Masáž Gua sha se stala hitem internetu. Metoda masírování kůže zlepšuje krevní oběh a zbavuje nás stresu

Žena používá masážítko gua sha New Africa / Shutterstock.com

Na internetu se v posledních dnech objevila různá videa a diskuze na téma masáž Gua sha. Tato masáž je hitem posledních týdnů a někteří se domnívají, že má velmi dobré zdravotní účinky. Co to je a jak se provádí?

Přečtěte si také

Test samoopalovacích produktů: Všechny byly účinné, ale má to jeden velký háček

Masáž Gua sha: Co to je a odkud pochází?

Masáž Gua sha představuje alternativní léčebnou metodu založenou na technice škrábání pokožky pomocí speciálního masážního přístroje, což podporuje lepší průtok krve po celém těle, jak uvádí tato vědecká studie.

Tato tradiční čínská terapeutická praxe nabízí unikátní způsob, jak podpořit zdraví. Použití speciálně tvarovaného kamene pro masáž obličeje může výrazně podpořit produkci kolagenu, očistit lymfatický systém a zlepšit prokrvení kůže.

Tato intenzivní podpora produkce kolagenu, uvolnění lymfatického systému a zvýšení prokrvení kůže přispívá k větší pružnosti, zdravějšímu vzhledu, mladistvější a vitálnější pokožce, uvádí vědecká studie.

Výsledkem je zmírnění otoků, tmavých kruhů a výskytu váčků pod očima, jakož i viditelné snížení vrásek, a to vše přirozenou formou. Masáž navíc vznikla před mnoha a mnoha lety.

První zaznamenaná zmínka o technice Gua Sha se datuje do 7. století našeho letopočtu a je zaznamenána v díle Tie Bi Yao Fang. Tento text patří mezi nejstarší dochované spisy zabývající se tradiční čínskou medicínou a obsahuje přes 1 000 receptů na využití přírodních zdrojů pro léčebné účely.

Masáž pomocí gua sha triocean / Shutterstock.com

Jaké má Gua sha účinky a na co se dá použít?

Gua sha má na naše tělo viditelné účinky, a to především v tom smyslu, že funguje na přírodní bázi. Využívá se především pro masáže obličeje, ale provádí se také na zádech, hýždích, krku, pažích a nohách.

Postupně masér přidává na intenzitě, dokud si sami neřeknete, kde vás to bolí a jaké jsou vaše hranice. Gua sha skvěle doplní vaši kosmetickou rutinu. Stačí, když každý den budete věnovat 5–10 minut masáži obličeje. Hloubková masáž se doporučuje dělat jednou za 10 dní.

Existují 4 druhy masážních kamenů

  1. Růženín je známý svými pozitivními vlastnostmi. Tento kámen je ideální pro snižování stresu a uvolnění napětí nebo strachu. Masážítko Gua sha vyrobené z růženínu je výbornou volbou pro podrážděnou nebo problematickou pokožku.
  2. Černý jadeit přináší klid a vyrovnanost do života jeho nositele. Tento polodrahokam je ceněný pro své protizánětlivé vlastnosti a v tradiční čínské medicíně je oceňován pro své detoxikační účinky. Pomáhá i na mastnou pokožku.
  3. Zelený jadeit symbolizuje harmonii a rovnováhu. Použití Gua sha z tohoto kamene uklidňuje tělo i mysl, ale také pomáhá obnovit vaši vnitřní rovnováhu. Je také účinný proti nečistotám a otokům.
  4. Křemen je kámen, který může zdůraznit vaši přirozenou krásu. Traduje se, že čistý křemen působí uklidňujícím způsobem a dodává pocit štěstí. Je ideální pro každodenní péči o normální a smíšenou pleť.
Různé barvy masážítka gua sha Marharyta Manukha / Shutterstock.com

Jak na správnou Gua sha masáž obličeje?

  • Na čistou pokožku nejprve naneste sérum, olej nebo hydratační krém. Poté začněte masáž obličeje pomocí kamene Gua Sha. Při masáži aplikujte lehký tlak a provádějte jednoduché tahy od středu obličeje směrem k jeho okrajům.
  • Začněte v oblasti brady, kde kámen umístíte do středu a táhněte jej směrem k uším. U ucha změňte směr a pokračujte dolů po krku. Tento pohyb pomáhá odvádět toxiny z pokožky a doporučuje se jej opakovat 5 až 10krát na každé straně obličeje.
  • Následně posuňte kámen k nosu a vykonávejte tahy od kořene nosu přes líčka až k uším, a to na obou stranách obličeje.
  • Dalším krokem je masáž pod očima, kde byste měli postupovat opět směrem ven. V této citlivé oblasti je důležité vyvíjet pouze velmi jemný tlak.
  • Zakončete masáž na čele, kde můžete kámen vést zleva doprava, případně začít uprostřed čela a směřovat tahy ven. Tento postup pomáhá nejen stimulovat krevní oběh a podporovat detoxikaci pokožky, ale také napomáhá relaxaci a uvolnění napětí v obličejových svalů.
Žena používá masážítko gua sha shurkin_son / Shutterstock.com

Kde Gua sha koupit?

Pomůcky pro masáž Gua sha lze sehnat v běžných obchodech i specializovaných prodejnách. Kompletní sadu seženete v Jysku za 300 korun. Na Notinu se masážní sada prodává za 689 korun. Podobné výrobky nabízí i čínské e-shopy jako Temu, Aliexpress a jiné, takže při výběru buďte opatrní.

Zdroje: Healthline, Medical News Today, Skin games, National Center for Biotechnology Information, Lierre