Nejdražší jízdenky na MHD mají v Liberci. Třeba v Kolíně ale jezdí cestující úplně zadarmo

Trolejbusy MHD v Ostravě Martyn Jandula / Shutterstock.com

Popularita veřejné dopravy v České republice roste. Zejména mladá generace ve velkých městech začíná prostředky MHD preferovat nad dopravou autem. Stojí za tím mimo jiné ekologické aspekty, které jsou pro nejmladší ročníky velmi důležité. Aby se městům dařilo oblíbenost MHD udržovat na solidních hodnotách, je třeba, aby i cena jízdenek byla pro obyvatelstvo či turisty dostupná. Rozdíly mezi jednotlivými dopravními podniky napříč republikou jsou však poměrně značné.

Přečtěte si také

Semolinové těstoviny jsou oblíbené mezi šéfkuchaři. Více zasytí a hodí se při hubnutí

Je výhodnější MHD, nebo taxi?

Je zřejmé, že obyvatelé měst v případě MHD kvůli cenové výhodnosti raději poptávají měsíční, čtvrtletní či roční kupony. Pro osoby, které ale třeba pracují permanentně z domova, často nedávají takové kupony příliš smysl, a pokud se rozhodnou v rámci města cestovat, nakupují právě jednorázové jízdenky. Jejich cenu pak porovnávají třeba s taxíky nebo cenou pohonných hmot.

Podobně je to také s turisty. I ti v případě návštěvy cizího města zvažují, jak se budou v rámci svého výletu přesouvat. Opět se rozhodují mezi městskou hromadnou dopravou nebo třeba vozidly taxi služby. I v tomto ohledu je cena jednorázových jízdenek městské hromadné dopravy velmi důležitým aspektem, který při rozhodování hraje velkou roli.

V Kolíně to mají zadarmo

Při pohledu do cenových politik jednotlivých dopravních podniků napříč Českou republikou je však zřejmé, že konkrétní ceny jednorázových jízdenek jsou i velmi odlišné. Třeba v Kolíně, velkém městě ve Středočeském kraji, je jízdné úplně zadarmo. V rámci celé České republiky však jde o výjimku.

Cenově nejdostupnější jízdenky jsou zejména v Přerově. Tamní jednorázové jízdné vyjde zájemce na 10 korun. Podobně je to také v jihočeském Písku (10,4 koruny), Pardubicích (11 korun), Prostějově (12 korun), Třebíči (12 korun) nebo třeba Třinci (rovněž 12 korun).

Pražská tramvaj na nábřeží Vltavy pod Hradem Ioannis7 / Shutterstock.com

Nejdražší je Liberec

Do dvaceti korun za jednu jízdu zaplatí také cestující ve Znojmě, Hradci Králové, Havířově, Kladně, Táboře, Chebu, Jablonci nad Nisou nebo Příbrami. Tím ale výčet velmi levných jízdenek v rámci České republiky končí. Ve všech ostatních městech překonává cena jednorázové jízdenky hranici 20 korun.

Mezi nejdražší česká města se naopak řadí zejména Plzeň (24 korun), Teplice (24 korun), Mladá Boleslav (rovněž 24 korun) či Karlovy Vary (25 korun) i společný dopravní podnik měst Litvínov a Most (25 korun). Ještě o dalších 5 korun dražší jsou jízdenky v hlavním městě Praze, a zejména pak v Liberci, který je momentálně z pohledu jednorázových jízdenek tím nejdražším městem v České republice. Cena jednorázové jízdenky tam momentálně vychází dokonce na 34 korun.

Zdroj: Ceníky dopravních podniků, Kupi