Nemáte rádi mléčné proteiny? A už jste slyšeli o těch, ze kterých připravíte osvěžující limonádu?

Mladá žena pije proteinový shake eldar nurkovic / Shutterstock.com

Cvičíte nebo hubnete a stále bojujete s tolik důležitým denním příjmem bílkovin? Syrovátkové proteinové prášky mohou být v tomto ohledu skvělou a rychlou pomocí, řada lidí si ovšem nikdy nezvykne na jejich specifickou mléčnou chuť a umělou sladkost. Na vině totiž může být vysoký obsah laktózy. Pokud je to i váš případ, pak pro vás máme dobrou zprávu. Na trhu totiž existují i proteiny, které připomínají osvěžující ovocnou limonádu. V čem se liší od těch mléčných, jak chutnají a vyplatí se je vyzkoušet?

Přečtěte si také

Dálniční známka: Kolik stojí, kde ji koupit a jak ji mít zadarmo? Pozor na přeprodejce

Jaký je rozdíl v syrovátkových proteinech?

Pokud vybíráme z různých “whey” neboli syrovátkových proteinů na trhu, nejčastěji se setkáme se dvěma druhy. Základem obou je kravské mléko. Z toho se filtrací oddělují syrovátkové bílkoviny od ostatních druhů a výsledkem je potom buďto syrovátkový proteinový koncentrát, nebo izolát.

  • Koncentrát: Jedná se o nejběžnější dostupnou i cenově přijatelnou formu prášku, který si ponechává velké množství laktózy. Obvykle obsahuje 70–85% podíl bílkovin (méně kvalitní výrobky ale mohou mít i méně než 40 %). Nejlépe chutná rozmíchaný v mléce, což je spolu s vyšším obsahem laktózy důvodem, proč jej řada lidí nesnese.
  • Izolát: Podléhá složitějším filtračním procesům, které z něj naopak odstraní většinu laktózy. Díky tomu je čistší a mnohem lépe stravitelnější. Má také vyšší obsah esenciálních aminokyselin a bílkovin (obvykle 85 % a více), naopak má méně cukrů a tuků.
Mladý muž připravuje proteinový shake New Africa / Shutterstock.com

Milkshake vs. limonáda

Syrovátkové koncentráty a izoláty najdeme na trhu nejčastěji ve sladkých příchutích, které po rozmíchání v mléce (případně rostlinném nápoji nebo vodě) svou chutí připomínají mléčné koktejly. Jsou dostupné jak v klasických příchutích (vanilka, banán, čokoláda apod.), tak v různých speciálních (např. skořicový šnek, brownies, jahodový cheesecake, slaný karamel, čokoláda s pomerančem apod.). Jejich nevýhodou je, že kvůli sladidlům a případné kombinaci s mlékem mají mnohdy nepříjemnou pachuť nebo jsou příliš uměle sladké.

V kategorii syrovátkových izolátů se ale prodávají ještě tzv. Clear Whey Isolate proteiny, které si zachovávají všechny výhody, svou chutí a konzistencí ale připomínají osvěžující ovocné limonády. Sladidla samozřejmě obsahují také, chuťově jsou ale zcela rozdílné a některým lidem mohou proto vyhovovat více než mléčné příchutě.

Limonádové „Clear Isolate“ proteiny

Jejich příprava je stejná jako u jiných: Doporučenou dávku (která obvykle obsahuje kolem 20 g bílkovin) stačí rozmíchat ve vodě, chvíli počkat, než se ustálí pěna, a poté vypít. Někomu tyto proteiny chutí připomínají dětská pitíčka (s brčkem), případně různé džusové nebo ovocné instantní nápoje typu „tang“. Dostupné jsou v mnoha příchutích od citronu, jahody, jablka, pomeranče, maliny až po broskvový ledový čaj nebo mojito.

Ideální volbou jsou proto nejen pro jedince, kterým mléčné varianty nechutnají, ale výborně osvěží i během horkých dnů.

Žena pije proteinový drink po cvičení Anatoliy Cherkas / Shutterstock.com

Kde Clear proteiny koupit a jak vychází cenově?

Prodává je řada e-shopů zaměřených na sportovní a fitness výživu, vybrané druhy jsou někdy dostupné i v rámci online supermarketů nebo jiných prodejen. Nabízí je např. značky MyProtein, Vilgain, Frontrunner, Bulk i dm Sportness. Obvykle jsou k dostání v půlkilových baleních, které obsahují 20 dávek (po 25 g prášku) za cenu kolem 500 až 700 Kč. Cenově patří k dražším, jedna dávka tak vychází na 25 až 30 korun.

S blížícím se létem určitě stojí za vyzkoušení. I tak ale nezapomeňte, že proteinové prášky by vždy měly být pouze doplňkem stravy (například před či po tréninku, během vytíženého dne, na cestách apod.) a rozhodně by neměly nahrazovat většinu denního příjmu bílkovin, které je důležité získávat i z běžné, průmyslově nezpracované stravy.

Zdroje: Forbes.com, Healthline.com