Nákup ovoce a zeleniny v supermarketu může být ošemetný. Prodejci často využívají různé triky, aby své zboží prodali, i když není v nejlepší kondici. Jak se vyhnout nákupu nekvalitních plodů a vybrat ty nejčerstvější a nejchutnější kousky? Přinášíme vám 5 rad, které vám pomohou zorientovat se a nakoupit jako profík.
Zapojte při výběru zrak, čich i hmat. Nemyslíme to tak, že byste měli každé jablko ohmatat a pro jistotu s ním ještě dvakrát praštit o bedýnku. Plody vybírejte s citem a úctou – předtím, než kilo jablek zvážíte a dáte do košíku, přivoňte k plodům, podívejte se, zda nemají viditelné poškození a jemně je uchopte, zda nejsou měkké. Mezi nejčastější varovné signály patří plíseň, hniloba, hnědé skvrny, otlačení, povadlost, nulová vůně a „gumovitost“.
Jahodový crumble je doslova nabitý zdravím díky obsahu ovesných vloček i ovoce. Připravte si jej ke snídani a nakopne vás energií na celé dopoledne. A chutná přímo báječně.
Máme pro vás naprostou pecku! Recept na rychlý a luxusní křupavý banán, po kterém se budete olizovat až za ušima a milovat jej budou i děti. Použít můžete Kinder čokoládu, Nutellu nebo jakoukoli jinou tabulkovou čokoládu, případně oříškový krém. Tak ať vám to křupe!
William Perugini / Shutterstock.com
Ještě než se necháte unést cenou potraviny, přečtěte si ceduli. Zaměřte se na to, odkud ovoce či zelenina je. Pokud pochází z České republiky či Slovenska, dvakrát hurá – koupí podpoříte místní pěstitele a máte zaručeno, že z pole do obchodu to měla plodina maximálně pár hodin.
Naopak u plodin z Jižní Ameriky, Austrálie, Nového Zélandu, Afriky, Asie a podobně zbystřete. Ovoce a zelenina se sem totiž nejčastěji posílají lodí, což znamená změny teplot, dlouhé hodiny na cestách a většinou také absenci příjemné vůně.
Pozornost věnujte také balení. Pokud můžete, vždy kupujte nebalené ovoce a zeleninu. Jednak domů nebudete tahat zbytečné obaly a jednak si budete jistí, jak plodina vypadá. Plastové balení totiž velmi dobře skryje plíseň, která vzniká např. srážením vody pod ním.
V obalu si tak domů často odnesete ovoce či zeleninu, které byste jinak nekoupili. Ze zeleniny se to týká zejména salátových okurek, brokolice, rajčat a mrkve. U ovoce si dávejte pozor hlavně na bobulovité plody a jahody.
MNStudio / Shutterstock.com
Vidíte krabičku malin za 20 korun a už se po ní vrháte, aniž byste se zamysleli nad tím, proč je její cena tak nízká? Ano, i zlevněné ovoce může mít vysokou kvalitu. Stejně tak se ale může jednat i o snahu obchodníků prodat zbylé kusy.
Proto ještě než vložíte krabičku malin do košíku, přesvědčte se, že plody nejsou plesnivé, shnilé nebo jinak závadné. Pokud byste jich polovinu z krabičky doma vyhodili, jejich cena by se vám nakonec pěkně prodražila.
Těstoviny s fetou a cherry rajčaty jsou velmi jednoduché, ale zároveň absolutně plné chuti. Na přípravu tohoto receptu vám bude stačit pouhých 5 minut. Poté stačí počkat cca 20 minut, než se feta upeče, vše smíchat a máte hotovo. Ideální recept pro studenty, notorické nestíhače a milovníky rychlých večeří.
Zapečený lilek je skvělé jídlo, které se podává jako příloha k masu nebo se servíruje jako lehký hlavní chod jen tak. Chuť lilku s rajčaty a mozzarellou je prostě skvělá. Recept je velmi jednoduchý na přípravu, nezabere vám tedy ani mnoho času.
V březnu ředkvičky, v dubnu chřest, v květnu květák... na podzim dýně a řepu a v zimě nic? Jistě, pokud by se člověk radikálně řídil sezónou české zeleniny, jedl by v zimě pravděpodobně jen nakládané zelí, jablka, brambory a kořenovou zeleninu.
Přesto se ale vyplatí při nákupu přemýšlet a nekupovat potraviny zcela mimo sezónu. Ovoce a zelenina vypěstovaná mimo ni totiž zpravidla pochází skleníku – tedy často bez slunce –, a proto nevoní. Jen sami zvažte rozdíl mezi rajčetem vypěstovaným v červenci a v únoru.
Doufáme, že jsme vám pomohli zorientovat se v labyrintu supermarketů a přejeme vám šťastnou ruku při výběru!
Zdroj: Akademie kvality, Kupi