Potěšte maminku originálním dárkem ke Dni matek – tipy, co ji zaručeně nadchne

Den matek. Dceruška gratuluje mamince a předává jí přáníčko Yuganov Konstantin / Shutterstock.com

Blíží se druhá květnová neděle a s ní i svátek všech maminek – Den matek. Tento den je skvělou příležitostí, jak vyjádřit svou lásku, úctu a vděčnost ženě, která vám dala život a vychovala vás. Pokud přemýšlíte, čím byste mohli svou maminku letos obdarovat, máme pro vás několik tipů na dárky, které ji zaručeně nadchnou.

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Kopřiva je úžasná léčivka! Připravte z ní zdraví prospěšný kopřivový čaj, který znaly už naše babičky

Kdy je Den matek?

V Česku se Den matek slaví druhou květnovou neděli, stejně jako v USA a mnoha dalších zemích. Tradice sahá do roku 1923. Děti obvykle maminkám darují květiny, přáníčka nebo drobné dárky jako vyjádření lásky a vděčnosti. Letos připadá na neděli 12. května.

Tradice Dne matek sahá až do starověkého Říma, kde se 1. března slavily matronálie na počest bohyně Juno. V křesťanské tradici se zase objevuje tzv. Mothering Sunday, kdy sloužící dostávali volno, aby mohli navštívit svůj domovský kostel a rodinu. Při této příležitosti často nosili matkám květiny.

Tipy na dárky

1. Poukaz na masáž nebo wellness den v lázních

Dopřejte své mamince zasloužený den odpočinku a relaxace. Poukaz na masáž nebo celý den v lázních jí umožní na chvíli vypnout, odložit každodenní starosti a jen se nechat hýčkat. Profesionální péče, příjemné prostředí a uvolňující procedury jí dodají energii do dalších dní. Tento dárek je jako pohlazení na těle i na duši, které každá maminka ocení. Navíc má možnost vybrat si termín podle svých časových možností.

2. Kurz vaření nebo pečení

Pokud vaše maminka ráda tráví čas v kuchyni, kurz vaření nebo pečení pod vedením profesionálního šéfkuchaře pro ni může být velmi atraktivním a inspirativním dárkem. Získá možnost naučit se nové techniky, poznat netradiční suroviny a obohatit svůj kulinářský repertoár o zajímavé pokrmy. Sdílení vášně pro gastronomii s dalšími nadšenci a odborníky jí přinese radost, nové zkušenosti a třeba i přátelství. Celá rodina pak ocení nově nabyté dovednosti.

Tvarožník s malinami a křupavou drobenkou
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Tvarožník s malinami a křupavou drobenkou

Lahodný tvarožník s ovocem a drobenkou je vynikající dezert, na který se neprávem tak trochu pozapomnělo. Je na něj potřeba tak málo ingrediencí, že ani nebudete muset do obchodu a na výsledku si zaručeně pochutná celá rodina.

Tvarožník s malinami a křupavou drobenkou
Sacher dort
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Náročný

Sacher dort

Sacher neboli Sacherův dort patří k legendám rakousko-uherského cukrářství. Tento čokoládový dort s meruňkovou marmeládou a čokoládovou polevou vymyslel mladý kuchařský učeň Franz Sacher na žádost knížete Metternicha. Připravte si Sacher doma podle našeho receptu, je to snadnější, než byste čekali.

Sacher dort

3. Ručně vyrobené fotoalbum nebo fotokniha

Vytvořte své mamince zcela unikátní a osobní dárek – ručně vyrobené fotoalbum nebo fotoknihu plnou těch nejkrásnějších rodinných vzpomínek. Vyberte fotografie z významných událostí, společných zážitků, dovolených i všedních chvilek. Sepište k nim komentáře a vzkazy. Ať už zvolíte klasické lepené album, nebo moderní tištěnou fotoknihu, výsledkem bude dárek od srdce. Kdykoli si jej bude prohlížet, vybaví si všechny ty nádherné chvíle. Tenhle dárek nikdy neomrzí a zůstane trvalou připomínkou vašeho pouta.

5. Sada na pěstování bylinek nebo pokojových rostlin

Pokud vaše maminka miluje zahradničení nebo má ráda živé rostliny v interiéru, sada na pěstování bylinek či pokojovek je dárkem přímo pro ni. Vyberte mix jejích oblíbených druhů nebo vsaďte na zajímavé novinky. Součástí sady bývají obvykle semínka či sazenice, speciální substrát a květináče, případně další doplňky. Maminku potěší, že si může vypěstovat vlastní čerstvé bylinky do kuchyně nebo si zkrášlit domov voňavými a barevnými rostlinami. Pěstování je navíc skvělý relax a koníček s viditelnými výsledky.

Dospělá dcera blahopřeje mamince ke Dni matek Yuganov Konstantin / Shutterstock.com

6. Ručně psaný dopis nebo báseň

Nejcennějším dárkem jsou upřímná slova lásky a vděku. Napište proto mamince vlastní rukou dopis nebo báseň, kde vyjádříte všechno, co pro vás znamená. Vzpomeňte si na silné momenty vašeho vztahu, poděkujte za všechno, co pro vás udělala a dělá, sdílejte radostné i dojemné vzpomínky. Vyznání citů vás nic nestojí, ale pro maminku budou k nezaplacení. Zhmotňují pouto mezi vámi, váš obdiv a lásku. Ručně psaný text je velmi osobní a autentický. Až si ho maminka přečte, určitě ji dojme k slzám. Tenhle dárek vychází přímo od srdce.

7. Vstupenky na koncert, do divadla nebo na výstavu

Naplánujte pro maminku nevšední kulturní zážitek podle jejího vkusu. Zakupte vstupenky na koncert její oblíbené kapely, do divadla na představení, o kterém už dlouho mluví, nebo na výstavu, která ji zaujala. Ať už půjde o rockový koncert, baletní představení nebo vernisáž obrazů, bude to pro ni vzácná příležitost vybočit z každodenní rutiny a načerpat inspiraci. Zážitky jsou totiž často cennější než hmotné dary. Chvíle strávené ponořením do kultury a umění jí dodají radost a energii. Nejlepší na tom bude, pokud se akce zúčastníte spolu s ní a prožijete ty krásné chvíle společně.

8. Kurz malování, focení nebo jiné tvořivé aktivity

Dopřejte mamince prostor pro rozvoj její tvořivosti a uměleckého cítění. Darujte jí kurz malování, fotografování nebo jiné výtvarné či kreativní aktivity, které ji zajímají. Ať už půjde o lekce olejomalby, workshop portrétní fotografie nebo třeba kurz výroby keramiky na hrnčířském kruhu, otevřou se jí nové obzory a možnosti sebevyjádření. Tvůrčí činnosti jsou skvělým odpočinkem, při kterém zapomene na starosti. Kurz jí přinese radost z tvorby, nové dovednosti a třeba i nové přátele se společnými zájmy. Výsledkem pak budou její vlastní výtvory, na které bude právem hrdá.

9. Darujte jí den volna, který bude mít jen pro sebe

Úžasným dárkem pro maminku může být i den volna, který stráví doma úplně sama. Zařiďte, aby všichni členové domácnosti na celý den opustili dům nebo byt. Dopřejte jí vzácný čas o samotě, kdy se bude moci nerušeně věnovat sama sobě. Postarejte se o to, aby si svůj den mohla užít přesně podle svých představ. Může si konečně přečíst knihu, dát si dlouhou koupel, věnovat se koníčkům, na které jindy nemá čas, nebo si třeba jen zdřímnout. Důležité je, aby měla klid a prostor dělat jen to, co ona sama chce a co jí udělá radost.

Zdroj: Kupi