Vynikající moučník ke kávě z dvoubarevného těsta: Upečte si ho podle známé cukrářky

3 kousky mramorové bábovky na bílém talíři, v pozadí zbytek bábovky Jiri Hera / Shutterstock.com

Kdo by neměl rád bábovku? Je to náš oblíbený moučník, který si rádi dáváme ke kávě. Existuje spousta receptů na bábovku a my jsme vybrali zlatou českou klasiku – mramorovou bábovku jako od babičky. Nebude ji ale péct babička, upečeme si ji podle receptu známé food bloggerky Míši Landové. Tak pojďme na to!

Přečtěte si také

Tradiční jídlo z Vídně: Křehké hovězí maso s lahodnou omáčkou a křupavou cibulkou si zamilujete

Kdy vznikla mramorová bábovka?

Mramorová bábovka vznikla během 19. století v Německu. První verzí tohoto moučníku byl kugelhopf, sladký kvasnicový chléb. Těsto se tehdy ještě nebarvilo kakaem, ale směsí melasy s kořením.

Jak vůbec vzniklo mramorování těsta? Podle jednoho příběhu to byla náhoda. Jistému německému pekaři zbyly během pečení dortů 2 druhy těst různých barev. Protože na samostatný dort bylo těsta málo, rozhodl se pekař oba druhy těsta smíchat. Po rozkrojení měl moučník pěknou mramorovanou strukturu a tento způsob „úpravy“ moučníků se stal v Německu velmi populárním.

Kokosová bábovka
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Kokosová bábovka

Kokosová bábovka skvěle chutná a je velmi jednoduchá na přípravu, hravě si s ní tedy poradí i naprostí začátečníci. Navíc vám na měření surovin postačí obyčejný hrníček, který vám ušetří hodně práce.

Kokosová bábovka
Tvarohová bábovka s kakaem
Čas přípravy: 55 min Obtížnost: Snadný

Tvarohová bábovka s kakaem

Kdybychom hledali ikonické české moučníky, bábovka by do tohoto výběru určitě patřila. Nedělní odpolední káva s kouskem bábovky je totiž prostě klasika. Upečte si tentokrát třeba tuto vláčnou tvarohovou s kakaem podle babiččina receptu. Příprava je jednoduchá a zvládne ji každý.

Tvarohová bábovka s kakaem

Proč moučníku říkáme bábovka?

Na to existuje více teorií. Podle jedné z nich byla bábovka forma na pečení a moučníku se říkalo bába. Další verze uvádí, že jí bábovka říkáme podle toho, že ji často pečou babičky.

Asi nejpodloženější teorií je to, že bábovka dostala svůj název díky porodním bábám, které tento moučník často dostávaly jako pohoštění.

Vrstvení těsta do formy na bábovku Angelika Heine / Shutterstock.com

Mramorová bábovka – recept

Ingredience na 1 bábovku do střední formy:

  • 4 vejce velikosti M
  • 130–140 g cukru krupice
  • 110 ml rostlinného oleje
  • 250 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 200 ml mléka
  • 1–2 lžičky kakaa
  • citronová kůra
  • rum

Postup:

  1. Nejprve si připravte formu na bábovku. Vymažte ji a vysypte moukou. Troubu předehřejte na 175°C.
  2. Mouku smíchejte s práškem do pečiva.
  3. Bílky vyšlehejte se špetkou soli do tuhého sněhu. Žloutky s cukrem vyšlehejte do pěny a po částech zašlehávejte olej. Postupně přisypávejte mouku a přilévejte mléko. Vždy pečlivě prošlehejte. Poté přidejte rum a citronovou kůru. Na závěr po částech vmíchejte sníh z bílků.
  4. Část těsta si dejte stranou a smíchejte ho s kakaem. Do formy nalejte polovinu světlého těsta a na ni polovinu kakaového těsta. Na kakaové těsto nalijte opět trochu světlého těsta, na něj zase kakaové a na závěr dolijte zbytek světlého těsta.
  5. Pečte v předehřáté troubě na 175°C asi 20 minut, poté ztlumte teplotu na 155°C a dopékejte dalších 20–30 minut. Vyzkoušejte špejlí, zda je bábovka propečená.
  6. Upečenou bábovku nechte chvíli vychladnout ve formě a pak ji vyklopte. Před servírováním pocukrujte.

Zdroj: Víkendové pečení, Český rozhlas, Quora