Instantní kávu mnoho lidí považuje téměř za zlo. Je ale opravdu tak špatná?

Káva se sype do šálku s kávou Kabachki.photo / Shutterstock.com

Instantní káva je neodmyslitelnou součástí života velké části populace. Užíváme si ji doma, v práci i ve volném čase. Její největší předností je hlavně rychlost přípravy. Stačí nasypat kávu do hrnku, zalít ji horkou vodou a je hotovo. Co instantní káva vlastně je a je vůbec vhodné ji pít?

Přečtěte si také

Au! Jak se co nejrychleji zbavit puchýře na chodidle? A je lepší ho propíchnout, nebo ne?

Co je to instantní káva?

Instantní káva je typ kávy, která byla zpracována do suchého prášku nebo granulí. Na rozdíl od tradiční kávy, která se vaří z mletých kávových zrn, stačí pro přípravu instantní kávy jednoduše rozpustit určené množství prášku ve vroucí vodě. Tento proces umožňuje rychlou přípravu bez nutnosti používání kávovaru.

Jak se vyrábí instantní káva?

Stejně jako u tradiční kávy je k výrobě instantní kávy potřeba nejprve vypražit kávová zrna. Po pražení jsou zrna namleta a následně extrahována pomocí horké vody. Výsledný extrakt je dehydratován (buď sprejem, nebo mrazem), čímž vznikne prášek, který se pak dá snadno rozpustit ve vodě.

Uvařená káva v hrníčku, sypaná ve skleničce, okolo kávová zrna Avocado_studio / Shutterstock.com

Pít, nebo nepít instantní kávu?

Pití instantní kávy má mnoho výhod – tou nejočividnější je zcela jistě rychlost přípravy. Je ideální pro lidi, kteří po ránu nemají čas ztrácet cenné minuty. S tím souvisí i jednoduchost přípravy. Není potřeba speciální konvička ani filtry, prostě a jednoduše vmícháte instantní kávu do vroucí vody a ranní nakopávač je hotový. Výhodné je i to, že má delší trvanlivost než tradiční káva, to se hodí především pro ty, kteří si kávu dopřávají jen příležitostně. Nesmíme zapomenout ani na skvělou cenu.

Ačkoli všechny tyto aspekty zní jako skvělé výhody, je potřeba zamyslet se i nad nevýhodami instantní kávy. Jednou z nich je její chuť a aroma, které zkrátka nejsou tak bohaté a čerstvé jako u zrnkové kávy. Káva zároveň nemusí být tak kvalitní, jelikož při procesu výroby může ztratit některé živiny. Dále není úplně vhodná pro konzumenty, kteří vyhledávají přírodní produkty. Často totiž může obsahovat přidané látky jako cukr nebo umělá dochucovadla.

Může instantní káva škodit?

Pití instantní kávy v rozumném množství obvykle nepředstavuje žádné zdravotní riziko. Nicméně přílišná konzumace kofeinu může vést k nepříjemným vedlejším účinkům, jako jsou nervozita, nespavost nebo zvýšený srdeční rytmus. Tato negativa se ale pojí i s pitím zrnkové kávy, vyhnout se jim můžete, pokud zvolíte bezkofeinovou variantu. Je také důležité dbát na to, abyste si vybrali kvalitní instantní kávu bez přidaných látek.

Instantní káva obsahuje mnoho zdraví prospěšných antioxidantů, mnohdy dokonce více než klasická káva. Při použití jedné čajové lžičky instantní kávy na jeden hrnek vody bude nápoj obsahovat méně kofeinu (30–90 mg), než kdyby byl připraven z klasické kávy (70–140 mg).

V instantní kávě se pak vyskytuje více akrylamidů, ale jejich množství není nijak zdraví ohrožující.

Lžička kávy nad prázdným hrníčkem New Africa / Shutterstock.com

Jaká je nejlepší instantní káva?

Výběr instantní kávy závisí na individuálních preferencích ohledně chuti, ceny a kvality. Na trhu existuje mnoho značek, které nabízejí různé varianty instantní kávy, od běžných a levných po luxusní a dražší. Oblíbené jsou například značky Davidoff, illy nebo L’or.

Zdroj: Healthline, ScienceDirect, WebMD, Kupi