Báječný dip byl původně z jogurtu: Výbornou tatarskou omáčku připravíte za 10 minut!

Tatarská omáčka v malé skleněné misce, kolem zelenina losinstantes / Shutterstock.com

Tatarská omáčka je oblíbeným dresinkem ke spoustě českých jídel a je oblíbená i v dalších evropských státech. Tato vynikající omáčka z majonézy má zajímavou historii, a dokonce ji prý připravovali už starověcí Římané. Na tatarskou omáčku existuje spousta receptů, které se liší použitými ingrediencemi. My jsme neexperimentovali a zvolili jsme českou klasiku. Tak si ji pojďte udělat s námi!

Přečtěte si také

Běžte do kopru! Pomáhá při cukrovce, podporuje zdravé srdce, kosti i oči. Vypěstujete ho i v truhlíku

Odkud pochází tatarská omáčka?

Přesný původ tatarské omáčky je svým způsobem záhadou. Počátky tatarské omáčky můžeme vysledovat až ke starověkým Římanům, nicméně skutečný původ má pravděpodobně u mongolských válečníkům, známých jako Tataři.

Ti si při svých kočovných výpravách připravovali jogurt z kozího mléka, smíchaný s bylinkami. Během jízdy na koni se tento jogurtový dip trochu srazil, čímž získal hustou konzistenci. A právě takto sražený jogurt je považovaný za předchůdce tatarské omáčky.

Receptura na tatarskou omáčku se vyvíjela po celá staletí. Finální podobu jí dali Francouzi, proslulí výrobou majonézy. První recept na tatarskou omáčku najdeme ve francouzských kuchařkách z 19. století a podle nich se do majonézy přidávaly kapary, worcester, petrželka a nakládaná zelenina. Zajímavostí je, že ji Francouzi nejčastěji kombinovali s tatarským biftekem, který dal omáčce také jméno.

Chilli omáčka sriracha
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Chilli omáčka sriracha

Pokud máte rádi pikantní jídla, určitě vám přijde vhod naše skvělá chilli omáčka. Chuť a pálivost výsledné omáčky záleží na tom, jaký druh chilli papriček použijete.

Chilli omáčka sriracha
Teriyaki omáčka
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Teriyaki omáčka

Teriyaki omáčka dodá naprosto dokonalou chuť steakům, vepřovému i kuřecímu masu. Příprava je rychlá a velmi jednoduchá, pojďte si ji s námi vyzkoušet.

Teriyaki omáčka

Tatarská omáčka – recept

Ingredience na 8 porcí:

  • 250 ml rostlinného oleje
  • 2 vejce
  • 1/2 cibule
  • 30 g nakládané okurky
  • 20 g kapar
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • špetka soli
  • čerstvě namletý pepř
  • čerstvá petrželka

Postup:

  1. Nejprve vyrobíme domácí majonézu. Do vysoké úzké nádoby vyklepneme 2 vejce, přidáme olej, 2 lžičky citronové šťávy a lžičku dijonské hořčice. Osolíme, opepříme. Nyní vše tyčovým mixérem na nejvyšší výkon promixujeme.
  2. Směs by měla zhoustnout a vytvoříme tak hustou majonézu. Do majonézy přidáme pokrájené okurky, kapary a cibuli. Vše promixujeme. Do tatarské omáčky přidáme nasekanou čerstvou petrželku a podle potřeby dochutíme citronovou šťávou, solí, pepřem. Dáme vychladit do lednice.

Zdroj: Kupi, Tasting table