Kdo by neměl rád bábovku? Je to náš oblíbený moučník, který si rádi dáváme ke kávě. Existuje spousta receptů na bábovku a my jsme vybrali zlatou českou klasiku – mramorovou bábovku jako od babičky. Nebude ji ale péct babička, upečeme si ji podle receptu známé food bloggerky Míši Landové. Tak pojďme na to!
Mramorová bábovka vznikla během 19. století v Německu. První verzí tohoto moučníku byl kugelhopf, sladký kvasnicový chléb. Těsto se tehdy ještě nebarvilo kakaem, ale směsí melasy s kořením.
Jak vůbec vzniklo mramorování těsta? Podle jednoho příběhu to byla náhoda. Jistému německému pekaři zbyly během pečení dortů 2 druhy těst různých barev. Protože na samostatný dort bylo těsta málo, rozhodl se pekař oba druhy těsta smíchat. Po rozkrojení měl moučník pěknou mramorovanou strukturu a tento způsob „úpravy“ moučníků se stal v Německu velmi populárním.
Kdybychom hledali ikonické české moučníky, bábovka by do tohoto výběru určitě patřila. Nedělní odpolední káva s kouskem bábovky je totiž prostě klasika. Upečte si tentokrát třeba tuto vláčnou tvarohovou s kakaem podle babiččina receptu. Příprava je jednoduchá a zvládne ji každý.
Na to existuje více teorií. Podle jedné z nich byla bábovka forma na pečení a moučníku se říkalo bába. Další verze uvádí, že jí bábovka říkáme podle toho, že ji často pečou babičky.
Asi nejpodloženější teorií je to, že bábovka dostala svůj název díky porodním bábám, které tento moučník často dostávaly jako pohoštění.
Angelika Heine / Shutterstock.com
Zdroj: Víkendové pečení, Český rozhlas, Quora