od Green Farm Laboratories obsahovaly méně vitamínu D, chondroitin sulfátu a glukosamin sulfátu, než bylo uváděno na obalu.

Spotřebitelé by měli být opatrní a důkladně si ověřovat informace o produktech, zejména ty, které se týkají jejich zdraví a pohody. Přehled všech nevyhovujících i vyhovujících vzorků je k dispozici na webu Potraviny na pranýři.

Muž se drží za bolavý kloub PeopleImages.com - Yuri A / Shutterstock.com

U kloubní výživy dochází ke klamání často

S kontrolovanými osobami zahájí potravinářská inspekce správní řízení o uložení pokuty. „Při stejně zaměřené kontrolní akci v roce 2021 laboratorní hodnocení potvrdilo nevyhovující parametry u sedmi z 10 odebraných vzorků. Z důvodu opakovaně neuspokojivých výsledků budou kontrolní akce v daném segmentu pokračovat i v budoucnu,“ doplnil Kopřiva.

Kloubní výživy, které naopak testem prošly

Pro doplnění je třeba zmínit, že ostatních šest testovaných vzorků splnilo požadavky na deklarované složení a úspěšně prošlo kontrolou inspektorů.

Jedná se o doplňky stravy a produkty zaměřené na podporu zdraví kloubů následujících značek:

  • GELOREN ACTIVE, želé s pomerančovou příchutí
  • EXTRIFIT ELASTOR v kapslích
  • ARTHRONA 1000-C v tabletách
  • GS Condro Diamant, rovněž v tabletách
  • Profi Chondro KLOUBKY+KOSTI, tablety
  • Czech Virus JOINT MAX ULTIMATE BLEND, rozpustný prášek s tropickou příchutí

S prvními teplými dny roste zájem o kloubní výživy

Na jaře, kdy se venkovní teploty zvyšují, začíná mnoho lidí intenzivně sportovat a aktivně tráví volný čas. Tento nárůst fyzické aktivity vede k zvýšené poptávce po produktech pro podporu zdraví kloubů, což znamená, že prodej kloubní výživy v těchto měsících výrazně vzrůstá. Je to dáno snahou sportovců i rekreačních pohybových nadšenců minimalizovat riziko zranění, urychlit regeneraci a maximalizovat výkon. Lidé jsou si stále více vědomi důležitosti prevence a udržení kloubů v dobrém stavu, což je motivuje k investici do kvalitní kloubní výživy.

Zdroj: SZPI, Potraviny na pranýři, Kupi