Další výpadek ikonické pálivé omáčky. Srirachy bude nedostatek minimálně do září

Poslední Sriracha v regálu supermarketu The Toidi / Shutterstock.com

Mezi milovníky pálivého jídla snad neexistuje člověk, který by ani jednou neochutnal pálivou omáčku Huy Fong Sriracha s typickým zeleným víčkem a ikonickým kohoutem na obalu. V posledních letech se však zákazníci setkávají s nedostatkem tohoto oblíbeného dochucovadla a podle výrobce to nebude jiné ani letos. Vinu přitom nese především nepříznivé počasí, které ovlivňuje zásobování chilli papričkami.

Přečtěte si také

Akční cenové bomby tohoto týdne: Výrazné slevy na nektarinky, pivo Radegast i kuřecí prsní řízky

Pálivé omáčky bude málo

Výrobce pálivé omáčky Sriracha bojuje s dostupností surovin. Společnost Huy Fong čelí nepřízni počasí, která zapříčinila nedostatek speciálního druhu chilli papriček, takzvaných „červených zimních jalapeños“, bez nichž se receptura omáčky neobejde. V dopise, který firma poslala svým obchodním partnerům, se zmiňuje, že výroba se nejspíš obnoví až počátkem září.

Po zhodnocení nabídky chilli jsme zjistili, že papričky jsou příliš zelené, než abychom ve výrobě mohli pokračovat, jelikož zralost přímo ovlivňuje barvu výsledného produktu,“ stojí v dopise zveřejněném v The Washington Post. Všechny objednávky naplánované na 6. května 2024 budou navíc bohužel zrušeny,“ píše se dále v dopise.

Rostlina s červenými papričkami alybaba / Shutterstock.com

Sriracha nad zlato!

Toto přitom není první výpadek, s nímž se Huy Fong Foods potýká. Společnost za poslední čtyři roky pozastavila výrobu hned třikrát. Panika, která tehdy zachvátila celý svět, vyústila v zavedení jakéhosi přídělového systému v restauracích, zvyšování cen u prodejců třetích stran, a dokonce ke krádežím tohoto štiplavého dochucovadla.

Nejnovější přerušení dodávek připisuje výrobce na vrub především suchu v Mexiku, kde se pěstuje největší množství daných chilli papriček. Červené zimní jalapeños, které jsou příbuzné stejnojmenných zelených papriček, mohou být totiž pěstovány pouze v zimním cyklu. Příliš vysoké teploty, jež v Mexiku trvají, způsobily opadání květů a nedozrání plodů.

Chilli omáčka sriracha
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Chilli omáčka sriracha

Pokud máte rádi pikantní jídla, určitě vám přijde vhod naše skvělá chilli omáčka. Chuť a pálivost výsledné omáčky záleží na tom, jaký druh chilli papriček použijete.

Chilli omáčka sriracha
Chilli con carne
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Střední

Chilli con carne

Chilli con carne je mexický pokrm, jehož základ tvoří mleté maso. Většinou se používá hovězí maso, ale můžete sáhnout i po vepřovém, krůtím nebo jehněčím. Chilli con carne bývá často označováno jako ohnivý pokrm, jelikož se do něj dává spousta koření a bylinek. Příprava je vcelku jednoduchá, vhodná i pro kuchaře začátečníky.

Chilli con carne

Důvodem krize je sucho v Mexiku

Tato situace je dobrým příkladem toho, jak mohou environmentální změny ovlivnit celý potravinový dodavatelský řetězec. „Tento případ je velmi palčivý, protože ukazuje, jak extrémní jev počasí – který byl podpořen změnou klimatu – vede k velkým poruchám,“ uvedl pro The Washington Post Guillermo Murray-Tortarolo, klimatický vědec z Institutu pro ekosystém a udržitelnost Mexické autonomní univerzity.

Dodal také, že počasí může nejvíce ovlivnit dostupnost právě těch potravin, jejichž pěstování je možné jen v některých oblastech, včetně například hořčice, kávy nebo čokolády.

Sriracha z dílny Underwood Ranches Underwood Ranches

Změna dodavatele skončila katastrofou

Vstoupíme do El Niña,“ řekl Murray-Tortarolo s odkazem na klimatický jev charakterizovaný chladnějšími než průměrnými teplotami povrchu moře ve středním a východním Tichém oceánu. „Pro Mexiko to znamená, že v zimě téměř nebude pršet, takže to pro srirachu nevypadá dobře.“ Huy Hong Foods jsou přitom na Mexiku zcela závislé.

Téměř 30 let byla jejich výhradním dodavatelem jalapeños společnost Underwood Ranches z Kalifornie. Vztah byl však přerušen v roce 2016 rozporem o cenách plodin, který vyústil až v soudní spor. Huy Hong Foods se proto obrátili k Mexiku, kde jsou nižší výrobní náklady i pracovní síla. Sucho, jež v posledních letech zemi sužuje, však hatí všechny plány.

Z dodavatele konkurentem

Běžnému spotřebiteli se může zdát, že tento problém není tak zásadní, jak Huy Fong Foods popisují. Ostatně, ve většině supermarketů a obchodů jsou k dispozici nejrůznější druhy omáčky Sriracha s orlem, slonem či letící husou na obalu. Obliba „kohoutí“ Srirachy je však tak ohromná, že rozpoutala velký konkurenční boj mezi dalšími značkami.

Svou vlastní Srirachu z červených zimních jalapeños vyrábí s názvem Dragon Sauce i Underwood Ranches, tehdejší kalifornský dodavatel Huy Fong Foods. Firma se loni v CNBC nechala slyšet, že kdyby ji Huy Fong Foods jakožto dodavatele nevyměnili, firma by byla schopna výpadek papriček pokrýt. Je to dvousečná zbraň, když úspěch této konkrétní omáčky pochází z jalapeña, které lze vyrábět pouze v Kalifornii nebo Mexiku,“ komentoval pro list The Washington Post Guillermo Murray-Tortarolo.

Zdroje: The Washington Post, CNBC, Underwoodranches, Kupi