Rychlé pohoštění na každou oslavu i lehká svačinka: Tortillová roláda s lososem a krémovým sýrem vás dostane

Chystáte oslavu nebo jen hledáte zdravou svačinku? Vyzkoušejte naši tortillovou roládu se špenátem a lososem! Tato rychlá a chutná bleskovka vás překvapí svou svěžestí a jednoduchostí. Kombinaci tortilly, krémového sýra, voňavých bylinek a lahodného uzeného lososa si zkrátka zamilujete. Připravte si ji jako lehké občerstvení pro návštěvy nebo si ji vezměte s sebou do práce či do školy. Uvidíte, že si ji oblíbí celá rodina!

Přečtěte si také

Jak dlouho vydrží potraviny v mrazáku? Pozor, ani mráz je neuchrání před zkažením navždy!

Odkud tortilly pocházejí?

Tortilla je báječný pokrm španělské a mexické kuchyně. Původ tohoto skvělého jídla není zcela objasněn. Je možné, že Španělé tortillu okopírovali od Arabů, podle jiné teorie byla součástí tradičního jídelníčku Aztéků a Mayů, původních obyvatel Střední Ameriky. Slovo tortilla se španělsky vyslovuje jako tortija a znamená to dortík. Arabové placky vyráběli z cizrny. Ve Španělsku se pod pojmem tortilla zpravidla rozumí omeleta ze silného bramborového těsta.

Španělé tyto placky přivezli v rámci svých zámořských objevů do Nového světa, kde původní obyvatelé už odnepaměti pěstovali kukuřici. Tato plodina byla součástí jídelníčku tamních kultur prokazatelně už tisíc let před naším letopočtem. Příslušníci starověkých národů Střední Ameriky kukuřici považovali za božský dar a byla jejich základní potravinou. V Mexiku se dodnes tortilla peče z kukuřičné mouky.

Kukuřičné placky zmiňují už mayské legendy, v aztéčtině se tortille říkalo tlaxcalli. Pro Mexičany je tortilla totéž co pro nás chléb nebo pro Asiaty rýže. Podobá se české omeletě, ale připravuje se jinak. Velkou výhodou pro nás je, že tortilly jsou vyráběny a prodávány ve formě polotovarů. A právě z nich si připravíme rychlé jídlo, které báječně chutná a blýsknete se s ním i před návštěvou. Tak pojďme nachystat tortillové jednohubky, po kterých se vaši hosté budou olizovat až za ušima!

Španělská bramborová tortilla
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Střední

Španělská bramborová tortilla

Španělská bramborová tortilla je dobrota, která vás dokonale zasytí, a navíc je velmi jednoduchá na přípravu.

Španělská bramborová tortilla
Tortilla s kuřecím masem
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Tortilla s kuřecím masem

Plněná tortilla je skvělá k obědu i k večeři, případně jako chutná a sytá svačina na cesty. Její příprava je velmi jednoduchá, výsledek vás zasytí a lehce ji zabalíte s sebou. Navíc do ní můžete přidat cokoliv, co máte rádi.

Tortilla s kuřecím masem
Tortilla s uzeným lososem a avokádem
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Tortilla s uzeným lososem a avokádem

Tyto vynikající tortilly jen z pár ingrediencí si zamilujete. Pokud zrovna nestíháte nebo máte chuť na lehký oběd, budou tou správnou volbou. Jejich příprava je velmi jednoduchá a výsledná chuť dokonalá.

Tortilla s uzeným lososem a avokádem

Ingredience, které potřebujete

  • 2 tortilly
  • 250 g čerstvého smetanového sýra
  • 250 g uzeného lososa
  • 1 hrst baby špenátu
  • 1 hrst čerstvého kopru
  • ½ citronu
  • sůl a pepř
Tortillové jednohubky se špenátem a lososem Kupi.cz

Jak postupovat při přípravě?

  1. Čerstvý sýr si v misce smíchejte s koprem, citronovou šťávou, osolte, opepřete a dobře promíchejte.
  2. Ochuceným sýrem potřete tortillu po celé ploše.
  3. Do středu dejte uzeného lososa a nahoru položte salát.
  4. Tortillu zatočte do rolky a odložte uležet na 30 minut do lednice. Poté ji ostrým nožem nakrájejte na zhruba 2 cm široké kousky.

Tip: Do tortilly můžete vždy nejdříve píchnout párátko a 1 centimetr za ním ukrojit.

Zdroj: Kupi, autorský recept Kupi