Vyšší spotřební dani navzdory. Cena jemné vodky je v porovnání s rokem 2014 nižší

Nalévání vodky do panáků postavených za sebou itor / Shutterstock.com

Většina položek v obchodě za posledních 10 let prudce zdražila. Jsou ale i výjimky a poměrně překvapivě se mezi ně řadí také jemná vodka. V lednu roku 2014 vyšla litrová lahev jemné vodky podle dat Českého statistického úřadu průměrně na 291,2 korun, o deset let později ale dokonce jen na 282,1 korun.

Přečtěte si také

Báječný retro zákusek hravě připravíte i doma: Udělejte si výborné indiánky podle receptu Josefa Maršálka

Zvýšení spotřební daně

Zlevnění jemné vodky se v tuzemsku odehrálo i přes masivní nárůst spotřební daně v posledních letech. Předchozí vlády totiž toto daňové břemeno velmi často zvyšovaly, a to mnohdy i poměrně výrazně. Naposledy se spotřební daň z lihu zvýšila v lednu roku 2024, a to v rámci konsolidačních snah aktuální vlády Petra Fialy, která se v rámci svého balíčku rozhodla o několik desítek miliard korun snížit schodek státního rozpočtu.

V letošním roce se spotřební daň v případě lihu meziročně zvýšila o deset procent a vláda počítá s tím, že až do roku 2027 bude tento růst pokračovat. Vláda k tomuto kroku opakovaně uvedla, že souvisí mimo jiné i s ochranou obyvatelstva a cíleným snížením spotřeby alkoholu v České republice, která je dlouhodobě vysoká.

Nápoj ve sklenici s limetkou Pcholik / Shutterstock.com

Konkurenční boj i technologický pokrok

Řada zákazníků se často ptá, jak je možné, že i přes poměrně masivní růst spotřební daně se koncová cena vodky v porovnání s rokem 2014 snížila. Tím prvním je konkurenční boj, neboť i vlivem globalizace se na tuzemský trh dostali mnozí výrobci ze zahraničí, kteří dokáží vodku produkovat s nižšími náklady. I vlivem konkurenčního boje se cena vodky na tuzemském trhu snížila a spotřebitelé z toho mohou těžit.

Další faktor souvisí s technologiemi. Díky neustálým změnám ve výrobě se efektivita produkce rychle posouvá směrem vpřed. Všem producentům vodky se tedy i díky investicím do efektivity postupně snižují výrobní náklady, což pozitivně dopadá právě na konzumenty, a jde tedy o výrazně pozitivní cenový faktor. Souvisí to mimo jiné se sníženou náročností na vybavenost pracovní silou, která v případě tohoto sektoru postupně klesá.

Každý den pije alkohol asi 10 procent Čechů

Je ale otázkou, zda pokles ceny vodky je vlastně možné hodnotit pozitivně. Odborníci na závislosti totiž dlouhodobě opakovaně říkají, že spotřeba alkoholu v České republice je na velmi vysoké úrovni. Každý den alkohol pije zhruba 10 procent tuzemské dospělé populace a alkoholické nápoje jsou dlouhodobě oblíbené také u nezletilých.

Češi vyhledávají alkoholické nápoje hned z několika důvodů. Tím prvním je, že alkohol jim jednoduše chutná. Druhá nejzřetelnější část zákazníků tvrdí, že alkohol jim pomáhá s odbouráváním stresu a začleňováním do kolektivu nebo rodiny. I možná proto je ale v České republice dlouhodobě poměrně vysoký počet závislých. Momentálně podle Národního monitorovacího centra platí, že je závislých asi 12 procent Čechů. Lihoviny více vyhledávají muži než ženy a rizikově má popíjet asi 1,5 až 1,7 milionu lidí.

Zdroj: Český statistický úřad, Drogy info