Chyby při třídění odpadu dělá každý z nás. Vyvaruje se jich a třiďte tak, jak se má

Ukázky různých druhů odpadů: Plastové i skleněné lahve, prázdné konzervy, plechovka, papír, obal od vajec a ruličky od toaleťáku Rimma Bondarenko / Shutterstock

Určitě každá domácnost dělá vše proto, aby se naše planeta zachovala v dobrém a neponičeném stavu. Proto není třeba podotýkat, jak je důležité třídění odpadu. Jenže tuto základní věc mnoho z nás nedělá správně. V čem jsou největší chyby a na co si dávat pozor?

Přečtěte si také

Primark snižuje ceny některého dětského oblečení pro jarní a letní sezónu

Češi třídí, ale ne vždy dobře

Češi patří mezi národy, které si na třídění odpadu zakládají. Podle statistik třídí odpad přes 72 % obyvatel. Někteří to dělají dlouhodobě a druzí s tím teprve začínají. Pro někoho velmi náročná činnost představuje pro druhé zcela něco automatického.

Jenže se samotným tříděním odpadu se pojí i chyby, kterých se nevědomky dopouštíme. Ačkoliv máme vždy dobrý pocit, že jsme náš odpad roztřídili naprosto dokonale, stejně se někdy chybička vloudí a odpad hodíme tam, kam nemáme.

Co do modrého kontejneru nepatří?

Ačkoliv se pro mnohé z nás zdá zcela logické, že kapesník patří jednoznačně do modrého kontejneru, opak je pravda. Papírový kapesník sice je z papíru, ale patří do směsného odpadu. A proč? Protože ho většinou používáme, když máme rýmu nebo jsme nemocní. A proto z hygienických důvodů nesmí do tříděného odpadu.

Technologie jdou kupředu

Ačkoliv jsou ruličky od toaletního papíru a pokládky od vajíček vyrobeny z papíru, jedná se o výrobky, které se mnohdy vyrábějí z již recyklovaného materiálu. Plata od vajec a ruličky od toaletního papíru se dlouho vyhazovaly do směsi. Díky novým technologiím je však možné recyklovat i tyto odpady, a patří proto do modrého kontejneru na papír.

Pozor na hliník v obalu od zubní pasty

Další nejčastější chybu v třídění způsobuje obal od zubní pasty. Většina z nás by ho totiž vyhodila do plastů, ale to je špatně. I když moderní obaly zubních past často vypadají, jako by byly vyrobeny z plastu, uvnitř se obvykle nachází tenká vrstva hliníku.

Tato kombinace materiálů je sice účinná pro udržení čerstvosti produktu, ale zároveň komplikuje recyklaci, protože oddělení těchto dvou materiálů je náročné a v mnoha případech neekonomické. Z tohoto důvodu se tuby ze zubních past řadí mezi směsný odpad.

Musíme plastové obaly umývat?

Objednáme si jídlo, sníme jogurt nebo náš oblíbený salát. Většina těchto pokrmů je připravována v plastových obalech, které po konzumaci vezmeme a hodíme do koše. Ano, jedná se o plastové obaly, které patří do plastu, ale měly by být čisté.

Obal od jogurtu nemusíme pečlivě umývat, stačí, když ho vyškrábneme. Horší je to s láhví od oleje. Tu je třeba důkladně opláchnout. I tak se ale mnozí odborníci shodují na tom, že láhev od mastných výrobků patří do směsného odpadu.

Žárovky, baterie, prázdná plechovka, skleněná láhev, platové dózy, rulička od toaletního papíru BAZA Production / Shutterstock

Kam vyhodit zrcadlo a obal od chipsů?

Zrcadlo je sice ze skla, ale nepatří do zeleného kontejneru. Pokud si doma rozbijete zrcadlo, vůbec nepřemýšlejte nad tím, že ho vyhodíte do kontejneru na sklo, ale rovnou s ním zamiřte do směsného odpadu. Kromě skla totiž v sobě obsahuje i mnoho kovů.

Do plastů, nebo do směsného?

Obal od chipsů je na první pohled plastový, ale zevnitř se nachází tenká vrstva stříbra. Pokud nevíte, kam s ním, hledejte symbol třídění, který vám napoví. Symbol tří šipek tvořících trojúhelník, doplněný o číslo 5 a písmena PP (což značí polypropylen), ukazuje, že se jedná o materiál vhodný pro recyklaci ve žlutém kontejneru určeném pro plasty.

Pokud na obalu tento symbol nenajdete, je pravděpodobné, že obal obsahuje vrstvu hliníku nebo jiné materiály, které nejsou snadno recyklovatelné. V takovém případě je nejlepší volbou vyhodit obal do směsného odpadu, aby nedocházelo k zatěžování systému tříděného sběru nevhodnými materiály.

Zdroje: Kupi, ekolist.cz, believeearth, vědecká studie