Co si dopřát k večeři, aby se vám usínalo s lehkostí, a ještě jste přitom podpořili metabolismus během spánku? Poradíme vám, co je zdravé jíst i ve večerních hodinách a čemu je naopak lepší se vyhnout. V článku navíc najdete inspiraci na rychlé a chutné večeře, po kterých se nepřibírá.
Když se řekne večeře, jistě se vám vybaví řada doporučení. Některé z nich jsou však už přežitými mýty – mysleli jste si, že můžete jíst nejpozději do 18 hodin? Nebojte, není nutné hladově. Raději se zaměřte na to, co ve večerních hodinách před spaním jíte.
Ještě než se dostaneme k jednotlivým receptům, projdeme si společně pár doporučení, kterých je dobré se držet. Díky nim vám během noci nebude těžko a váš metabolismus bude moci v klidu fungovat i během spánku.
Ideální složkou večerního jídelníčku by měly být bílkoviny. Běžné sacharidy ale chybět nemusí, jen si namísto těstovin nebo brambor dopřejte pořádnou porci zeleniny – tím nebude docházet k náhlým výkyvům hladiny cukru v krvi a tělo bude moci v noci odpočívat a regenerovat se. Pokud navíc doplníte zdravé tuky, plnohodnotné a vhodné večerní jídlo je na světě. A co si tedy uvařit? Vyzkoušejte třeba vydatný salát nebo příjemnou chuťovku – pomazánku z květáku.
Nevadí vám studená večeře? Pak si můžete s chutí smlsnout na květákové pomazánce – hummusu. Ten totiž nemusí být jen z cizrny. Květákový hummus je skvělou možností, jak si i ve večerních hodinách bez výčitek pochutnat. Podávat jej můžete k zelenině. Potřebujete k tomu:
Květák rozeberte na růžičky, mrkev nakrájejte. Připravte si plech vyložený pečicím papírem, zeleninu na něj poklaďte a zakápněte olivovým olejem. Pečte na 180 °C zhruba 45 minut a nezapomeňte během pečení pravidelně promíchat. Upečenou zeleninu poté s rozmačkaným česnekem a trochou citronové šťávy důkladně promixujte a přidejte pastu tahini, kmín a sůl. Mixujte a podle potřeby pro docílení správné konzistence a chuti přidejte znovu citronovou šťávu, vodu, kmín a sůl. Podávejte s nakrájenými plátky oblíbené zeleniny a případně i vejcem tak, jak jej máte rádi.
Tip: Delikátní pomazánky hravě vykouzlíte, když si na pomoc přizvete pomocníka. Stolní mixér SilverCrest najdete v akci v Lidlu jen za 699 Kč až do 14. 2. Pokud máte raději ruční mixér, sáhněte třeba po tom z Globusu – s bohatým příslušenstvím tu zakoupíte mixér Sencor SHB 4260-WH-EUE3 za 549 Kč, a to až do 16. 2. A že sníte spíše o výkonném robotu, který vše zvládne téměř sám? Sledujte průběžně letáky Datart, Electro World nebo Okay, aby vám váš vysněný šampion neunikl, až bude v akci.
Dáváte přeci jen přednost teplé večeři? Proč ne. Stačí vsadit na kvalitní mleté hovězí a přípravy mohou začít. Potřebujete:
Nakrájenou cibuli osmahněte na pánvi s nepřilnavým povrchem, přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev a promíchejte. Jakmile směs zezlátne, přidejte osolené a opepřené maso a rozmačkaný česnek. Maso zatáhněte a přidejte také rajčata a protlak. Omáčku povařte, na závěr vaření vmíchejte nakrájené olivy a případně směs dochuťte.
Zatímco se ragú prohřívá, je čas připravit cuketové špagety – pomocí speciální škrabky nebo špagetovače z omyté cukety připravte nudle. Ty ovšem nevařte – podávejte je s ragú, čerstvou bazalkou a hoblinkami parmezánu. Cuketa, to je překvapivě skvělá alternativa těstovin. Jde to i zdravě!
Další večeře, která vás překvapí svou chutí. Milujete saláty? Tak si dopřejte jeden z mnoha – pokud nemáte chuť na kuřecí maso z našeho receptu, nahraďte jej třeba lahodným tuňákem. Připravte si:
Začněte přípravou salátu. Nakrájená cherry rajčátka a na kostky připravenou okurku zlehka promíchejte s omytou směsí listových salátů, zakápněte olivovým olejem, citronovou šťávou a zaprašte solí a pepřem. Mezitím dejte vařit kuřecí prso do vroucí vody.
Zatímco se maso vaří, připravte okurkový dip – druhou okurku nastrouhejte na jemném struhadle, vymačkejte z ní vodu a smíchejte ji se zakysanou smetanou. Přidejte prolisovaný česnek, sůl a pepř, trošku citronové šťávy a octa. Jakmile se maso dovaří, natrhejte jej pomocí 2 vidliček na vlákna. Během příprav dále dejte vařit vejce a nakrájejte avokádo, kterými spolu s masem salát ozdobíte. Můžete podávat se semínky a okurkovým dipem. Dobrou chuť!