Večeře, po kterých se netloustne. Vyzkoušejte tyto 3 recepty

Mladý pár vaří v kuchyni večeři George Rudy / Shutterstock.com

Co si dopřát k večeři, aby se vám usínalo s lehkostí, a ještě jste přitom podpořili metabolismus během spánku? Poradíme vám, co je zdravé jíst i ve večerních hodinách, a čemu je naopak lepší se vyhnout. V článku navíc najdete inspiraci na rychlé a chutné večeře, po kterých se nepřibírá.

Přečtěte si také

Papírové kartony od vajec rozhodně nevyhazujte. Dají se využít jako květináč i zásobník na šicí potřeby

Když se řekne večeře, jistě se vám vybaví řada doporučení. Některé z nich jsou však už přežitými mýty – mysleli jste si, že můžete jíst nejpozději do 18 hodin? Nebojte, není nutné hladovět. Raději se zaměřte na to, co ve večerních hodinách před spaním jíte.

Jíst, či nejíst?

Ještě než se dostaneme k jednotlivým receptům, projdeme si společně pár doporučení, kterých je dobré se držet. Díky nim vám během noci nebude těžko a váš metabolismus bude moci v klidu fungovat i během spánku.

  1. Nejezte bezprostředně před spaním – dopřejte svému tělu alespoň hodinu na to, aby se po večeři zklidnilo a naladilo na jinou než trávicí notu.
  2. Vyhněte se večer především těžkým a smaženým jídlům – nahrávají nespavosti, nekvalitnímu spánku a zvyšují ukládání tukových zásob.

Co si dát k večeři?

Ideální složkou večerního jídelníčku by měly být bílkoviny. Běžné sacharidy ale chybět nemusí, jen si namísto těstovin nebo brambor dopřejte pořádnou porci zeleniny – tím nebude docházet k náhlým výkyvům hladiny cukru v krvi a tělo bude moci v noci odpočívat a regenerovat se. Pokud navíc doplníte zdravé tuky, plnohodnotné a vhodné večerní jídlo je na světě. A co si tedy uvařit? Vyzkoušejte třeba vydatný salát nebo příjemnou chuťovkupomazánku z květáku.

Květákový hummus a plátky tortilly Kiian Oksana / Shutterstock.com

Recept na květákový hummus

Nevadí vám studená večeře? Pak si můžete s chutí smlsnout na květákové pomazánce – hummusu. Ten totiž nemusí být jen z cizrny. Květákový hummus je skvělou možností, jak si i ve večerních hodinách bez výčitek pochutnat. Podávat jej můžete k zelenině. Potřebujete:

  • 600 g květáku
  • 60 g mrkve
  • cca 3 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 citronu
  • 50 g tahini pasty
  • vodu podle potřeby
  • 1 lžičku mletého římského kmínu
  • 1/2 lžičky uzené, sladké nebo pálivé papriky
  • sůl
Co na oběd? Vsaďte na květák

Kupte se slevou Květák.

Porovnat slevy

Postup:

  1. Květák rozeberte na růžičky, mrkev nakrájejte.
  2. Připravte si plech vyložený pečicím papírem, zeleninu na něj poklaďte a zakápněte olivovým olejem.
  3. Pečte na 180 °C zhruba 45 minut a nezapomeňte pravidelně promíchávat.
  4. Upečenou zeleninu poté s rozmačkaným česnekem a trochou citronové šťávy důkladně promixujte a přidejte pastu tahini, kmín a sůl.
  5. Mixujte a podle potřeby pro docílení správné konzistence a chuti přidejte znovu citronovou šťávu, vodu, kmín a sůl.
  6. Podávejte s nakrájenými plátky oblíbené zeleniny a případně i vejcem tak, jak jej máte rádi.
Cuketové špagety s hovězím ragú a sýrem Daniela Baumann / Shutterstock.com

Recept na hovězí směs s cuketovými špagetami

Dáváte přeci jen přednost teplé večeři? Proč ne. Stačí vsadit na kvalitní mleté hovězí a přípravy mohou začít. Potřebujete:

  • hovězí mleté maso
  • 1 cibuli
  • 1 mrkev
  • hrst oliv
  • rajčata v plechovce
  • rajčatový protlak
  • olivový olej
  • parmezán
  • cuketu
  • česnek
  • sůl a pepř
  • bazalku
K vaření i pečení – pohlídejte si protlak v akci

Postup:

  1. Nakrájenou cibuli osmahněte na pánvi s nepřilnavým povrchem, přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev a promíchejte.
  2. Jakmile směs zezlátne, přidejte osolené a opepřené maso a rozmačkaný česnek.
  3. Maso zatáhněte a přidejte také rajčata a protlak.
  4. Omáčku povařte, na závěr vaření vmíchejte nakrájené olivy a případně směs dochuťte.
  5. Zatímco se ragú prohřívá, je čas připravit cuketové špagety – pomocí speciální škrabky nebo špagetovače z omyté cukety připravte nudle.
  6. Ty ovšem nevařte – rovnou je podávejte s ragú, čerstvou bazalkou a hoblinkami parmezánu. Cuketa je skvělou náhradou leckterých těstovin – přesvědčte se o tom sami.
Žena zalévá mísu salátu olivovým olejem Marian Weyo / Shutterstock.com

Recept na salát s trhaným masem a vejcem

Další večeře, která vás překvapí svou chutí. Milujete saláty? Tak si dopřejte jeden z mnoha – a pokud nemáte chuť na kuřecí maso z našeho receptu, nahraďte jej třeba lahodným tuňákem. Připravte si:

  • směs listových salátů
  • kuřecí prso
  • cherry rajčata
  • 2 salátové okurky
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • česnek
  • olivový olej
  • 2 vejce
  • směs semínek
  • citronovou šťávu
  • sůl a pepř
  • avokádo
  • ocet
Kuře se v kuchyni jen tak neztratí

Postup:

  1. Začněte přípravou salátu – nakrájená cherry rajčátka a na kostky připravenou okurku zlehka promíchejte s omytou směsí listových salátů.
  2. Zakápněte olivovým olejem, citronovou šťávou a dochuťte solí a pepřem.
  3. Mezitím dejte vařit kuřecí prso do vroucí vody.
  4. Zatímco se maso vaří, připravte si okurkový dip – druhou okurku nastrouhejte na jemném struhadle, vymačkejte z ní vodu a smíchejte ji se zakysanou smetanou. Přidejte prolisovaný česnek, sůl a pepř, trošku citronové šťávy a octa.
  5. Jakmile se maso dovaří, natrhejte jej pomocí 2 vidliček na vlákna.
  6. Během příprav dále dejte vařit vejce a nakrájejte avokádo, kterými spolu s masem salát ozdobíte. Můžete podávat se semínky a okurkovým dipem. Dobrou chuť!