Jak vyčistit zavařovací sklenice od etiket a zbavit víčka zápachu? Vše potřebné máte doma

Žena v bílých lněných šatech drží v rukou prázdnou skleněnou dózu Natalia Deriabina / Shutterstock.com

Letní zavařovací sezóna je pomalu za dveřmi a za chvíli přijde čas oprášit domácí zásobu zavařovacích sklenic. Pokud u některých narazíte na nevzhledné staré zbytky etiket a zašlého lepidla nebo na nepříjemný zápach (například po aromatických nakládaných okurkách), nemusíte je nutně vyhazovat. Stačí sklenicím dopřát důkladnou očistu. Vše potřebné máte již doma. Jak vyčistit a zbavit zápachu sklenice i jejich víčka?

Přečtěte si také

Marshmallows dříve léčily kašel i žaludek. Co mají společného s ibiškem a z čeho se dnes vyrábí?

Jak odstranit zápach ze zavařovacích sklenic?

  • Do každé sklenice dejte lžičku hořčice (stačí i obyčejná plnotučná) nebo mletých hořčičných semínek, dolijte do 1/2 objemu horkou (ne vroucí) vodou, uzavřete a protřepejte. Nechte chvíli působit a poté omyjte. Zápach by měl zmizet.
  • Zkusit můžete i ocet. Nalijte ho trochu do sklenic, dolijte horkou vodou a pro zvýšení účinku vložte sklenice do hrnce s trochou vody na dně a povařte jako při sterilování. Pozor, pokud použijete ocet spolu se sodou, pak sklenice nechte kvůli možnému vyšumění otevřené.
  • Obdobně funguje i jedlá soda. Tu můžete dát samostatně stejným způsobem jako hořčici nebo ocet, případně použít v kombinaci s nimi.

Jak se zbavit zápachu z víček?

  • Nejprve je zkuste jako sklenice samotné umýt v myčce nebo v ruce s pomocí saponátu.
  • Pokud při přetrvávajícím zápachu použijete metodu s hořčicí a vodou (viz výše), pak by se při protřepání měla odéru zbavit i vnitřní strana víček.
  • Pomůže rovněž jedlá soda rozmíchaná s trochou vody. Kašičkou vytřete víčka, nechte chvíli působit a pak omyjte.
  • Pro zvýšení účinku přidejte i kapku octa a horké vody. Případně vytvořte roztok ve větším množství a víčka v něm vykoupejte.
  • Zafungovat by mohlo i UV záření. Víčka vyskládejte na sluníčko na zahradu, balkon či parapet a vystavte po dobu několika hodin slunečnímu svitu.
  • Proti silnému „zažranému“ zápachu se někdy doporučuje vyzkoušet také zubní pastu. Pomažte jí na zkoušku jedno z víček, vetřete, nechte působit a poté důkladně omyjte. Výsledek pak záleží na složení dané pasty i předešlém obsahu sklenice. V některých případech zápach zmizí, může se však také stát, že víčko naopak získá peprmintový nádech.
Nabraná lžička ve sklenici hořčice Creative Family / Shuttertsock.com

Co se starými etiketami a zaschlým lepidlem?

  • Nejprve dejte zavařovačky do myčky na běžný cyklus, případně je omyjte ve dřezu s pomocí saponátu.
  • Pro odloupnutí papírových etiket sklenice odmočte v lavóru nebo kyblíku plném vody. Nechte je úplně ponořené po dobu několika hodin, klidně přes noc.
  • Někdy se pro uvolnění lepidla doporučuje využít namísto vody horký vzduch z fénu.
  • Tip: Dají se dokonce koupit škrabky určené přímo na odstraňování samolepek ze skleněných povrchů, často se používají například na odstraňování dálničních známek.
  • Pro doleštění skla a odstranění zbytků lepidla použijte technický líh, vodku nebo pálenku či odlakovač na nehty.
  • Lepidlo účinně rozpustí také kuchyňský olej: Naneste ho na špinavá místa a nechte alespoň 30 minut působit, poté dočistěte saponátem a drsnou stranou houbičky. Namísto oleje můžete na zbytky lepidla nanést i dětský olejíček nebo majonézu.
Zavařovací sklenice s různými druhy zeleniny Maryia_K / Shutterstock.com

Příště použijte samolepicí štítky nebo visačky

Pokud si budete chtít ušetřit pro příště s odlupováním práci, pořiďte si na označování plastové samolepicí popisné štítky na sklenice a lahve, které půjdou ze skla snadno sloupnout. Někdo také doporučuje namísto lepení uvázat kolem hrdla provázek s visačkou.

Zdroj: Kupi