Už dva plátky šunky denně zvyšují riziko cukrovky, varuje nová studie

Žena v růžovém tričku jí šunku Estrada Anton / Shutterstock.com

Kolik uzenin je už moc? Podle nové studie stačí i dva plátky šunky denně a zaděláváme si na vážné zdravotní komplikace. Problém totiž představuje jak červené, tak ultrazpracované maso. Jaké množství denně nám může způsobit cukrovku 2. typu a jak konzumaci omezit?

Přečtěte si také

Jsou budoucností supermarketů tzv. grocerants? V Česku jich několik máme

Nejrozsáhlejší studie svého druhu

S překvapivým závěrem přišel nedávno tým vědců z cambridgeské univerzity. Ti sledovali vztah mezi konzumací zpracovaného i nezpracovaného červeného masa a rozvojem cukrovky 2. typu.

V rámci vypracování své studie pak vedle vlastních měření analyzovali výzkumníci také data ze 31 již existujících studií realizovaných ve 20 různých zemích světa, díky čemuž jim byly k dispozici osobní údaje od téměř 2 milionu respondentů. U těch mimo jiné sledovali a porovnávali diagnózu cukrovky, průměrné uváděné denní / týdenní množství zkonzumovaného masa, životní styl a další proměnné.

3 druhy masa v miskách stciel / Shutterstock.com

Kolik zpracovaného a červeného masa denně škodí?

Souhrnné výsledky potom ukázaly, že již 50 gramů zpracovaného masa denně – které může odpovídat klidně i dvěma plátkům šunky – souvisí s o 15 % vyšším rizikem rozvoje cukrovky 2. typu v následujících 10 letech života. Konzumace 100 g červeného masa denně – například velmi malého steaku – znamená o 10 % vyšší riziko cukrovky.

Podle vědců jde zatím o nejpřesvědčivější potvrzení existence souvislosti mezi konzumací masa a obávanou civilizační chorobou.

„Náš výzkum poskytuje dosud nejkomplexnější důkaz o souvislosti mezi konzumací zpracovaného masa a nezpracovaného červeného masa a vyšším budoucím rizikem vzniku diabetu 2. typu. Opodstatňuje doporučení omezit spotřebu červeného a zpracovaného masa v populaci,“ uvedla profesorka z Cambridge a spoluautorka studie Nita Forouhi.

Omezte konzumaci šunky a červeného masa na minimum

Jedním z hlavních způsobů, jak riziko cukrovky snížit, je podle vědců udržování zdravé váhy a zajišťování dostatečného pohybu i správného stravování. Doporučení omezit mimo jiné konzumaci červeného masa a uzenin je v této souvislosti známé, nyní se však ukázalo, jak málo k potenciálnímu rozvoji vážné nemoci stačí.

Pokud potřebujeme v jídelníčku doplnit živočišné bílkoviny, nejvhodnějším způsobem je drůbeží a rybí maso. Z „rychlých“ obloh na pečivo a svačiny jsou pak nejmenším zlem kvalitní šunky s vysokým obsahem masa (krůtí, kuřecí, vepřové od kosti) nebo plátky uzeného lososa. I tak ale pamatujte na jejich vysoký obsah soli a na talíři nezapomínejte také na vejce, sýry nebo domácí tvarohové či luštěninové pomazánky.

Zdroje: University of Cambridge, The Lancet Diabetes and Endocrinology