Rychlé a naprosto fantastické! Italské těstoviny s lahodnou omáčkou z parmazánu budete zbožňovat

Fettucciny Alfredo v černém kastrolku, posypané petrželkou Tanya Consaul Photography / Shutterstock.com

Těstoviny na různé způsoby jsou populární po celém světě. Mistry v tomto oboru jsou jednoznačně Italové, jejichž variace těstovin milují miliardy lidí. My si dnes připravíme slavné fettucciny Alfredo, které patří mezi nejoblíbenější recepty na světě. Jde o rychlé a jednoduché jídlo z pár surovin, na němž si pochutná celá rodina. Tak si je pojďte s námi uvařit, je to skvělý tip na rychlý oběd, případně večeři!

Přečtěte si také

Voňavá domácnost během chvilky: Nechte se inspirovat a objevte novinky na trhu

Jídlo, které vzniklo z lásky

Fettucciny Alfredo vymyslel v roce 1914 restauratér Alfredo di Lelio pro svoji ženu, která po porodu ztratila chuť k jídlu. Napadlo ho připravit jednoduché těstoviny pouze z několika ingrediencí. Hodil do pánve máslo, vejce a na závěr přisypal parmazán. Do této rychlé omáčky přidal čerstvé fettucciny a dal je ochutnat své manželce. Ta byla z jídla naprosto nadšená a Alfredo se rozhodl těstoviny zařadit na jídelníček své restaurace v Římě.

Po skončení první světové války se Řím začal hemžit turisty. Do Alfredovy restaurace zavítaly i tehdejší hollywoodské hvězdy Douglas Fairbanks a Mary Pickfordová. Objednali si jeho fettucciny a naprosto se do nich zamilovali. Alfredovi dokonce věnovali pozlacenou lžičku a vidličku s nápisem „Alfredo, král nudlí“. Díky hollywoodským hercům se povědomí o těchto skvělých fettuccinách dostalo do Ameriky.

Těstoviny s fetou a cherry rajčaty
Čas přípravy: 25 min Obtížnost: Snadný

Těstoviny s fetou a cherry rajčaty

Těstoviny s fetou a cherry rajčaty jsou velmi jednoduché, ale zároveň absolutně plné chuti. Na přípravu tohoto receptu vám bude stačit pouhých 5 minut. Poté stačí počkat cca 20 minut, než se feta upeče, vše smíchat a máte hotovo. Ideální recept pro studenty, notorické nestíhače a milovníky rychlých večeří.

Těstoviny s fetou a cherry rajčaty
Těstoviny s pestem, sušenými rajčaty a pečeným chřestem
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Těstoviny s pestem, sušenými rajčaty a pečeným chřestem

Recept na těstoviny s pestem, sušenými rajčaty a pečeným chřestem si určitě oblíbíte. Překvapí vás nejen svou rychlou a jednoduchou přípravou, ale také báječnou chutí.

Těstoviny s pestem, sušenými rajčaty a pečeným chřestem
Těstoviny se slaninou a kapustičkami
Čas přípravy: 25 min Obtížnost: Snadný

Těstoviny se slaninou a kapustičkami

Těstoviny se slaninou a kapustičkami si jistě oblíbíte. Nejenže je tento recept rychlý, ale také velmi jednoduchý. Chuť těstovin skvěle doplňuje jemně povařená kapusta, nasekané opečené mandle a slanina a nakonec ještě hoblinky parmazánu.

Těstoviny se slaninou a kapustičkami

Tehdejší tištěná média taktéž objevila Alfredovy fettucciny a rozšířila jejich slávu doslova po celém světě. V Americe je jen trochu upravili. Američané věděli, že co se týče kvality surovin (másla a parmazánu), nemůžou Italům konkurovat. Proto se rozhodli do omáčky přidat smetanu. Tuto verzi fettuccin Alfredo vám v Itálii nikdy nepřipraví, ale smetana v omáčce má své kouzlo a těstovinám dodává lahodou chuť.

Pravé italské fettuccine Alfredo s kuřecím masem Ezume Images / Shutterstock.com

Recept na fettuccine Alfredo

Ingredience na 6 porcí:

  • 700 g suchých těstovin fettuccine
  • 150 g másla
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 3/4 hrnku sýru pecorino
  • 1/2 hrnku strouhaného parmazánu
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř
  • hladkolistá petržel

Postup:

  1. Dejte vařit osolenou vodu a přiveďte ji k varu. Vložte do vody fettucciny a vařte je 8–10 minut. Poté slijte vodu.
  2. Během vaření těstovin si připravte omáčku. V hlubší pánvi na mírném ohni rozpusťte máslo a přilejte smetanu. Ochuťte solí a pepřem. Zvyšte plamen na střední teplotu, přisypte nastrouhaný sýr pecorino romano, parmazán a míchejte, dokud se sýry v omáčce nerozpustí a omáčka nezhoustne.
  3. Uvařené těstoviny přidejte do omáčky a míchejte, dokud se fettucciny neobalí omáčkou. Na závěr posypte nasekanou petrželkou a hned podávejte.

Zdroj: Kupi