Tradiční jídlo našich prababiček: Vynikají houbový kuba, který vás na dlouho zasytí

Houbový kuba, servírovaný v bíle misce, ozdobený snítkou tymiánu Viktory Panchenko / Shutterstock.com

Houbový kuba byl v minulosti tradičním štědrovečerním jídlem. K jeho přípravě vám stačily houby a kroupy. Kuba je syté jídlo, které si dříve vařily hlavně chudší vrstvy obyvatelstva. Houby byly tehdy velice oblíbeným pokrmem. V lesích jich bylo plno a naše prababičky rády v kuchyni využívaly plody přírody. Pokud máte na kubu chuť, nemusíte čekat na Vánoce. Připravit si ho můžete hned teď, je to rychlovka. Tak pojďme na to, ať máte co k večeři!

Přečtěte si také

Přesolené jídlo ještě můžete zachránit! Ředění si nechte jako poslední možnost a zkuste fígle našich babiček

Proč máme kubu?

Houbový kuba, nebo také černý kuba, byl v minulosti tradičním jídlem na štědrovečerní večeři. Šlo o jídlo chudých, protože bohatší vrstvy obyvatelstva si místo hub dávaly do kuby maso. Až na začátku 20. století začíná být toto tradiční jídlo nahrazováno kaprem, případně vepřovým.

Do kuby dříve patřily podzimní houby – nesou název stročky trubkovité. Tyto houby mají typickou černou barvu, a právě díky těmto houbám a jejich barvě vzniklo označení černý kuba.

Nejlepšího kubu prý ochutnáte v jižních Čechách. Proč právě tam? Houba stroček trubkovitý totiž roste pouze v listnatých lesích, které jsou typické právě pro jižní Čechy.

Uzená polévka s kroupami
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Střední

Uzená polévka s kroupami

Uzená polévka s kroupami je výživný a mimořádně chutný recept. A pokud si pro její základ zvolíte pořádný kus uzeného masa, máte rázem vyřešený také hlavní chod.

Uzená polévka s kroupami
Krémová houbová polévka
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Střední

Krémová houbová polévka

Krémová houbová polévka vás spolehlivě zasytí i zahřeje. Nejlépe si ji vychutnáte připravenou z čerstvých hříbků, pokud je však zrovna nemáte po ruce, skvěle poslouží také žampiony.

Krémová houbová polévka

Jak se připravoval staročeský kuba?

Františka Hansgirgová ve své Nové české kuchařce z roku 1879 uvádí následující recept na kubu:

Přeber a vyper žejdlík krup a uvař je podlé svrchu řečeného způsobu na měkko. Mezitím vyper buďto usušené aneb čerstvé houby, rozkrájené na lístky, dej je na rendlíček, přidej kousek másla a trochu zelené petruželky, na drobno nakrájené, osol je trochu a nech je půl hodinky dusit. Utři pak na mísce šest loktů másla, přidej k němu uvařené kroupy i udušené houby a promíchej to dobře. Dej to potom do kuthánku, máslem vytřeného, oblož to máslem a peč to v troubě půl hodiny.

Trs hub stroček trubkovitých ressormat / Shutterstock.com

Houbový kuba – recept

Ingredience na 4 porce:

  • 400 g ječných krup
  • 50 g sušených hub
  • 150 g sádla
  • 5 stroužků česneku
  • 3 cibule
  • 5 lžic majoránky
  • máslo
  • sůl a pepř
Smetanová omáčka s houbami
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Smetanová omáčka s houbami

Smetanová omáčka podle našeho receptu vás jistě překvapí svou vynikající chutí. Navíc je velmi rychlá a jednoduchá na přípravu, jistě si ji tedy zamilujete.

Smetanová omáčka s houbami
Jarní salát z bulguru
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Jarní salát z bulguru

Lehký jarní salát z bulguru a chřestu je díky velkému množství zeleniny velmi osvěžující a zálivka z citronové šťávy a olivového oleje mu dodává skvělou chuť. Perfektně se hodí jako příloha ke grilovanému masu, případně si jej můžete dopřát i jen tak samotný.

Jarní salát z bulguru

Postup:

  1. Houby namočte do teplé vody na cca 1 hodinu. Kroupy spařte horkou vodou, propláchněte a s kouskem sádla je vařte doměkka. Přebytečnou vodu následně slijte.
  2. Na sádle orestujte nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte měkké kroupy, houby a dochuťte pepřem, solí, utřeným česnekem a majoránkou.
  3. Pekáček vymažte sádlem a pak jej naplňte směsí. Dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C přibližně na 30–40 minut.
  4. Před podáváním poklaďte plátky másla, díky nimž bude kuba více krémový.

Zdroje: Kupi, 100+1 zahraničních zajímavostí, Bejvávalo, Nová česká kuchařka Františky Hansgirgové