Jak vyčistit zašlé sklenice? S těmito tipy odstraníte skvrny i film z myčky

Člověk leští sklenici na víno utěrkou Daniel Krason / Shutterstock.com

Sklo je krásné a odolné, ale pokud jde o čištění, vyžaduje náročnější péči. Usazený prach a mastnota totiž časem způsobují nevzhledné skvrny a ani čerstvě umyté sklenice mnohdy nemají zrovna zářivý lesk. V myčce tomu napomáhá leštidlo, ale ani to není stoprocentní a s filmem si mnohdy neporadí. Jaké čisticí přípravky zvolit podle typu skla? A pomůžou i domácí prostředky jako ocet nebo jedlá soda?

Přečtěte si také

Jarní kolo Sbírky potravin vyneslo neuvěřitelných 467 tun zboží. Jak sobota probíhala v jednotlivých prodejnách?

Jak nejlépe vyčistit sklenice?

Opláchnutí pod tekoucí vodou většinou skleničkám nestačí. Pokud preferujete ruční mytí, přidejte do dřezu kromě saponátu také ocet, který odstraňuje nečistoty a zároveň má lešticí a dezinfekční účinek. V této fázi vám poslouží klasická houbička na nádobí.

Pro otření ale používejte speciální mikroutěrku, která nepouští vlákna a nedělá šmouhy. Vaše skleničky tak budou zase krásně čisté a zářivé.

Čemu se naopak vyhnout?

Na žádné skleněné nádobí byste určitě neměli používat abrazivní prostředky, které by je mohly poškrábat. Kromě toho se ale vyvarujte i příliš horké vody, aby sklo nepopraskalo. Obzvlášť náchylné jsou k tomu flétny na šampaňské a skleničky na víno, protože jejich tenkým stěnám teplotní šoky zkrátka nesvědčí.

Člověk si prohlíží skleničku na šampaňské Olena Chukhil / Shutterstock.com

Jak se zbavit matného filmu na skle?

Každý, kdo myje nádobí v myčce, jistě zná nevzhledný matný a často i zašedlý film, který se na skle tvoří. Naštěstí není zdravotně závadný, ale na kráse skleničkám rozhodně nepřidá. Jeho příčinou je tvrdá voda s vyšším množstvím vápníku a hořčíku. Právě tyto minerální látky se na skle usazují, a tak povlak vzniká. Předejít se mu dá jen pomocí změkčovače vody, který funguje jako filtr těchto nečistot. Je ale poměrně nákladný a jeho cena se pohybuje v tisících, spíše i v desetitisících korun. Zvažte tedy, jestli ho nutně potřebujete, nebo pro vás bude jednodušší sklenice po vyndání z myčky vždy přeleštit.

Velmi účinná je na matný film kombinace octa a jedlé sody. Stačí je smíchat v poměru 1 : 1, aby vznikla jemná kaše. Tu na sklenice naneste a nechte působit zhruba pět minut. Potom je už jenom důkladně opláchněte a otřete mikrohadříkem do sucha. Další možností je zmiňovaná vodní lázeň s kyselou přísadou, ať už to bude ocet, kyselina citrónová, nebo kypřicí prášek.

Jak čistit broušené sklo?

Speciální údržbu vyžaduje broušené sklo. Vždy ho myjte ručně, ve vlažné vodě, s šetrným čisticím přípravkem. A pokud bude potřeba odstranit z výbrusů nečistoty, určitě to nedělejte drsnou stranou houbičky nebo abrazivním prostředkem. Mnohem lépe poslouží jemný kartáček na zuby. Pak už je stačí jen opláchnout a nechat okapat dnem vzhůru a nakonec opět použijte mikroutěrku s jemnými vlákny.

Zdroj: Kupi.cz, ceskestavby.cz