Nestíháte spotřebovat úrodu libečku? Připravte z něho tekuté koření, pesto i různé pomazánky

Žena stříhá libeček zahradními nůžkami a dává ho do ošatky VH-studio / Shutterstock.com

Libeček je oblíbenou polévkovou bylinkou české kuchyně. Právě teď je jeho doba a velmi snadno se stává, že nám na zahradě doslova přerůstá přes hlavu. Pokud vám bujně raší i doma (nebo v této době od známých či kolegů v práci slýcháváte obligátní: „Nechceš trochu libečku, my toho máme hrozně moc?“), pak pro vás máme pár tipů, jak ho zužitkovat i jinak než do polévek. Všechny recepty jsou snadné a rychlé. Co vyzkoušíte jako první: Libečkové tekuté koření, pesto nebo jednu ze dvou pomazánek?

Přečtěte si také

Sladká vánoční klasika: Kakaové linecké cukroví s malinami

Jak zpracovat úrodu libečku?

Libeček má jako aromatická bylina v kuchyni své tradiční místo. Nejčastěji se přidává do polévek, případně do omáček, bramborových a houbových pokrmů nebo k masu. Protože má ale velmi výraznou vůni a chuť, do každého jídla ho stačí spíše méně než více. A tak se snadno může stát, že ho během sezóny nestíháme spotřebovat. Výhodou je, že se dá nasekat a zamrazit. Nebo při nízkých teplotách opatrně nasušit a schovat na zimu.

Někdo si dokonce vyrábí domácí libečkovou sůl (stačí smíchat čerstvou nasekanou nať s himalájskou či mořskou solí a chvíli nechat vysušit na plechu v troubě) nebo libeček nakládá do olivového oleje. Pochutnat si na něm můžete i jinými způsoby. Jako bylinka je ideální pro výrobu domácích dochucovadel i svěžích jarních pomazánek.

Libečkové pesto Martina Unbehauen / Shutterstock.com

Libečkové tekuté maggi

  • 150 g čerstvého libečku
  • 550 ml vody
  • 2 lžíce oleje (řepkový, slunečnicový, případně olivový)
  • 2 lžičky soli

Postup

  1. Nasekanou nať libečku dejte do hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu. Během toho můžete obsah párkrát projet tyčovým mixérem.
  2. Vařte 20 až 30 minut, poté přidejte olej a sůl a ještě pět minut redukujte.
  3. Hotové tekuté koření přeceďte a přelijte do uzavíratelné nádoby (z uvedeného množství zbyde zhruba polovina, tedy cca 250 ml).
  4. Skladujte v lednici a používejte do polévek, omáček, masových a zeleninových směsí apod. 

Libečkové pesto

  • 3–5 hrstí listů libečku
  • 100 g slunečnicových semínek / piniových oříšků
  • 2 stroužky česneku
  • 100 ml olivového oleje
  • pár kapek citronové šťávy
  • podle chuti 1 lžíce strouhaného parmazánu, další čerstvé bylinky, špenát a jiná listová zelenina apod.

Postup

Všechny ingredience vložte do mixéru a pomelte nahrubo. Libečkové pesto se pak hodí klasicky na těstoviny, brambory, ale i jako dochucovadlo do polévek, pod maso, jako základ pro různé pomazánky či bylinková másla. Výborné je i jen tak samotné, třeba na čerstvém chlebu.

Libečkovo-sýrová pomazánka Brent Hofacker / Shutterstock.com

Libečkovo-sýrová pomazánka

  • kelímek pomazánkového másla
  • 200 g smetanového sýru (typu žervé, lučina)
  • 100 g goudy nebo jiného tvrdého sýru
  • hrst libečku (cca 20 lístků)
  • 1 menší cibule / šalotka
  • sůl, pepř

Postup

Libeček a cibuli nasekejte najemno, sýr nastrouhejte a všechny suroviny smíchejte v míse.

Libečková tvarohová pomazánka s vejcem

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1–2 lžíce majonézy
  • 1 větší uvařené vajíčko natvrdo
  • 1 jarní cibulka
  • 1 malá červená cibule
  • 1/2 lžičky mleté sladké papriky
  • špetka kmínu, soli a pepře
  • podle chuti lžička dijonské nebo plnotučné hořčice

Postup

Libeček, cibuli a vajíčko nasekejte najemno. V míse utřete tvaroh s majonézou (případně hořčicí), dochuťte kořením a vše promíchejte.

Zdroj: Kupi