Jak vyčistit koženou nebo látkovou sedačku? Tipy na údržbu, které skutečně fungují

Vylité červené víno na gauči Vershinin89 / Shutterstock.com

Čištění různých materiálů a odstranění skvrn může být náročný úkol, ale s těmito radami a triky se to může stát snazším. Ať už se snažíte vyčistit sedačku, odstranit skvrny od moči, krve, nebo vína, existuje řada přírodních i chemických prostředků, které vám mohou pomoci. V některých případech však může být nejlepší obrátit se na odborníky.

Přečtěte si také

Tekuté stěrače na auta: Nejen pro vaše vozidlo, ale i pro krásně čistý sprchový kout

Jak čistit různé materiály sedaček?

Kůže

Kožené sedačky vyžadují speciální péči. Použijte mírný čisticí prostředek a kondicionér určený přímo pro kůži, aby zůstala měkká a nevysušila se. Vždy dodržujte pokyny výrobce a před použitím jakéhokoli produktu jej otestujte na malé, méně viditelné části.

Mikroplyš

Sedačky z mikroplyše jsou populární pro svou měkkost a odolnost proti skvrnám. Pro čištění použijte vodní roztok s mírným detergentem (čisticím prostředkem). Nezapomeňte látku po čištění dobře vysušit.

Textil

Látkové sedačky mohou být náchylnější ke skvrnám. Na jejich čištění se hodí směs teplé vody, bílého octa a mírného detergentu. Tento roztok naneste na skvrny a nechte působit, než látku vyčistíte a vysušíte.

Člověk čistí skvrny na gauči sprejem a hadříkem gpointstudio / Shutterstock.com

Přírodní prostředky na skvrny

Soda bikarbona pro odstraňování zápachů a jemné čištění

Soda bikarbona je jedním z nejuniverzálnějších a nejekonomičtějších čisticích prostředků, které můžete najít v domácnosti. Je obzvláště účinná na odstraňování nepříjemných zápachů ze sedaček. Stačí posypat povrch sedačky sodou bikarbonou, nechat působit několik hodin (ideálně přes noc) a poté pečlivě vysát. Tento postup pomáhá absorbovat a neutralizovat zápachy.

Pro jemné čištění můžete použít sodu bikarbonu smíchanou s vodou, aby vznikla pasta. Tuto pastu nanesete na skvrnu, necháte chvíli působit a poté jemně vyčistíte měkkým kartáčem nebo vlhkým hadříkem. Vždy je důležité provést test na malé, méně viditelné části sedačky, abyste se ujistili, že nedojde k poškození materiálu.

Ocet a peroxid vodíku na skvrny

Bílý ocet je dalším skvělým přírodním čisticím prostředkem, který může pomoci odstranit určité typy skvrn, jako jsou ty od kávy nebo čaje. Smíchejte rovné díly vody a bílého octa a aplikujte roztok přímo na skvrnu. Nechte působit několik minut, poté otřete čistým, vlhkým hadříkem.

Peroxid vodíku je účinný na odstranění některých typů skvrn, jako jsou ty od krve nebo červeného vína. Vzhledem k jeho bělicímu účinku je důležité jej používat opatrně, zejména na tmavých nebo barevných látkách. Před použitím proveďte test na malé, skryté části sedačky.

Člověk čistí sedačku parním čističem New Africa / Shutterstock.com

Chemické prostředky na skvrny

Přestože se tento článek zaměřuje na přírodní metody čištění, někdy mohou být chemické čisticí prostředky nezbytné pro odstranění odolnějších skvrn nebo pro hloubkové čištění. Na trhu je k dispozici řada produktů určených pro specifické typy materiálů, jako je kůže, mikrovlákno nebo tkanina. Při používání jakýchkoli chemických čisticích prostředků je důležité pečlivě dodržovat pokyny na obalu a provést test na nevýrazné části sedačky, abyste předešli poškození.

Vždy mějte na paměti, že nejlepší je čistit skvrny co nejdříve po jejich vzniku. Čím déle skvrna zůstává na sedačce, tím je těžší ji odstranit. Použitím těchto přírodních čisticích prostředků můžete udržet vaše sedačky čisté a svěží bez potřeby použití silných chemikálií.

Jak čistit různé skvrny z nábytku?

Moč

Skvrny od moči jsou zvláště problematické kvůli svému pachu a potenciálu zanechat trvalé poškození, pokud nejsou rychle a správně ošetřeny. Klíčem je rychlé jednání. Ihned po zjištění skvrny od moči je potřeba místo důkladně opláchnout studenou vodou, aby se odstranilo co největší množství moči. Následně aplikujte směs vody a bílého octa v poměru 1 : 1. Tato směs pomáhá neutralizovat zápach a zároveň působí proti bakteriím. Po aplikaci nechte působit několik minut a poté místo znovu opláchněte studenou vodou.

Pro hlubší čištění a odstranění zbytků moči můžete použít enzymatický čistič, který obsahuje bakterie produkující enzymy schopné rozkládat látky obsažené v moči a tím pomáhají neutralizovat zápach.

Krev

Čerstvé skvrny od krve jsou nejlépe ošetřitelné okamžitým opláchnutím studenou vodou, která pomáhá krvi nevsáknout se do tkaniny. Je důležité používat studenou vodu, protože teplá voda by mohla způsobit, že se bílkoviny v krvi srážejí a skvrna by se stala trvalejší.

Pro starší skvrny od krve je doporučen peroxid vodíku, který má bělicí účinky a může pomoci skvrnu rozpustit. Než jej však aplikujete na skvrnu, je důležité peroxid vodíku otestovat na méně viditelné části sedačky, aby se předešlo možnému poškození látky.

Štěně sedí na sedačce vedle skvrny cunaplus / Shutterstock.com

Víno

Červené víno je známé tím, že zanechává výrazné skvrny, které mohou být obtížně odstranitelné. Efektivním řešením je směs vody a bílého octa v poměru 1 : 1. Tato směs by měla být aplikována přímo na skvrnu a nechána působit, aby měla šanci rozpustit pigmenty vína. Po aplikaci je důležité skvrnu důkladně očistit, aby nedošlo k zanechání zbytků octa, které by mohly působit na látku sedačky.

Kdy nechat čištění na odborníky?

Pokud se skvrna nebo špína zdá být příliš odolná nebo pokud máte obavy z poškození materiálu, může být nejlepší volbou obrátit se na profesionální čisticí službu. Tyto služby mají zkušenosti a vybavení k bezpečnému a efektivnímu čištění vašich sedaček.

Zdroj: Kupi.cz