Dort Pavlova

Čas přípravy: 1 hod 40 min
Obtížnost: Snadný
Cena: 50 Kč
Redakce Kupi.cz
23. ledna
Dort Pavlova, ozdobený jahodami, servírovaný na bílém talíři. Ilustrační foto: Oxana Denezhkina / Shutterstock.com

Nadýchaná Pavlova je výborný dezert, který se hodí jako originální narozeninový dort nebo jako sváteční zákusek ke kávě. Pojmenovaný je podle baleríny Anny Pavlovové a jeho původ se váže k Austrálii a Novému Zélandu, kde tento recept vznikl na její počest. Příprava Pavlovy je snadná a můžete ji ozdobit jakýmkoliv ovocem.

Recept dort pavlova vás vyjde na 5 Kč za 1 porci. 10 porcí připravíte za 50 Kč.

Ingredience

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Albert za 50 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Postup přípravy

  • 1

    Troubu předehřejeme na 150 °C.

  • 2

    Bílky dáme do hlubší mísy a při nízkých otáčkách šleháme, dokud se po vytažení metliček nezačnou tvořit tuhé špičky.

  • 3

    Poté postupně přidáváme cukr, který důkladně zašleháváme do bílků. Sníh musí být pevný, lesklý a bez velkých bublin. Pak do směsi ještě přidáme škrob a ocet a zlehka prošleháme.

  • 4

    Na plech dáme pečicí papír a směs naneseme do kruhu o průměru zhruba 18 cm. Pavlovu dotvarujeme cukrářskou špachtlí a kuchyňským nožem pro co nejpravidelnější kruhový tvar.

  • 5

    Troubu ztlumíme na 120 °C a vložíme do ní pečicí plech. Pavlovu pečeme zhruba 80 minut.

  • 6

    Jakmile je Pavlova upečená, vypneme troubu a necháme v ní dezert zcela vychladnout.

  • 7

    Pak už zbývá jen vyšlehat smetanu a natřít ji nahoru na Pavlovu. Dezert ozdobte jahodami nebo jakýmkoliv ovocem, které máte po ruce.

Zajímavé tipy

Oslnil vás dezert z bílkového sněhu? Tak to musíte vyzkoušet i naše sněhové pusinky.

Líbil se vám recept Dort Pavlova? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.