Hodina ticha v supermarketu: Tesco v Sokolově testuje nákupy bez rušivých zvuků a světel

Usměvavá mladá žena nakupuje v supermarketu Andrii / Shutterstock

Pro lidi s poruchou autistického spektra může být běžné nakupování v supermarketu velmi nepříjemné. Najdeme tam totiž téměř všechno, jen ne klid, ticho a přítmí. Většina z nás si to možná ani neuvědomuje, ale v prodejnách často hraje hudba nebo je zapnuté rádio, neustále se ozývá pípání pokladen a světla září s nebývalou intenzitou. Řetězec Tesco se tedy rozhodl ve své pobočce v Sokolově vyzkoušet Hodinu ticha, při které všechny rušivé podněty omezuje. Co na to říkají zákazníci? A jsou podobné aktivity v plánu i na jiných prodejnách?

Přečtěte si také

Vynikající pohoštění pro slavnostní příležitosti: Obložené chlebíčky jednoduše zbožňujeme

Proč novinku v Sokolově testují?

Nákupy se ztlumeným osvětlením a bez zvuků pokladen či paletových vozíků, to je Hodina ticha, která probíhá každé pondělí od 10 do 11 hodin v hypermarketu Tesco v Sokolově. Vedení řetězce tak reagovalo na podnět ze strany nedalekého Domova pro zdravotně postižené, jehož obyvatelé tam chodí pravidelně nakupovat. Jde o první aktivitu svého druhu v Česku a zatím se objevují výhradně pozitivní reakce.

Zákazníci i zaměstnanci si vydechnou

„Hlavním cílem Hodiny ticha je usnadnit osobám s poruchou autistického spektra nakupování u nás. Od začátku dubna mohou v prodejně Sokolov každé pondělí od 10 do 11 hodin nakupovat bez rušivých faktorů, které mohou být spouštěčem záchvatů," řekla Kupi Iva Pavlousková z Tesco Stores ČR a dodala, že tento krok velmi kladně přijali jak zákazníci, tak zaměstnanci.

Kdo si nákup v pohodě pochvaluje?

Nejvíce si Hodinu ticha pochvalují rodiče s dětmi a lidé doprovázející osobu s poruchou autistického spektra, kteří jsou podle zástupců řetězce velmi vděční, že si mohou v klidu nakoupit. Vedle nich ale začali v této době nakupovat i senioři, protože je to pro ně příjemnější. Zatím jde o pilotní provoz pouze na prodejně v Sokolově, po určité době ale vedení Tesco Stores ČR vyhodnotí jeho úspěch a podle toho bude uvažovat o zavedení podobného režimu v ostatních prodejnách.

Šťastní rodiče s dcerkou nakupují v supermarketu Drazen Zigic / Shutterstock

Vyjdou milovníkům klidu vstříc i další řetězce?

Na autisty zatím myslí v Česku jen Tesco, které se mohlo inspirovat francouzským supermarketem Super U nebo i některými britskými řetězci, protože na jejich pobočkách probíhá podobné nakupování v klidovém režimu už několik let. S vstřícnými gesty pro seniory nebo hendikepované ale přicházejí i další maloobchodníci. Lidl například loni v listopadu uspořádal akci Týden pro seniory, kdy zlevnil potraviny o 10 procent, a Kaufland zase svými vánočními sbírkami pravidelně podporuje hendikepované.

Zdroj: Kupi