Burrata: Lahodný sýr, který si zamilujete na první ochutnání

čerstvá burrata na talířku s rajčaty a bazalkou sweet marshmallow / Shutterstock.com

Pokud jste v poslední době zavítali do obchodu s potravinami, možná jste si všimli nového přírůstku v oddělení sýrů – burraty. Tento italský sýr si rychle získává srdce gurmánů po celém světě a nyní se objevil i na pultech českých obchodů, včetně řetězce Lidl. Pojďme se blíže podívat na to, co dělá burratu tak výjimečnou.

Přečtěte si také

Netřesk: Nenáročná skalnička s léčivými účinky jako aloe vera

Co je burrata a jak se vyrábí?

Burrata je čerstvý italský sýr vyrobený z kravského mléka. Jeho název pochází z italského slova „burro“, což znamená máslo a odkazuje na jeho krémovou, máslovitou texturu. Burrata se skládá z vnějšího obalu tažené mozzarelly, který ukrývá směs krémové stracciatelly a smetany. Stracciatella se vyrábí trháním mozzarelly na malé kousky a smícháním se smetanou, což vytváří nezaměnitelnou krémovou náplň.

Jak si vychutnat burratu

Burrata je nejlepší čerstvá, ideálně zkonzumovaná do 24 hodin od výroby. Podávejte ji při pokojové teplotě, aby vynikla její jemná chuť a textura. Nejjednodušší způsob, jak si vychutnat burratu, je rozříznout ji na polovinu a podávat s trochou kvalitního olivového oleje, čerstvě mletým pepřem a kousky opečeného chleba. Sýr se skvěle hodí také do salátů, těstovin nebo jako náplň do pizzy.

Burrata vs. mozzarella: V čem se liší?

Ačkoli burrata a mozzarella sdílejí některé podobnosti, existují mezi nimi zásadní rozdíly. Mozzarella je tažený sýr s pevnější texturou, zatímco burrata má měkčí, krémovější konzistenci díky své náplni ze stracciatelly (ručně trhané kousky sýru) a smetany. Chuťově je burrata jemnější a smetanovější než mozzarella.

Kde koupit burratu a za kolik?

Burratu nyní najdete v mnoha velkých supermarketech, včetně Lidlu a Albertu. Ceny se mohou lišit v závislosti na značce a velikosti balení, ale obvykle se pohybují od 50 do 150 Kč za kus. Pro nejlepší zážitek hledejte čerstvou burratu od italských výrobců.

Kalorická hodnota burraty

Burrata je díky své krémové náplni poměrně kalorický sýr. Celkem 100 gramů burraty obsahuje přibližně 350–400 kalorií, 25–30 gramů tuku a 15–20 gramů bílkovin. I když je burrata vysoce kalorická, při konzumaci s mírou může být součástí vyváženého jídelníčku.

Italská bruschetta
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Italská bruschetta

Bruschetta patří mezi klasické italské předkrmy, které najdete na jídelním lístku většiny italských restaurací. Připravit si ji můžete ale také doma, skvěle se hodí třeba ke grilování nebo na zahradní párty.

Italská bruschetta
Chuťovky s mozzarellou a rajčatovou salsou
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Chuťovky s mozzarellou a rajčatovou salsou

Chuťovky s mozzarellou a rajčatovou salsou jsou lahodné jednohubky z bagety. Vychutnáte si je na zahradní párty, letní grilovačce i silvestrovské oslavě.

Chuťovky s mozzarellou a rajčatovou salsou

Recepty s burratou

1. Pizza s burratou a rajčaty: Na předpečený korpus pizzy položte plátky rajčat, bazalku a uprostřed vytvořte důlek. Pečte, dokud rajčata nezměknou. Po vytažení z trouby vložte do důlku burratu a pokapejte olivovým olejem.

2. Salát s burratou a broskví: Na talíř rozložte směs salátových listů, přidejte plátky zralé broskve, půlku burraty a posypte opraženými piniovými oříšky. Zakápněte kvalitním balzamikovým octem a olivovým olejem.

Burrata si díky své jedinečné chuti a textuře rychle získává popularitu mezi milovníky sýrů. Ať už si ji vychutnáváte samotnou, jako součást salátu nebo na pizze, tento lahodný italský sýr vám jistě učaruje. S širokou dostupností v českých supermarketech, včetně Lidlu a Albertu, je snadné přinést kousek Itálie i do vaší kuchyně.

Zdroj: Kupi