Oblíbený dezert všech Čechů: Recept na luxusní kremrole podle Josefa Maršálka

5 pocukrovaných kremrolí, které jsou naskládané na sobě, servírované na hnědém talíři Jaromir Klein / Shutterstock.com

Šmetrdól, šmetról nebo Schillerlocken – to všechno jsou názvy pro oblíbené kremrole. Připravují se z máslového listového těsta a plníme je bílkovým sněhem. Můžete je ale klidně naplnit i šlehačkou. Pokud jste kremrole ještě nepekli, není na nich nic složitého. Pojďte si je s námi upéct – máme na ně recept od slavného cukráře Josefa Maršálka!

Přečtěte si také

Zdravá polévka našich babiček: Zelňačka skvěle chutná a můžete ji servírovat i jako hlavní jídlo

Kde se vzaly kremrole?

Podle jedné verze byl vznik kremrolí inspirovaný portrétem německého básníka a spisovatele Friedricha Schillera. Básníka na portrétu zdobí kudrnaté blond vlasy. Údajně byly tyto lokny na obraze tak krásné, že se staly inspirací pro vznik kremrolí – v Německu tomuto dezertu dodnes říkají Schillerlocken.

Kornoutky lásky s vanilkovým krémem

Podle druhé teorie mají kremrole původ ve Francii. Tam se dříve peklo pečivo s názvem cornets d´amour („kornoutky lásky“). Šlo o kornoutky z křehkého těsta, které se plnily vanilkovým krémem, případně šlehačkou. A naše kremrole údajně z tohoto receptu vychází.

Kremrolky s tvarohovým krémem
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Střední

Kremrolky s tvarohovým krémem

Kremrolky s tvarohovým krémem jsou lahodný dezert, který si zamilují malí i velcí. Kombinace křehkého nadýchaného těsta obaleného v oříšcích s jemným krémem ušlehaným ze smetany a tvarohu vás zaručeně dostane.

Kremrolky s tvarohovým krémem
Pařížské trubičky
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Pařížské trubičky

Pařížské trubičky plněné krémem a namočené v čokoládové polevě patří mezi tradiční vánoční cukroví. Jejich příprava je navíc jednodušší, než byste čekali.

Pařížské trubičky

Předchůdcem byl kremeš?

Existuje i třetí verze. Podle ní pochází kremrole z dob Rakouska-Uherka. Měly vzniknout z oblíbeného dezertu kremeš, což je ve své podstatě listové těsto, plněné různými krémy. Ať to bylo tak či tak, kremrole jsou naším oblíbeným zákuskem nejen pro slavnostní příležitosti.

Ruka, která zpracovává těsto ffolas / Shutterstock.com

Recept na kremrole s vanilkovým sněhem

Už se nemůžete dočkat, až se do křehoučkých a slaďoučkých kremrolí zakousnete? Tak neotálejme a pojďme na věc! Co budete potřebovat. Uvedené množství surovin je na 16 kremrolí.

Co potřebujete?

Na těsto:

  • 270 g hladké mouky
  • 170 g zakysané smetany
  • 150 g studeného másla
  • 2 g soli

Na bílkový sníh:

Na dokončení:

  • 1 vejce na potření
  • cukr moučka na posypání
Míša dort
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Míša dort

Míša dort, inspirovaný oblíbeným tvarohovým nanukem, si rozhodně zamilujete. Kombinace křupavé čokoládové polevy, tvarohového krému a kakaového korpusu vytvoří výtečný celek, který si nejlépe vychutnáte u kávy nebo čaje.

Míša dort
Dort Pavlova
Čas přípravy: 1 hod 40 min Obtížnost: Snadný

Dort Pavlova

Nadýchaná Pavlova je výborný dezert, který se hodí jako originální narozeninový dort nebo jako sváteční zákusek ke kávě. Pojmenovaný je podle baleríny Anny Pavlovové a jeho původ se váže k Austrálii a Novému Zélandu, kde tento recept vznikl na její počest. Příprava Pavlovy je snadná a můžete ji ozdobit jakýmkoliv ovocem.

Dort Pavlova

Jak postupovat?

  • Máslo nakrájíme na kousky a smícháme ho s moukou a solí. Vypracujeme drobenku. Poté přidáme zakysanou smetanu a rychle vypracujeme hladké těsto. Těsto příliš dlouho nehněteme – po upečení by nebylo nadýchané. Těsto necháme odpočinout v lednici asi 30 minut.
Ruce, které rozvalují těsto na kremrole ffolas / Shutterstock.com
  • Po vychladnutí těsto vyválíme na obdélník cca 30x48 cm. Rozválený plát těsta pomažeme rozšlehaným vajíčkem a nakrájíme na 16 pásků o síle 3 cm. Každou pásku namotáme na kovovou trubičku – motáme od silnějšího konce trubičky. Motáme tak, aby se nám namotávaný pásek těsta vždy cca 0,5 cm překrýval s tím předchozím. Pokud se namotané těsto nebude překrývat, kremrole popraskají a budou sjíždět.
  • Namotané kremrole pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 20 až 25 minut. Kremrole ještě vlažné sundáme z plechových trubiček a necháme je vychladnout.
  • Mezitím si připravíme sníh. V míse smíchejte bílky, vodu, citronovou šťávu, cukr krupici a zrníčka vanilky. Směs v míse zahřejeme nad vodní lázní, dokud nebude horká a cukr se nerozpustí. To poznáme tak, že trochu směsi si dáme mezi prsty a pokud necítíme krystalky cukru, můžete začít šlehat.
  • Nad vodní lázní vyšleháme tuhý sníh. Do cukrářského sáčku dáme velkou kovovou zdobicí špici a naplníme ji sněhem. Sáčkem se sněhem plníme jednotlivé kremrole, opět od silnějšího konce. Dáváme pozor, aby nám v kremrolích po naplnění nezůstaly vzduchové bubliny.
  • Naplněné kremrole pocukrujeme moučkovým cukrem.

Zdroj: Maršálkovo, 196 flavors, Buchty po ránu