Tradiční jídlo slovenské kuchyně: Luxusní brynzové halušky připravíte za půl hodiny

Brynzové halušky se slaninou, servírované v hnědém talíři AS Foodstudio / Shutterstock.com

Jaké jídlo se vám vybaví jako první, když se řekne Slovensko? Nám halušky! Vynikající a jednoduchý pokrm z bramborového těsta Slováci považují za své národní jídlo. Neodmyslitelně k nim patří brynza, ale můžete si je připravit třeba i s kysaným zelím. My jsme vsadili na klasiku a dnes si uděláme brynzové halušky se slaninou. Už se na těšíme. Tak jdeme vařit!

Přečtěte si také

Oblíbený retro zákusek, který si nezadá s makronkami: Udělejte si vynikající laskonky, zvládne je každý!

Kde se vzalo slovenské národní jídlo?

Halušky, které připomínají italské gnocchi, se na Slovensku staly populárními v průběhu 17. století. Bylo to přibližně v době, kdy začala u nás a na Slovensku stoupat obliba bramborového těsta. Tradičním jídlem se na Slovensku staly v průběhu 18. a 19. století.

Samotný původ halušek je ale mnohem starší. Můžeme ho vystopovat do starověké Dacie, která se rozkládala převážně na území dnešního Rumunska. Podoba halušek byla tehdy samozřejmě trochu jiná, protože brambory se do Evropy dostaly až po objevení Ameriky. I samotný název halušky prý údajně pochází ze zapomenutého jazyka starých Dáků, stejně jako slovo brynza.

Slezské halušky
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Slezské halušky

Halušky na slezský způsob si jistě zamilujete, neboť jde o velmi rychlý, jednoduchý recept, který chutná skvěle. Halušky doplňuje křupavá slanina se zlatavou cibulkou. Stačí chvilka a máte plnohodnotný pokrm pro celou vaši rodinu.

Slezské halušky
Halušky se zelím a uzeným masem
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Halušky se zelím a uzeným masem

Halušky se zelím a uzeným masem patří mezi tradiční slovenské pokrmy, které se těší velké oblibě i v Česku. Jejich příprava je rychlá a jednoduchá. Kysané zelí jim navíc dodá potřebnou porci vitamínů.

Halušky se zelím a uzeným masem

Jak se halušky staly slovenským národním jídlem?

Nebylo to samozřejmě hned. Svůj podíl na tom má migrace Valachů z Rumunska i naše spisovatelka Božena Němcová. Valaši po svém příchodu na Slovensko začali pást ovce na horských stráních. Do povědomí se brzy dostaly i jejich výrobky z ovčího mléka, mezi nimi i měkký sýr brynza.

Brynzové halušky vznikly jako tradiční jídlo pastevců. Ti potřebovali do svého jídelníčku zařadit vydatná a sytá jídla, což brynzové halušky dokonale splňovaly.

A jak do příběhu zapadá zmiňovaná Božena Němcová? Ta v 50. letech 19. století opakovaně navštívila Slovensko a brynzové halušky jí velice zachutnaly. Byla tímto jednoduchým jídlem tak okouzlená, že ho začala zmiňovat ve svých národopisných obrazech ze Slovenska. Němcová v nich označila halušky jako slovenské národní jídlo a údajně od této doby ho tak začali vnímat i Slováci.

Zpracovávání bramborového těsta na pomoučeném vále Mimma Key / Shutterstock.com

Recept na brynzové halušky

Ingredience na 4 porce:

  • 750 g brambor
  • 250 g polohrubé mouky
  • 150 g anglické slaniny
  • 1 vejce
  • 200 g sýru brynza
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Brambory oloupeme, nastrouháme najemno a poté rozmixujeme. Slijeme přebytečnou tekutinu, osolíme, přidáme vejce a vmícháme mouku tak, abychom získali řídké těsto a konzistence připomínala těsto na lívance.
  2. Těsto protlačujeme postupně speciálním sítem na halušky s velkými oky do osolené vroucí vody a opatrně promícháme.
  3. Halušky jsou hotové po cca 4–5 minutách. Poznáme to tak, že vyplavou na povrch.
  4. Brynzu rozmícháme dohladka se smetanou a opepříme. Na pánvi osmažíme na kostičky nakrájenou slaninu.
  5. Scezené halušky promícháme s brynzou a na talíři posypeme osmaženou slaninou.

Zdroje: Kupi, ČT Edu, CZ Test