Jak se rychle, účinně a levně zbavit celulitidy?

Žena v plavkách má na stehnech celulitidu, za zády drží pomeranč A.J.StockPhotos / Shutterstock.com

Celulitida, někdy též označovaná jako pomerančová kůže, potká za život až 98 procent žen, které jsou k jejímu vzniku náchylnější, ale i některé muže. Dochází k ní tehdy, když tukové buňky pod kůží tlačí na pojivovou tkáň, což se na pokožce projeví viditelnými ďolíčky. Předně je třeba říct, že celulitida je zcela přirozená věc a nikdo by se za ni neměl stydět. Přesto vás její projevy na pokožce mohou trápit a chtěli byste ji zredukovat. Pojďme se podívat, jak na to.

Přečtěte si také

Víte, co se stane s pečivem, které nekoupíte? Nevyhazuje se! Víme, jak ho supermarkety využívají

Co je to celulitida a jak vzniká?

Lokální metabolická porucha podkožní tkáně, při níž se tukové buňky pod kůží zvětšují, tlačí pokožku nahoru a stahují tak dolů vazivová vlákna spojující kůži se svaly ležícími pod ní.

S celulitidou, která se projevuje ďolíčky na kůži, se někdy setkalo téměř 98 procent žen a nevyhýbá se ani některým mužům. Na vině může být genetika, hormony, stárnutí pokožky i špatný krevní oběh a lymfatický systém.

Stupně celulitidy

  • 1. stupeň – pomerančová kůže je viditelná pouze při sevření kůže prsty.
  • 2. stupeň – na kůži, a to především stehen, se začínají objevovat první povrchové nerovnosti, které se zvýrazňují při sezení na tvrdém povrchu nebo ve stoji.
  • 3. stupeň – ďolíčky už jsou viditelné i vleže.
  • 4. stupeň – celulitida je patrná při jakékoli poloze, pokrývá celá stehna a hýždě, toto stadium se objevuje nejčastěji po 40. roce života a nastává po neléčených projevech pomerančové kůže.
Ženská postava zezadu, detail na celulitidu na hýždích Pixel-Shot / Shutterstock.com

Může za celulitidu genetika?

Genetika je mocná čarodějka a může být příčinou mnoha nešvarů. Ovlivňuje metabolismus, rozložení tuku i krevní oběh – to vše může přispívat ke vzniku celulitidy. Někteří lidé jsou proto k tvoření ďolíčků na kůži náchylnější než jiní.

Není ale možné vše svádět pouze na genetiku, na vzniku celulitidy se velkou měrou podílí i životní styl. Nezdravá výživa, nedostatek pohybu, dlouhé sezení a vysoký příjem cukru a soli mohou způsobovat hromadění tuku v těle a negativně ovlivňovat krevní oběh či proudění lymfy.

U koho se může objevit celulitida?

Tukové buňky a pojivová tkáň jsou u ženské kůže umístěné svisle, zatímco u mužů do kříže, což je zřejmě důvod, proč jsou ženy ke vzniku celulitidy náchylnější. Ženská postava má také typické rozložení tuku na stehnech, bocích a hýždích, což jsou zároveň oblasti, kde se celulitida vyskytuje nejčastěji. Objevit se však může také na břiše nebo pažích.

S přibývajícím věkem navíc u žen klesá produkce kolagenu, estrogenu a snižuje se průtok krve pojivovou tkání, což má za následek zpomalenou regeneraci a obnovu buněk. To vše může vést ke vzniku celulitidy. Celulitida přitom není doménou pouze osob s nadváhou, může se objevit i u zcela štíhlých jedinců.

Těhotná žena si maže nohy krémem kryzhov / Shutterstock.com

Celulitida se zhoršuje v těhotenství

Vznik pomerančové kůže výrazně souvisí s hormony. I proto se projevy celulitidy často zhoršují v těhotenství, kdy v ženském těle koluje doslova hormonální koktejl. U mnoha žen je tak těhotenství obdobím, kdy se celulitida přihlásí o pozornost úplně poprvé.

V pokročilém stadiu těhotenství, typicky ve třetím trimestru, může navíc vlivem tlaku, který děloha vyvíjí na žilní pleteně pánve, dojít k prosáknutí krve a otokům nohou, což ďolíčky na kůži stehen ještě zvýrazní. Dalším kožním problémem, který trápí těhotné ženy, jsou pajizévky zvané strie, které vzniknou popraskáním namáhané kůže bříška a stehen.

Jak se celulitidy zbavit?

Jak už jsme uvedli výše, nezdravý životní styl ke vzniku celulitidy výrazně přispívá. Zredukovat její projevy lze proto zdravou stravou, dostatkem pohybu a kvalitního odpočinku. Doporučuje se také omezit příjem soli, která způsobuje otoky a dehydrataci. Dostatek tekutin je přitom při „léčbě“ celulitidy zcela klíčový. Pro zmírnění jejích projevů je proto dobré dodržovat pravidelný pitný režim.

Skvělým bojovníkem proti projevům celulitidy je kvalitní krevní oběh. Noste proto dostatečně volné oblečení a vyhněte se kompresnímu prádlu, které krevní oběh omezuje.

Kartáč, koupelová sůl, sérum a další kosmetické pomůcky photoDiod / Shutterstock.com

Suché kartáčování a masáže na celulitidu

To nejlepší, co můžete pro svou pokožku s celulitidou v domácích podmínkách udělat, je rozproudit krevní oběh. K tomu vám může pomoci cvičení, obyčejná sprcha, nejrůznější masáže a tzv. suché kartáčování. Ve sprše zkoušejte na postižená místa střídat proud studené a teplé vody, povzbudíte tak proudění krve, látkovou výměnu a podpoříte spalování tuku. Pokožku také můžete ve sprše masírovat speciálními ježky.

Masáže a kartáčování můžete dělat za mokra i sucha. Suché kartáčování je metoda, která odstraňuje z pokožky odumřelé buňky a zároveň ji prokrvuje, čímž podporuje proudění krve a lymfy. Ideální je jemný, ale tuhý kartáč, eventuálně masážní rukavice či roller. K lepšímu prokrvení může pomoci i mokrá masáž tělovým peelingem ve sprše. Po masáži ošetřete pokožku hydratačním krémem.

Jak podpořit proudění lymfy?

Proces, který zbavuje tukovou vrstvu pod kůží nahromaděných toxinů, se nazývá lymfatická drenáž. Dokáže účinně podpořit činnost lymfatického systému a omezit tak výskyt celulitidy na minimum. Lymfodrenáž může být manuální a přístrojová. Manuální lymfatická masáž je jemná masážní technika, která slouží k detoxikaci a regeneraci lymfatického systému.

Přístrojová lymfodrenáž využívá k léčbě kompresní návleky s komorami. Čím více je těchto komor, tím je terapie efektivnější. Při masáži dochází k nafukování návleků, které poté vyvíjí tlak na svaly a příznivě působí na lymfatický systém.

Žena je na proceduře ke zmírnění celulitidy Peakstock / Shutterstock.com

Galvanická žehlička a vakuové ošetření celulitidy

Ke zmírnění projevů celulitidy lze využít tzv. galvanickou žehličku. Ta omlazuje pleť, vyrovnává vrásky a vyhlazuje pokožku celého těla. Funguje na principu kontrolovaného galvanického proudu za využití speciálních gelů.

S celulitidou může pomoci i baňkování neboli vakuová masáž, metoda známá už po tisíce let. Pokožka se při masáži nasaje do baňky a posouvá po kůži. Díky podtlaku, který vznikne, dochází k rozrušování tukových buněk a nakonec vyhlazení kůže.

Zdroj: Nivea.cz, Fyzioklinika.cz, Aktin.cz, DrMax.cz, Tchibo.cz